В Україну прибула перша партія вакцини Pfizer

 

В Україну доставили перші вакцини в рамках механізму COVAX – 117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech Україна отримує безоплатно.

Літак із вакцинами прибув до міжнародного аеропорту “Київ” імені І.Сікорського в п’ятницю, 16 квітня.

Постачання вакцин різних виробників в рамках COVAX продовжаться, і очікується, що до кінця 2021 року дозволять охопити щепленнями до 20% населення України, передає пресцентр МОЗ.

“Ми вітаємо отримання першої із поставок вакцини в рамках глобальної ініціативи та підтримку міжнародних партнерів. Для України важливо, що в умовах жорсткої конкуренції і боротьби за доступ до вакцин у світі COVAX на практиці підтверджує виконання завдань, для яких і створювалось це глобальне партнерство – забезпечити справедливі можливості для всіх”, – заявив очільник МОЗ Максим Степанов. 

Зазначається, що 117 000 доз вакцини Pfizer/BioNTech використають для щеплення персоналу і мешканців будинків для літніх людей. Потім – працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників.

«Включення України до механізму COVAX стало можливим завдяки спільним зусиллям усіх, хто підтримує COVAX, а саме внеску від урядів, міжнародних організацій та приватних компаній. Вакцинація від COVID-19 – додатковий інструмент, який ми маємо для стримування пандемії. Наразі вона є пріоритетом в Україні та світі. ВООЗ працює над забезпеченням наявності та доступності вакцин, а також над проведенням безпечного і ефективного процесу вакцинації в Україні”, – сказав доктор Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ та Голова Бюро ВООЗ в Україні.

За кілька днів до поставки вакцин ЮНІСЕФ в рамках COVAX також доставив в Україну близько 140 тисяч шприців для розведення вакцини з розчинником та ін’єкцій та понад 1300 коробок для їх безпечної утилізації.

Довідково:
COVAX — це глобальна ініціатива, щоби пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їх рівномірний розподіл у всьому світі. Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель та логістики вакцин від COVID-19.
Партнерами механізму, що роблять досягнення можливими, виступають організації громадянського суспільства, виробники вакцин, уряди США, Великобританії, Європейського Союзу, Світовий банк та інші.

Читайте також:
Південноафриканський штам коронавірусу може бути більш стійким проти вакцини Pfizer, ніж інші, – дослідження

Як писала “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.
Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
До “груп ризику”, які потребують вакцинації насамперед, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.

Вакцинація відбувається в п’ять етапів. Перший передбачав імунізацію, насамперед, медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.
19 березня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що Україна переходить до другого етапу вакцинації – розпочинається робота стаціонарних пунктів щеплення і вакцинації сімейних лікарів. Цей етап передбачає імунізацію медичних працівників, що не входять до першого етапу, людей віком понад 80 років і соціальних працівників.

Усі щеплення є добровільними й безоплатними. Вакцинація проводиться двома дозами. Другу дозу індійської вакцини  пацієнти мають отримати через 12 тижнів після першої.

25 березня в Україну прибула перша партія китайської вакцини CoronaVac. Щеплення нею почалося 13 квітня.

6 квітня стало відомо про рамковий договір України на поставку 10 млн доз вакцини Pfizer.
Також американська вакцина буде поставлена нам у рамках ініціативи ВООЗ COVAX для бідних країн.
Оскільки цей препарат вимагає зберігання при температурі -70 градусів, USAID надасть Україні холодильники цього.

Читайте також:
Київ проситиме уряд про дозвіл на пряму закупку COVID-вакцин

ПЦУ: Вакцинація не є порушенням релігійних норм

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна