“Відчиняються двері – мене з ліктя б’ють у голову”. Ветеран “Азову” Філімонов розповів, як із ним “розмовляли” партійці

 

Колишній голова київського осередку партії “Національний корпус”, учасник бойових дій у складі полку “Азов” Сергій Філімонов розповів деталі інциденту 7 квітня, коли його та ще двох екс-“азовців” побили партійці за позицію на підтримку громадського активіста Сергія Стерненка. 

Свою детальну розповідь Філімонов виклав у відео в фейсбуці в суботу, 9 травня.

“Нас не катували, нас просто намагалися залякати”, – зазначив Сергій, описуючи дії колишніх побратимів та погрози “поламати руки”.

За словами Філімонова, тих, кого били, було троє – він, його товариш Назарій Кравченко, а також “азовець” Маляр, який теж був поранений на фронті.

Сергій звинуватив у тому, що лідер “Нацкорпусу”, засновник батальйону “Азов” Андрій Білецький гарантував, що зустріч на АТЕКу пройде нормально і він лише дещо з’ясує. А замість цього відбулося побиття колишніх партійців за їхню громадянську позицію.

“Відчиняються двері – мене з ліктя б’ють у голову, я трохи втрачаю свідомість, але повністю втрачаю віру в Андрія і в його слово…” – сказав Філімонов.

Сергій розповів, що в такій “розмові” брали участь кілька сподвижників лідера “НК”. Але, з його слів, пораненого Маляра бив також сам Білецький.

“Зі зрозумілих причин ми майже не відбивалися”, – зазначив Філімонов, вказавши, що при інциденті були присутні близько 30 партійців та охоронців зі зброєю.

Філімонов зауважив, що перед входом їх примусили здати зброю, хоча всі “азовці” ходять озброєними і раніше на зустрічах такого не вимагали.

Колишній партієць заявив, що має “неспростовні докази, що відбувалося під час розмови і під яким приводом їх туди кликали”.

Філімонов заперечив версію Білецького, викладену в інтерв’ю ЗМІ, що “справа не варта виїденого яйця” і “хлопці просто побилися”.

“Андрію, ти запросив поранених людей на зустріч, а сам влаштував засідку. Де тут ветеранська честь?” – риторично запитав Сергій.

Водночас він назвав себе “не потерпілим, а розчарованим”.

Філімонов нагадав, що “всі вони” (в Азовському русі) – футбольні фанати, і він багато разів бився та не раз програвав, зокрема й сам на сам. “Але соромно не програти – соромно вчинити підло”, – сказав активіст, який входить до угруповання “Родичі” руху ультрас київського “Динамо”.

Окремо Філімонов зазначив, що вони навіть із сепарами під Іловайськом по-чесному домовлялися, коли забирали своїх загиблих, де був також Білецький. На відміну від нинішнього випадку.

“Якби ми “побилися” – обличчя були б побиті з двох боків… Як ви бачите, в мене обличчя чисте. Я не скажу, що мене сильно там били. На тренуваннях, буває, я отримую сильніше. Але питання в іншому – в підлості людей, яких ми раніше вважали близькими й авторитетами”, – заявив Філімонов.

При цьому він зауважив, що побиті вже тривалий час не входять до партії Білецького, але той намагається контролювати все середовище колишніх побратимів по “Азову” й правому руху.

“Завтра на нашому місці може виявитися будь-хто, хто покине “Нацкорпус”, – сказав Сергій, попередивши деяких колег.

Філімонов підкреслив, що Білецький під час цієї зустрічі висловлював претензії тільки щодо їхньої позиції по Стерненку.

Формально підставами для розправи над трьома колишніми “азовцями” була названа їхня “негідна поведінка”, те, що вони прийшли на зустріч зі зброєю (“хоча в охорони Білецького теж була зброя”), те, що підтримали Стерненка, а не інших переслідуваних, і зокрема образливий щодо Білецького твіт дівчини Стерненка Наталі.

За словами Філімонова, Білецький випитував, хто стоїть за організацією компанії на підтримку Сергія Стерненка в медіа, а також за організацією різних угруповань футбольних ультрас, які видали заяви й висловили готовність взяти участь у вуличних акціях протесту, якщо Стерненку висунуть підозру та арештують.

“Я не можу зрозуміти, чому ти так болісно реагуєш на це”, – переповів Філімонов.

Сергій каже, що залякати їх не вдалося.

“Не вийшло. Значить, треба переходити до плану Б, щоб їх дискредитувати. Але, хлопці, в нас значно більше моментів, щоб вас дискредитувати”, – зазначив Філімонов.

Він заявив, що багато хлопців з “Азову” й “Нацкорпусу” стануть на їхній бік, і він уже відчув підтримку багатьох людей із цього середовища, отримав дзвінки від деяких голів осередків “НК” тощо.

Також Філімонов зазначив, що вже говорив із Білецьким після цього інциденту та що соратник Білецького говорив також зі Стерненком.

Читайте також:
Ультрас “Динамо” анонсують “загальну мобілізацію” в разі оголошення підозри Стерненку

Позиція Білецького

Перед тим, як свою розповідь оприлюднив Філімонов, лідер партії “Національний корпус” Андрій Білецький у коментарі журналісту Юрію Бутусову заявив: “Звинувачення проти мене – брехня. Вони (Філімонов із товаришами) вирішили кинути тінь на наш рух, на “Нацкорпус”.

“Мені соромно за моїх колишніх товаришів, яких я знав як гідних бійців і які користувалися моєю повагою та довірою. Не можу зрозуміти, чому вони збочили зі шляху, чому свої особисті проблеми та свою особисту непорядність вони вирішили прикрити справою Стерненка і просто вигадали неправдиву причину конфлікту”, – сказав Білецький.

Водночас він зауважив, що “підтримує право будь-якої людини на самооборону”, і Стерненко повинен мати право захищати себе, як і кожен українець.

“Так, у мене своє особисте критичне ставлення до Стерненка як до людини, але це не стосується справи і не змінює моє переконання, що суд над ним – несправедливий. Є безліч дійсно гідних людей і патріотів, які опинилися за несправедливо за ґратами. Справа проти Стерненка – це спроба відібрати у людини право оборонятися. І це підігрівають російські ЗМІ та проросійські сили в Україні. І тому ми будемо захищати принцип права на самооборону, не тільки Стерненка, але і бійця “ПС” Іранця та багатьох інших. Ми вийдемо на акції у справі Стерненка під судом, і я особисто також приїду, якщо винесуть несправедливе рішення, як про це зараз говорять в ЗМІ”, – заявив Білецький.

Передісторія

Як відомо, середовище “Національного корпусу” й “Азовського руху” розділилося в думках щодо підтримки громадського активіста Сергія Стерненка, відомого за протистоянням з одеським навколовладним та кримінальним угрупованням і організацією вуличних акцій протесту.
Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький виступив із різкою критикою на адресу Стерненка в ефірі каналу ZIK. Одночасно з медіакампанією в проросійських ЗМІ він озвучив тези про те, що в Одесі Стерненко “займався борделями і наркопритонами, в той час як більшість “правосеків” воювала на фронті”.
Відомо також, що керівництво “НК” намагається зупинити підтримку Стерненка в різних середовищах футбольних ультрас.

На колишнього лідера “Правого сектору” Одещини Сергія Стерненка у 2018 році в Одесі тричі вчиняли замахи. 7 лютого його побили биткою. Активіст заявляв, що напад організував мер міста Геннадій Труханов. 1 травня невідомий вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї. Незважаючи на прохання Сергія, йому так і не надали охорону.
Втретє на Стерненка нападали пізно ввечері 24 травня 2018 року, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників, один із яких невдовзі помер.
Розслідування цих нападів на Стерненка не просунулося.

Здогадно, в організації нападів на Стерненка могли брати участь представники одеської влади та/або поліції.

Переїхавши до Києва, Стерненко став впливовим блогером, громадським активістом, який різко критикує вже нову владу та керівництво МВС.

У квітні 2020 року стало відомо про наміри нового генпрокурора Ірини Венедіктової оголосити підозру Стерненкові за “умисне вбивство”.

Громадський діяч Роман Сініцин 4 травня повідомив, що, за його інформацією, СБУ спільно з офісом генпрокурора готуються оголосити Стерненкові підозру за статтею 115 Кримінального кодексу України (“умисне вбивство”), “дедлайн 15 травня”, і за цією підозрою “закриють в СІЗО”.

Читайте також:
Наступним Печерський суд арештує Стерненка, прикрившись карантином, – прогноз адвоката

“Проти мене – проросійські й аваковські”: велике інтерв’ю з Сергієм Стерненком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна