Позов Журавля до Зеленського: ДБР не прийшло на засідання Печерського суду

доповнено

Судове засідання у справі за позовом батька загиблого морпіха-розвідника Ярослава Журавля Сергія Журавля до президента України Володимира Зеленського перенесли через неявку представників Державного бюро розслідувань.

Таке рішення у вівторок, 26 січня, ухвалив суддя Печерського райсуду м. Києва Олексій Соколов, повідомляє журналістка “Новинарні” Анастасія Федченко.

Процесуальна суть позову – заява про роз’яснення судового рішення.

Заявник у справі – ДБР, скаржник – Журавель С. А., форма судочинства – кримінальне.

“Державне бюро розслідувань подало клопотання – “не в змозі виїхати на судове засідання”, його перенесли на 2 лютого. Я розцінюю це як тиск з боку ДБР та всієї нашої влади”, – сказав біля приміщення суду батько загиблого розвідника Сергій Журавель під час спілкування з журналістами.

Як з’ясувала “Новинарня“, матеріали надійшли до суду ще 30 листопада 2020 року, а 11 січня 2021-го суддя Олексій Соколов призначив її до розгляду на 12:30 вівторка, 26 січня.

Громадський активіст, ветеран АТО/ООС Гліб Бабіч напередодні у фейсбуці написав, що, на його думку, цей позов стосується того, що Держбюро розслідувань спробує “відбити” справу щодо загибелі під Зайцевим розвідника-морпіха Ярослава Журавля.

“ДБР, як виявилося, нічого не робило (у справі позову Журавля до Зеленського – “Н”), дотягнувши максимально відпущений законом термін. А тепер, судячи з усього, подало зустрічний позов – з незгодою реєструвати справу”, – припустив Бабіч.

Також він повідомив, що батько Журавля отримав СМСкою судову повістку. Суть судового засідання: незгода ДБР реєструвати рішення суду від 17 листопада 2020 року в ЄРДР.

Цього дня біля Печерського райсуду відбувалася акція на підтримку позову Журавля-старшого до президента Зеленського.

Також Сергій Журавель показав журналістам Грамоту Пошани та Скорботи з приводу смерті сина, підписану головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком. Батько зачитав текст Грамоти і порівняв його із заявами Хомчака в інтерв’ю щодо загибелі Ярослава Журавля під Зайцевим.

“Цікаво, чи він її читав, коли підписував? Тут написано: “…з глибокою вдячністю за жертовне служіння в лавах Збройних сил України сержанта 137-го окремого батальйону морської піхоти Ярослава Журавля. Я як головнокомандувач Збройних сил України схиляюся перед відвагою і стійкістю та патріотизмом воїна, чинами якого уславлений Володимирів Тризуб”. Він хоч хронологію подій знає? Як він може заявляти, що тіло мого сина було знайдене 15-го числа, якщо тіло віддали (з боку ОРДО – “Н”) лише 17 липня?.. (…) 22 липня він (Хомчак) був “вдячний”, а зараз він вважає, що мій син і “Мир” (лейтенант Дмитро Красногрудь – “Н”) стали зрадниками і “самовільно” 12 раз виходили на бойове завдання. Я хочу, щоб він відповів за це”, – сказав Журавель-старший.

Учасники акції під Печерським судом

Ярослав Журавель із Грамотою пошани та скорботи. Фото: Анастасія Федченко, Новинарня

Нагадаємо, 22 грудня 2020 року Печерський районний суд Києва задовольнив скаргу батька загиблого морпіха Ярослава Журавля і зобов’язав Держбюро розслідувань почати провадження про вчинення президентом Володимиром Зеленським дій, унаслідок яких бійця не вдалося врятувати.
Перед тим Сергій Журавель подав до ДБР і Офісу генерального прокурора заяву про злочин, вчинений президентом Володимиром Зеленським.

Читайте також:
“Володю, де ти був, коли мого сина вбивали?!”:
батько морпіха Журавля, померлого від ран під Зайцевим, звернувся до президента

“Живий, але покинутий”.
У мережі з’явилися лист і відео, що розбивають офіційну версію загибелі сержанта Журавля під Зайцевим

Як інформувала “Новинарня“, вранці 13 липня 2020 року в “сірій зоні” під Зайцевим, що поруч з окупованою Горлівкою на Донеччині, під час виконання бойового завдання загинув командир розвідувального взводу зі складу 35 обрмп ВМС ЗСУ лейтенант Дмитро Красногрудь “Мир” – унаслідок підриву на вибуховому пристрої.

Надалі російські окупаційні війська із трьох сторін віроломно обстріляли першу групу армійців ЗСУ, яка мала здійснити евакуацію тіла полеглого офіцера. Таким чином було порушено домовленість про режим “тиші”, досягнуту через ОБСЄ.

Під час обстрілу отримав поранення в ногу військовослужбовець з евакуаційної команди – сержант-розвідник Ярослав Журавель, давній друг і колега Красногрудя.

Після відступу решти групи Журавель залишався в “сірій зоні”. Як засвідчило відео з безпілотника, поранений сержант був живий, зупиняв собі кровотечу джгутом, попервах ішов на повний зріст до своїх позицій.

Під час виходу наступної групи, яка мала забрати пораненого Журавля, загинув військовий медик Микола Ілін “Естонець” (він підірвався на вибуховому пристрої типу розтяжки).
Командир цієї групи отримав контузію. Решта групи дочасно повернулася до вихідної точки.

14 липня стало відомо про евакуацію загиблого лейтенанта Красногрудя бойовиками на бік ОРДО. 15 липня тіло комвзводу передали українській стороні на КПВВ “Майорськ”.

Тіло Іліна бойовики знайшли 16-го та передали Україні 17 липня.

Увечері 17 липня бойовики “ДНР” заявили, що виявили тіло третього загиблого українського військового, сержанта Журавля. Передали його 21 липня.

Як стало відомо, поранений командир відділенні Журавель протягом тривалого часу (імовірно, більше одного дня) залишався в “сірій зоні” живим та помер через те, що не отримав належної допомоги.

Офіційна версія подій під Зайцевим, поширена пресцентром штабу ООС та командуванням 35 обрмп, грішила неточностями. Реальна картина була згодом сформована на основі відео, знятого з безпілотників, та розповідей побратимів загиблих.
Ішлося про те, що українське командування не надало вогневої підтримки при спробах евакуації загиблих і поранених морпіхів. Крім того, спецпризначенці, які прибули до Зайцевого, не отримали наказу діяти.
За однією з версій, це було пов’язано з небажанням командування іти на ескалацію під Зайцевим незадовго до “перемир’я”.

Як з’ясувала “Новинарня“, Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження за фактом загибелі трьох військовослужбовців 35-ї окремої бригади під Зайцевим.
“Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: частина 3 статті 425 Кримінального кодексу України: недбале ставлення до військової служби“, – ішлося в листі з ДБР.

Читайте також:
Події під Зайцевим: як загинули три морські піхотинці. ТАЙМЛАЙН, ВІДЕО

Президент нагородив морпіха, який двічі кидав евакогрупи під Зайцевим, – Донік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна