Південноафриканський штам коронавірусу може бути більш стійким проти вакцини Pfizer, ніж інші, – дослідження

 

Південноафриканський штам коронавірусу (B.1.351) може бути більш стійким до дії вакцини Pfizer-BioNTech, ніж інші штами.

До такого висновку дійшли ізраїльські вчені, повідомляє Reuters.

Команда дослідників з Університету Тель-Авіва та медичної організації Клаліт дослідила зразки пацієнтів, які захворіли на COVID-19, незважаючи на те, що були вакциновані препаратом Pfizer (отримали одну або дві дози не менш ніж за два тижні до позитивного ПЛР-тестування).

У дослідженні, результати якого опубліковано в суботу, 10 квітня, порівнюються дані 400 вакцинованих і такої ж кількості невакцинованих осіб. Як з’ясували науковці, серед “остаточно” щеплених (двома дозами) людей поширеність південноафриканського штаму коронавірусу SARS-CoV-2 була у вісім разів вищою, ніж серед тих, хто ще не пройшов імунізацію.

Хоча кількість випадків захворювання серед щеплених людей відносно невелика, з огляду на такі результати фахівці припустили, що південноафриканський штам справляється з “проривом” імунітету від вакцини Pfizer краще, ніж первинний варіант і британський штам коронавірусу.

Водночас науковці наголошують, що результати дослідження не можна вважати репрезентативними, оскільки в ньому брала участь невелика кількість людей, інфікованих південноафриканським варіантом вірусу – через його непоширеність в Ізраїлі.

Також фахівці підкреслили, що їхнє дослідження не мало на меті визначати ефективність вакцини проти будь-якого штаму COVID-19, і вивчався не загальний рівень зараження після щеплення, а лише дані людей, які отримали позитивний тест.

Ізраїль став одним зі світових лідерів за темпами вакцинації населення від COVID. У країні використовувалася насамперед вакцина від Pfizer.

Читайте також:
“Більш заразний і агресивний”: в Україні зафіксовано ще один штам коронавірусу

Ляшко розповів, кому дістанеться вакцина CoronaVac, а кому – Pfizer

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна