Уряд оприлюднив Національний план вакцинації проти коронавірусу

 

Кабінет Міністрів оприлюднив Національний план вакцинації проти COVID-19.

Як передаєНовинарня“, розпорядження №340-р, яким затверджений план, опубліковане на Урядовому порталі в четвер, 21 квітня.

Згідно з планом, Україна до кінця року має отримати 21,913 млн доз вакцин проти коронавірусу, із них 13,913 млн доз – закуплені коштом державного бюджету; вісім млн доз мають бути отримані за механізмом COVAX.

Зокрема, у травні очікується поставка 500 тис. доз вакцини AstraZeneca та 1,5 млн доз вакцини Sinovac Biotech, які закуплені коштом держбюджету.

У червні Україна розраховує отримати 1,409 млн доз вакцини AstraZeneca за механізмом COVAX, а також 500 тис. доз цієї вакцини і 213 тис. доз вакцини Sinovac Biotech, закуплених за бюджетні кошти.

У липні очікується поставка 948,7 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech за механізмом COVAX та 500 тис. доз закупленої державою вакцини AstraZeneca. По 1,032 млн доз останньої в рамках COVAX очікується щомісяця упродовж серпня-грудня. Також у серпні-грудні Україна очікує отримувати щомісяця по два млн доз вакцини Novavax, закупленої коштом держбюджету.

При цьому в Національному плані відсутні поставки вакцини Pfizer/BioNTech, закупленої за державний кошт.

Всього на 2021 рік потреба у вакцині проти коронавірусу оцінюється у майже 47,9 млн доз.

У плані зазначається, що етапність проведення вакцинальної кампанії визначається відповідно до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, яка раніше була затверджена Міністерством охорони здоров’я. МОЗ повинне вжити заходів для постачання в Україну вакцин для специфічної профілактики COVID-19, здійснювати щомісяця перегляд Національного плану з урахуванням його фактичного стану реалізації та підписанням нових контрактів на постачання.

Спільно з Міністерством культури та інформаційної політики МОЗ повинне забезпечити проведення ефективної інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань вакцинації населення.

На Міністерство зовнішніх справ уряд поклав обов’язок вжити заходів, спрямованих на підвищення ефективності співпраці з іноземними державами і міжнародними організаціями, щодо постачання в Україну вакцин проти коронавірусу. Відповідальними за вакцинацію на місцях є обласні та Київська державні адміністрації.

Як писала “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.
Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
До “груп ризику”, які потребують вакцинації насамперед, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.

Вакцинація відбувається в п’ять етапів. Перший передбачав імунізацію, насамперед, медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.
19 березня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що Україна переходить до другого етапу вакцинації – розпочинається робота стаціонарних пунктів щеплення і вакцинації сімейних лікарів. Цей етап передбачає імунізацію медичних працівників, що не входять до першого етапу, людей віком понад 80 років і соціальних працівників.

Усі щеплення є добровільними й безоплатними. Вакцинація проводиться двома дозами. Другу дозу індійської вакцини  пацієнти мають отримати через 12 тижнів після першої.

25 березня в Україну прибула перша партія китайської вакцини CoronaVac. Щеплення нею почалося 13 квітня.

6 квітня стало відомо про рамковий договір України на поставку 10 млн доз вакцини Pfizer.
Також американська вакцина буде поставлена нам у рамках ініціативи ВООЗ COVAX для бідних країн.
Оскільки цей препарат вимагає зберігання при температурі -70 градусів, USAID надасть Україні холодильники цього.

16 квітня в Україну доставили перші вакцини в рамках механізму COVAX – 117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech Україна отримує безоплатно.

Читайте також:
В Україні понад 16,2 тис. нових ковід-хворих за добу, померли – 470

Зеленський обговорив із генсекретарем ООН Гутеррішем розробку глобального плану вакцинації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна