Степанов: Україна перейшла до другого етапу вакцинації

 

Україна перейшла до другого етапу вакцинації проти СOVID-19.

Про це в п’ятницю, 19 березня, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час години запитань до уряду.

У листі очікування вакцинації перебувають понад 290 тисяч українців.

“Ми перейшли до другого етапу вакцинації. З наступного тижня розпочинається робота стаціонарних пунктів щеплення і вакцинації сімейних лікарів”, – сказав очільник МОЗ.

Цей етап передбачає імунізацію медичних працівників, що не входять до першого, людей віком понад 80 років і соціальних працівників. Загалом другий етап має охопити близько трьох мільйонів громадян України.

Максим Степанов заявив, що громадяни записуються на вакцинацію “попри інформаційну вакханалію”.

“Попри інформаційну вакханалію та відверту брехню щодо теми вакцинації у лист очікування через інформаційні ресурси, у тому числі через додаток “Дія”, записалися вже понад 290 тисяч людей”, – зазначив міністр.

Станом на 19 березня, за даними МОЗ, в Україні офіційно провакцинували від коронавірусу 92 713 людей (+10 959 за минулу добу). Лише одна особа отримали обидві дози вакцини “Ковішилд”.

Нагадаємо, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.

Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

До “груп ризику”, які потребують вакцинації насамперед, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.

Відтак вакцинація відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

У районі проведення операції Об’єднаних сил вакцинація від COVID-19 стартувала 25 лютого. Приблизно по сім тисяч доз “Ковішилду” надійшли у військові госпіталі Луганщини та Донеччини.

Вакцинація проводиться двома дозами. Другу дозу вакцини пацієнти мають отримати через 4-12 тижнів після першої.

17 березня заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що за рекомендаціями Національної технічної групи експертів МОЗ збільшило інтервал між щепленнями імунобіологічним препаратом CoviShield з 28 днів до 90 днів. Проте “це не суперечить інструкції виробника, яка передбачає такий інтервал в рамках 4-12 тижнів”.

Читайте також:
В Україні – найвищий добовий показник нових COVID-хворих із початку року

Ветерани АТО/ООС можуть позачергово вакцинуватися від COVID-19, – МОЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна