ДБР розслідує загибель морпіхів під Зайцевим як “недбале ставлення до військової служби”

 

Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження за фактом загибелі трьох військовослужбовців 35-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ Дмитра Красногрудя, Миколи Іліна та Ярослава Журавля під час подій 13 липня під Зайцевим Донецької області.

Про це “Новинарні” повідомили у відповідь на інформаційний запит у територіальному управлінні ДБР у м. Краматорську.

“Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: частина 3 статті 425 Кримінального кодексу України: недбале ставлення до військової служби“, – йдеться в листі.

Зазначається, що слідчі ДБР внесли відомості у Єдиний реєстр досудових розслідувань “на підставі інформації, отриманої з публікації у ЗМІ”.

“Наразі досудове розслідування спрямоване на повне, об’єктивне та неупереджене дослідження всіх обставин вчинення кримінального правопорушення триває”, – додали в ДБР.

Станом на 11 серпня 2020 року про підозру не повідомляли нікому.

Довідково
Частина 3 статті 425 Кримінального кодексу визначає відповідальність за “недбале ставлення військової службової особи до служби, яке спричинило тяжкі наслідки, вчинені в умовах особливого періоду”. Такі дії караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Читайте також:
Події під Зайцевим: як загинули три морські піхотинці. ТАЙМЛАЙН, ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, вранці 13 липня в “сірій зоні” під Зайцевим, що поруч з окупованою Горлівкою на Донеччині, під час виконання бойового завдання загинув командир розвідувального взводу зі складу 35 обрмп ВМС ЗСУ лейтенант Дмитро Красногрудь – унаслідок підриву на вибуховому пристрої.

Надалі російські окупаційні війська із трьох сторін віроломно обстріляли першу групу армійців ЗСУ, яка мала здійснити евакуацію тіла полеглого офіцера. Таким чином було порушено домовленість про режим “тиші”, досягнуту через ОБСЄ.

Під час обстрілу отримав поранення в ногу військовослужбовець з евакуаційної команди – сержант-розвідник Ярослав Журавель, давній друг і колега Красногрудя.
Після відступу решти групи Журавель залишався в “сірій зоні”. Як засвідчило відео з безпілотника, поранений сержант був живий, зупиняв собі кровотечу джгутом, попервах ішов на повний зріст до своїх позицій.

Під час виходу наступної групи, яка мала забрати пораненого Журавля, загинув військовий медик Микола Ілін “Естонець” (він підірвався на вибуховому пристрої типу розтяжки).
Командир цієї групи отримав контузію. Решта групи дочасно повернулася до вихідної точки.

14 липня стало відомо про евакуацію загиблого лейтенанта Красногрудя бойовиками на бік ОРДО. 15 липня тіло комвзводу передали українській стороні на КПВВ “Майорськ”.

Тіло Іліна бойовики знайшли 16-го та передали Україні 17 липня.

Увечері 17 липня бойовики “ДНР” заявили, що виявили тіло третього загиблого українського військового, сержанта Журавля. Передали його 21 липня.

Як стало відомо, поранений командир відділенні Журавель протягом тривалого часу (імовірно, більше одного дня) залишався в “сірій зоні” живим та помер через те, що не отримав належної допомоги.

Офіційна версія подій під Зайцевим, поширена пресцентром штабу ООС та командуванням 35 обрмп, грішила неточностями. Реальна картина була згодом сформована на основі відео, знятого з безпілотників, та розповідей побратимів загиблих.
Ішлося про те, що українське командування не надало вогневої підтримки при спробах евакуації загиблих і поранених морпіхів. Крім того, спецпризначенці, які прибули до Зайцевого, не отримали наказу діяти.

Читайте також:
“Живий, але покинутий”.
У мережі з’явилися лист і відео, що розбивають офіційну версію загибелі сержанта Журавля під Зайцевим

“Володю, де ти був, коли мого сина вбивали?!”:
батько морпіха Журавля, померлого від ран під Зайцевим, звернувся до президента

Президент нагородив морпіха, який двічі кидав евакогрупи під Зайцевим, – Донік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна