“Краще прийти в СБУ, ніж лягти в могилу”. Репортаж з акції на підтримку Стерненка, яка дала результат

 

автор: Олена Максименко
фото автора

Найгіршого не сталося – Сергій Стерненко таки вийшов із будівлі управління СБУ по Києву й області. Вийшов як “потерпілий” і “свідок”, хоча готувався до арешту.

У понеділок, 18 травня, кілька сотень небайдужих зібралися під стінами СБУ на Аскольдовому провулку, щоб підтримати переслідуваного владою активіста. Раніше Сергій отримав три повістки у справи щодо збройного нападу на нього, коли внаслідок його самозахисту один із нападників помер від поранень. Стерненко передбачав, що цього дня йому вручать підозру в “умисному вбивстві”. Але, вважає Сергій, саме велика акція на його підтримку підкоригувала наміри силовиків

Хто прийшов. І як

Карантин не став за заваді групі підтримки. Люди добиралися на Печерськ, як могли. На фб-сторінці події активісти об’єднувалися з власниками авто з різних районів столиці та з передмість за принципом “бла-бла-кару”. Хтось брав таксі й закликав попутників. Багато мітингувальників приїхали на велосипедах та прийшли пішки.

Серед тих, хто прийшов висловити підтримку Стерненку – телеведуча Яніна Соколова, письменниця Світлана Поваляєва, режисер Володимир Тихий, адвокат Масі Найєм.

Прийшла висловити свою позицію військова медсестра Яна Дугарь, яка перебуває під нічним домашнім арештом у “справі Шеремета”.

Яна Дугарь

Прибули чимало добровольців і ветеранів АТО, волонтерів, правозахисників, просто небайдужих громадян.

Мікрофон, колонки, виступи ораторів – все було серйозно.

DJ Tapolsky

Діджеєм та речником заходу був учасник бойових дій Анатолій Топольський, відомий як DJ Tapolsky. Як і обіцяв, він відіграв незвичайний сет на платформі під стінами столичного управління Служби безпеки. На початку акції діджей згадав про історичну дату 18 травня – день депортації кримських татар із рідних земель, та попросив присутніх вшанувати жертв цього геноциду хвилиною мовчання.

Фото: ФБ Віктор Сірко

Автівка з логотипом “Автомайдану”, символіка “Руху опору капітуляції”, запалені фаєри на знак попередження владі, “тіхушники” в натовпі, велика кількість підготовлених автозаків – все в кращих традиціях жанру, започаткованого ще в 2013 році.

На плакатах – гасла “Руки геть від Стерненка” та “Маю право на самозахист”. При цьому – жодної партійної символіки.

Хоча на акції були й “Демсокира”, “С14”, “Свобода”, деякі народні депутати, зокрема від “Голосу”. Так, Ярослав Юрчишин прийшов із вогнегасниками, через це його зупинила поліція.

“З дачі привіз. Дивна ситуація, коли поліцейські блокують. Мене хлопці спеціально хлопці попросили взяти вогнегасники. Ми ж не знаємо, як буде розвиватися ситуація”, – пояснював Юрчишин, який раніше був виконавчив директором “Transparensy International Україна”. Але інцидент було вичерпано, Яросла поклав вогнегасники до свого авта.

Обіч основної маси пікетувальників стояли також кілька представників “Національного корпусу”. Це була показова “явка” після конфлікту керівництва партії з колишніми “азовцями”, яких в “НК” “пресували” саме за підтримку Стерненка.

Утім, лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький не прийшов. А один з авторитетних партійців, ветеран розвідки полку “Азов” Сергій Коротких “Боцман” у коментарі журналістам відгукнувся про Стерненка зневажливо: мовляв, це піар та “ігри СБУ”, “може, вони йому хочуть дати грамоту чи квартиру”. При цьому Боцман зазначив: “Ми тут, бо підтримуємо право всіх громадян на самозахист”.

“Переслідування Стерненка призведе до дуже непередбачуваних речей”

Імовірність, що незручного для влади одеського активіста “закриють” у СІЗО, була справді висока.

“Бєспрєдєл” насправді в тому, що СБУ сказали недавно, начебто вони повідомили про підозру двом нападникам. Тож фактично вони зафіксували факт, що на Сергія був напад групою осіб озброєних, і таким чином у Сергія фактично вже підтверджений факт того, що він не перевищив межі необхідної оборони, – коментує ситуацію Масі Найєм. – І тому, згідно частини 5 статті 36 Кримінального кодексу України, його мали б звільнити від кримінальної відповідальності. Натомість вони, я так розумію, хочуть вручити підозру. Це грубе порушення, тому що складу злочину немає, і вручення підозри нападникам – вони це фактично зафіксували!”

На думку адвоката, одна з причин таких намірів СБУ і Генпрокуратури – змусити активну частину громадян України боятися.

“Вони це хотіли зробити, нападаючи на активістів, вбиваючи Катю Гандзюк. І цей момент наклався фактично на борг Ірини Венедиктової за те, що вона стала генеральним прокурором, і вона цей борг віддає. Тому що голосували за неї в тому числі проросійські депутати”, – пояснює правозахисник.

Як і більшість тих, хто зібрався під СБУ, Масі Найєм переконаний: імовірне вручення Стерненкові підозри стане переламним моментом на цьому політичному етапі в Україні.

“Оскільки це грубе порушення, на яке вони йдуть, розуміючи всі наслідки такого беззаконня, – вважає адвокат. – Право на самозахист зафіксоване в Конституції, це фундаментальне право. Сказати, що ви не маєте права захищати себе – це наче сказати, що ви не маєте права голосу! Я думаю, це просто призведе до хвилі дуже непередбачуваних речей”.

“Знаю точно: ми з вами зможемо захистити наше право на самозахист”

Через затори Стерненко з адвокатами затримується. Автівки, що проїжджають повз, сигналять натовпу на знак підтримки.

Приїзд Сергія вітають скандуванням: “Стерненко!” Сам він, перш ніж почати говорити, пропонує всім присутнім разом заспівати Державний Гімн.

“За всі два роки, відколи ведеться розслідування нападів на мене, мене жодного разу не викликали сюди повістками, – говорить активіст. – Цього разу все кардинально змінюється. Мені надіслали одну повістку заднім числом, потім надіслали іншу, третю вже надіслали так, щоб я її отримав. І телефоном слідчий повідомив, що я маю з’явитися у провадженні проти мене. Для чого і в якому статусі – ніхто не повідомляє, але я думаю, що ви це і так прекрасно розумієте”.

“Друзі, я не знаю, чи вийду я зараз з цієї будівлі, – заявив Стерненко, перш ніж зайти в ГУ СБУ. – Але я знаю точно, що ми з вами зможемо захистити наше право на самозахист! Я знаю точно, що за тим, що тут відбувається, дуже пильно слідкують у офісі президента та в офісі генерального прокурора, і я хочу, щоб вони бачили, що попри карантин, попри зупинку громадського транспорту, люди сюди вийшли, люди будуть захищати свої права, і вони повинні це усвідомлювати. Дякую, що ви сюди прийшли”.

Читайте також:
Новий свідок розповів, хто займався організацією нападу на активіста Стерненка. ВІДЕО

У руках Сергій тримав роздруковане фото одного з імовірних організаторів нападу на нього – Олександра Подобєдова. Стерненко нагадав, що Подобєдов раніше був засуджений, і за два роки після того, як слідству стало відомо про його роль у цих подіях, він жодного разу не був допитаний.

За словами Стерненка, справою про напади на нього займається СБУ, а не Національна поліція, тому що працівники поліції причетні до організації нападів на нього та інших активістів.

“Справи щодо нападів на ще деяких громадських активістів з Одеси було передано до Служби безпеки. Справу Катерини Гандзюк теж розслідувала СБУ“, – нагадав Стерненко.

Поки прибічники чекали на повернення Сергія з допиту, на офіційній сторінці СБУ з’явився допис такого змісту:
“Служба безпеки України повідомляє, що Сергія Стерненка викликано на 9.00 18 травня для проведення окремих слідчих та процесуальних дій, які на даний момент часу не пов’язані з оголошенням йому про підозру.
Активізація навколо цієї справи в інформаційному полі є нічим іншим, як свідомим намаганням загострити ситуацію в публічній площині та створити додаткові можливості для подальшого тиску на розслідування. Яке, на жаль, не поверне до життя вбиту раніше людину.
Служба безпеки наголошує, що в розслідуванні «справи Стерненка» керується принципами законності, об’єктивності, справедливості та бажанням встановити істину, незалежно від настроїв та політичних вподобань всіх фігурантів розслідування”.

“Вони сьогодні побачили, що ми не кидаємо своїх!”

Після допиту Сергій Стерненко вийшов до прибічників задоволений. Підозру йому не вручили, у справах нападів на цього він і надалі фігурує як “потерпілий” та “свідок”.

Але, вважає він, усе могло скластися інакше.

“Я на сто відсотків впевнений – про це говорять і наші джерела, що станом на сьогодні мені мали повідомити про підозру по статті 115 «умисне вбивство», – заявив Стерненко після виходу з управління СБУ. – І тільки завдяки тому, що ми з вами не мовчимо на цю тему, що ми сюди прийшли під час карантину, коли дуже складно дістатися, – я впевнений, що саме завдяки цьому вони (СБУ) вирішили сьогодні не порушувати закон”.

На його думку, три повістки лише для того, щоб ознайомити з матеріалами справи – це нереально, адже для ознайомлення з матеріалами повісток не вручають.

“Мене дивує, що СБУ не помічала тиску Авакова, не помічала тиску Венедіктової, не помічала тиску партії Медведчука, – наголосив активіст. – А коли ви сюди прийшли, щоб сказати, що ми маємо право на самозахист, вони вже наперед говорять про вбиту людину, порушуючи принцип презумпції невинуватості”.

“Я діяв у межах закону, – наполягає Сергій. – Якщо, не дай Боже, на когось із вас буде скоєно напад, я прошу вас завжди захищати своє життя! Краще прийти в СБУ, ніж лягти в могилу”.

Стерненко пообіцяв, що найближчим часом разом із захистом оголосить дату пресконференції, на якій зможе розповісти детальніше про перебіг справи.

“Катерина Гандзюк казала, що ми маємо “триматися одне одного та горнутися”, – нагадав він. – Тому що спочатку вони розберуться з лівими руками правих, потім із правими руками лівих, а потім доберуться і до нас, звичайних громадян”.

“Я не знаю, чи будуть мене сюди ще викликати, чи будуть виламувати двері в квартиру. Але я знаю точно, друзі, що вони сьогодні побачили, що ми не кидаємо своїх, що ми будемо боротися за наші права. Не за права Сергія Стерненка, а за загальне право громадян України захищати своє життя!” – резюмував він.

* * *

Фото: ФБ Віктор Сірко

Порушення презумпції невинуватості, залякування – подібний “почерк” слідчих і Ненпрокуратури ми вже бачили в “справі Шеремета”, і в багатьох інших справах. Однак, як справедливо зауважив адвокат Масі Найєм, подібний тиск може призвести до зовсім непередбачуваних наслідків.

Найкраще загальні настрої охарактеризував чоловік із натовпу. У момент, коли Стерненко цитував допис на сторінці СБУ, він вигукнув: “Так, трясця! Це загострення!”

Читайте також:
“Проти мене – проросійські й аваковські”: велике інтерв’ю з Сергієм Стерненком

Нагадаємо, на колишнього лідера “Правого сектору” Одещини Сергія Стерненка у 2018 році в Одесі тричі вчиняли замахи. Активіст заявляв, що напад організував мер міста Геннадій Труханов, чиї зловживання викривав Стерненко.
7 лютого активіста побили биткою. 1 травня невідомий вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї. Незважаючи на прохання Сергія, йому так і не надали охорону.
Втретє на Стерненка нападали пізно ввечері 24 травня 2018 року, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників, один із яких невдовзі помер.

Розслідування цих нападів на Стерненка не просунулося.

Здогадно, в організації нападів на Стерненка могли брати участь представники одеської влади, кримінальних кіл та поліції.

Переїхавши до Києва, Стерненко став впливовим блогером, громадським активістом, який різко критикує вже нову владу та керівництво МВС.

У квітні 2020 року стало відомо про наміри нового генпрокурора Ірини Венедіктової оголосити підозру Стерненкові за “умисне вбивство”.

Громадський діяч Роман Сініцин 4 травня повідомляв, що, за його інформацією, СБУ спільно з офісом генпрокурора готуються оголосити Стерненкові підозру за статтею 115 Кримінального кодексу України (“умисне вбивство”), “дедлайн 15 травня”, і за цією підозрою “закриють в СІЗО”.

На підтримку Стерненка масово виступили футбольні ультрас, ця тема стала помітною в соцмережах. Водночас “гасити” цю ініціативу взялося керівництво партії “Нацкорпус”, яке фактично повторювало обвинувачення проросійських сил на адресу Сергія.

Читайте також:
“Маю право на захист”: активісти з 9 міст України підтримали Стерненка світловим шоу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна