Суд звільнив Стерненка із СІЗО

 

Громадського пктивіста Сергія Стерненка суд звільнив зі слідчого ізолятора, пом’якшивши йому міру запобіжного заходу до цілодобового домашнього арешту.

Пом’якшили запобіжний захід і для Руслана Демчука. З 23 лютого вони обоє перебували в одеському СІЗО після вироку в справі за обвинуваченням у викраденні людини – сім років і три місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна.

Рішення про зміну запобіжного ухвалила суддя Одеського апеляційного суду Альбіна Кадегроб у п’ятницю, 9 квітня.

“Стерненку і Демчуку дали цілодобовий домашній арешт. Зобов’язали здати закордонні паспорти”, – йдеться в повідомленні на ФБ Сергія Стерненка.

“Мені скасували заставу, але гроші не віддають. Вирок не набув законної сили, отже застава діє. Можливо, згодом із ухвали суду дізнаємося деталі”, – сказав Стерненко в коментарі ЗМІ.

Він також розповів, що почувається добре – “стан здоров’я нормальний, не заразився нічим”.

Адвокат активіста Масі Найєм нагадав, що наступним буде засідання апеляційного суду 16 квітня щодо семирічного вироку Стерненкові.

“Перемога. Сергія звільнили з-під варти у залі суду. Обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Попереду розгляд апеляційної скарги на вирок (16 квітня)”, – зазначив на ФБ-сторінці Найєм.

Як передає “Радіо Свобода”, адвокати долучили до справи 27 заяв народних депутатів, які висловили готовність взяти Сергія Стерненка на поруки, але суддя залишила заяви без задоволення. Чотири народних депутати при цьому приїхали на засідання – це Соломія Бобровська, Яна Зінкевич, Влада Булах і Роман Лозинський.

“У своєму рішенні суддя Попревич (який виносив вирок 23 лютого – “Н”), зокрема, посилається на статтю 200 Кримінально-процесуального кодексу. Проте там говориться, що ініціювати запобіжний захід має прокуратура. Але ж вони його не ініціювали. По-друге, у вироку немає дати закінчення міри запобіжного заходу – сказано, що вона діє доти, поки вирок не набуде законної сили. А якщо він набуде чинності через 5 років? У статті 203 Кримінально-процесуального кодексу написано, що запобіжний захід закінчується, коли закінчується його термін. Але тут дата не вказана”, – наголосив адвокат Масі Найєм.

Прокурор заперечувала аргументи захисту, зокрема наголошувала, що прокуратура подавала клопотання про запобіжний захід і просила для Стерненка і Демчука саме СІЗО – в квітні і грудні 2020 року, а також в січні 2021-го.

Прокурор просила долучити до справи чотири вироки Демчука по інших кримінальних справах, за які його було засуджено, але суддя відмовила і порадила подати ці документи, коли Апеляційний суд почне розглядати справу по суті.

Читайте також:
“Не чуєш? То дивись”: у день народження Стерненка протестувальники “підпалили” ОПУ, розбили двері і вчинили салют. ФОТО

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року Приморський суд Одеси оголосив вирок активістові Сергію Стерненку у справі за обвинуваченням у викраденні людини – сім років і три місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Його забрали до СІЗО.

Справа стосувалася викрадення людини в 2015 році, а саме – тодішнього депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича, керівника осередку проросійської партії “Родіна”.
Потерпілий заявляв, що його викрали, били, катували і вимагали відмовитися від депутатського мандата.
8 вересня 2015 року Стерненка заарештовували за підозрою у викраденні. Він тоді був лідером одеського “Правого сектора”.

Обвинувачення просило позбавлення волі для Стерненка на вісім років із конфіскацією майна.

Сергій Стерненко заперечувпв причетність до інкримінованих злочинів, зазначивши в суді, що підставою для відкриття низки кримінальних справ стала бездоказова заява Сергія Щербича про напад на нього і викрадення “заради 300 гривень”, а також знайдена слідчим у помешканні підсудного зброя.

Відомо, що Щербич не ходив на судові засідання, а ініціатором переслідування Стерненка був зокрема колишній юрист адміністрації Януковича Андрій Портнов.

Паралельне кримінальне переслідування колишнього лідера “Правого сектору” Одещини пов’язане, зокрема, і з його самозахистом.
На Стерненка у 2018 році в Одесі тричі вчиняли замахи. Активіст заявляв, що напад організував мер міста Геннадій Труханов та/або місцева поліція, чиї зловживання викривав Стерненко.
7 лютого активіста побили биткою. 1 травня невідомий вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї. Незважаючи на прохання Сергія, йому так і не надали охорону.
Втретє на Стерненка нападали пізно ввечері 24 травня 2018 року, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників, один із яких невдовзі помер.

Розслідування цих нападів на Стерненка не просунулося.
Здогадно, в організації замахів могли брати участь представники одеської влади, кримінальних кіл та поліції.

Переїхавши до Києва з міркувань безпеки, Стерненко став впливовим блогером, громадським активістом, який різко критикує вже нову владу та керівництво МВС.

У квітні 2020 року стало відомо про наміри нового генпрокурора Ірини Венедіктової оголосити підозру Стерненкові за “умисне вбивство”.

18 травня 2020 року Стерненко ходив на допит до київського управління СБУ. Однак у Службі безпеки тоді зазначили, що допит не пов’язаний з оголошенням підозри. З іншого боку, далася взнаки масова акція на підтримку Сергія Стерненка під стінами СБУ.

Підозру Стерненкові у випадку про самозахист оголосили 11 червня 2020 року, ще раз викликавши його до СБУ.

Активіст вважає підозру політично мотивованою та розплатою за викриття влади Одеси, керівництва МВС та поліції, протидію проросійським силам.

Мітинги на підтримку Стерненка під Шевченківським судом у Києві 13 і 15 червня 2020 року супроводжувалися сутичками активістів із поліцією.

Тоді суддя Володимир Бугіль відправив Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Спершу йшлося про місце відбування домашнього арешту за місцем приписки – у військовій частині в Одесі, однак невдовзі райсуд вніс уточнення, і Стерненко залишався за місцем фактичного проживання в Києві.
29 січня 2021 року суд пом’якшив запобіжний захід для нього.

Після вироку одеського суду у справі про викрадення відбулися три великі вуличні акції на підтримку Стерненка під офісом президента та під генпрокуратурою в Києві.

На акції 20 березняакції 20 березня, в день народження Сергія, його прибічники палили фаєри, розмалювали фасад, розбили шибку у дверях будівлі ОП та стріляли на Банковій із салютних установок. Після цього поліція порушила кримінальні справи за хуліганство із застосуванням зброї, кількох активістів відправили під домашній арешт.

Читайте також:
В Одесі оголосили склад суду в справі єдиного затриманого нападника на Стерненка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна