Президент нагородив морпіха, який двічі кидав евакогрупи під Зайцевим, – Донік

 

Волонтер Роман Донік заявив, що серед військових, яких нагородив президент Володимир Зеленський, був морський піхотинець, котрий двічі кидав евакуаційні групи під час спроб забрати загиблих і поранених під Зайцевим 13 липня.

Про це Донік написав у фейсбуці в четвер, 6 серпня.

Цього дня в Часовому Яру на Донеччині відбулося нагородження військових державними відзнаками за участі президента Зеленськог. Відповідний указ президент підписав напередодні.

Серед тих, хто отримав орден “За мужність” ІІІ ступеня – матрос Олег Пецух. На нього Донік вказує в коментарі.

Скрін коментаря із соцмережі

“Боєць, який двічі кидав групу під час бою… нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Таким же орденом посмертно нагороджені й загиблі розвідники та медик, який пішов витягувати поранених морських піхотинців”, – написав Донік.

Ідеться про розвідників Дмитра Красногрудя і Ярослава Журавля та військового медика Миколу Іліна, які загинули під Зайцевим і були нагороджені відповідно до указу президента орденами “За мужність” ІІІ ступеня.

Армійський волонтер також акцентує, що командир групи Іліна, який не відступив під час повторного евакуаційного виходу і був травмований, нагороду не отримав.

“А ось командир групи, який двічі виходив на евакуацію, до останнього намагався врятувати Ярослава Журавля та не доповз він до нього 20-30 метрів, тому що контузило пострілом із гранатомета – [до нагороди] не представлений. (…) Його теж кинув “мужній” боєць, який першого разу втік, доповівши, що Журавель швидше за все мертвий. Більше ніхто з тих, хто намагався врятувати Журавля чотири дні, до нагород представлені не були”, – написав Донік.

Як інформувала “Новинарня“, 13 липня в “сірій зоні” під Зайцевим, що поруч з окупованою Горлівкою на Донеччині, під час виконання бойового завдання загинув командир розвідувального взводу зі складу 35 обрмп ВМС ЗСУ лейтенант Дмитро Красногрудь – унаслідок підриву на вибуховому пристрої.

Невдовзі після цього російські окупаційні війська із трьох сторін віроломно обстріляли групу армійців ЗСУ, які мали здійснити евакуацію тіла полеглого офіцера та мали розрізнювальне екіпірування гуманітарної місії – білі шоломи, жилети й пов’язки. Цим обстрілом було порушено домовленість про режим “тиші”, досягнуту через ОБСЄ.

Під час обстрілу отримав поранення в ногу військовослужбовець з евакуаційної команди – сержант (пізніше з’ясувалося, що це командир розвідвідділення Ярослав Журавель, друг Красногрудя). Він залишався в “сірій зоні”. Як засвідчило відео з безпілотника, поранений сержант тривалий час був живий, зупиняв собі кровотечу джгутом, ішов на повний зріст у бік українських позицій, потім повз, шукав укриття.

Під час наступного виходу, у спробі врятувати пораненого Журавля, загинув військовий медик із другої евакуаційної команди Микола Ілін “Естонець”.

У цьому ж виході був контужений від РПГ інший військовий – старший у групі. Двоє інших морпіхів завчасно відступили, залишивши командира та медика без підтримки.

Офіційна інформація про ці події з самого початку була дещо інакшою.

14 липня стало відомо про евакуацію загиблого лейтенанта Красногрудя бойовиками на бік ОРДО. 15 липня тіло комвзводу було передане українській стороні на КПВВ “Майорськ”.

Тіло Іліна бойовики знайшли 16 липня та передали Україні 17 липня. Оскільки при ньому була камера GoPro, противник побачив усе відео зі зборами групи Іліна, його вхід у посадку та підрив на розтяжці.

Увечері 17 липня бойовики “ДНР” заявили, що виявили тіло Журавля. 21 липня окупанти передали його українській стороні.

Читайте також:
“Живий, але покинутий”. У мережі з’явилися лист і відео, що розбивають офіційну версію загибелі сержанта Журавля під Зайцевим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна