На архієрейському Соборі ПЦУ закликала державу захищати суспільство від ворожого іноземного впливу

 

У вівторок, 15 грудня, в Києві відбувся другий архієрейський Собор помісної Православної церкви України.

Про це інформує пресслужба ПЦУ.

Перед собором головний секретар Синоду Православної церкви України митрополит Вінницький і Барський Симеон, з благословення Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, провів божественну літургію у Малій Софії.

Участь в Соборі взяли всі архієреї ПЦУ.

“Було заслухано відеопривітання від Вселенського патріарха Варфоломія, Олександрійського патріарха Феодора, предстоятеля Православної Церкви Кіпру Хризостома, а також зачитано вітальний лист від предстоятеля Елладської Православної Церкви Ієроніма”, – йдеться в повідомленні.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній виступив із доповіддю, в якій розповів про становлення церкви та пройдений шлях за 2020 рік й подальші перспективи розвитку ПЦУ.

У підсумку Архієрейський собор постановив:

  • схвалити роботу предстоятеля, митрополита Київського і всієї України Епіфанія за період від попереднього засідання Архієрейського Собору (14 грудня 2019 року) та Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ). Засвідчити повну підтримку предстоятелю, Блаженнійшому Епіфанію, Митрополиту Київському і всієї України;
  • помісна УПЦ зберігає внутрішню єдність та закликає єпископат, духовенство і вірних усі питання, які виникають, обговорювати та вирішувати в дусі заповіданої Господом нашим Ісусом Христом братньої любові, уникаючи розпалення ворожнечі, протистоянь та розділення;
  • затвердити прийняті священним Синодом УПЦ (ПЦУ) протягом 2020 року рішення, відображені у журналах його семи засідань (№№1-34) та двох рішеннях (від 24 березня та від 9 квітня 2020 року);
  • закликати всіх православних в Україні, хто стоїть на позиції автокефалії Української Православної Церкви, дотримуватися рішень Об’єднавчого Собору 15 грудня 2018 року та послідувати томосу про автокефалію ПЦУ.
  • висловити подяку всім Помісним Церквам, які вже встановили з нашою Церквою повне спілкування. Задекларувати бажання та готовність Помісної УПЦ вести діалог з іншими помісними Православними церквами, метою якого ми бачимо визнання доконаного факту автокефалії Української Православної церкви і створення умов для мирного співіснування.
  • закликати державу і надалі виконувати свій обов’язок захищати релігійну спільноту і все суспільство від ворожого іноземного впливу, від намагань з-закордону під виглядом релігійної діяльності втручатися у внутрішні справи України, руйнувати її через нав’язування неоімперської ідеології;
  • підтримати викладені у доповіді митрополита Київського і всієї України Епіфанія на Соборі оцінки та пропозиції і взяти їх до уваги у подальшій праці з розбудови Помісної Церкви.

“Можливо, два роки це і не багато у порівнянні з тисячоліттям чи декількома століттями нашої духовної окупації, це не тривалий час, це всього тільки два роки. Але впродовж цього часу Господь сподобив нас багатьох благодіянь. Якщо ми проаналізуємо навіть останнє сторіччя боротьби за автокефальний статус, то впродовж цих двох років ми зробили дуже великий прорив. Ми тут, в стінах древньої Софії провели Об’єднавчий Собор Українського Православ’я, який створив визнану єдину помісну Українську Православну Церкву. До цього часу багато трудилися, боролися, молилися, але все ж таки ми зуміли це все звести до купи завдяки також і президенту України, який в той час посприяв і зробив все від нього залежне, щоби ця подія відбулася”, – сказав митрополит Епіфаній.

Він зазначив, що “незважаючи на шалений спротив ми зуміли об’єднатися і створити Православну Церкву України”.

“Церкву, яка утверджується, церкву, яка розбудовується, церкву, яка отримує визнання з боку інших помісних Православних церков”, – наголосив предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо, перший архієрейський Собор з нагоди річниці створення єдиної помісної церкви ПЦУ проводила 14 грудня 2019 року.

Як писала “Новинарня“, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.
На свято Різдва Христового в Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було перше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України. Наразі до ПЦУ перейшли понад 600 парафій.
Канонічну ПЦУ-УПЦ вже визнали, крім Константинополя, Елладська та АлександрійськаРумунська та Кіпрська церкви.

В єдину ПЦУ не увійшов колишній патріарх УПЦ КП Філарет із групою прибічників. Однак у листопаді Апеляційний суд дозволив ліквідацію УПЦ КП.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада 2018 року синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проєкт статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.
Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.
Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

Читайте також:
Відомий московський священник перейшов на бік ПЦУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.