“ДНР” повідомила про загибель окупанта внаслідок удару дрона ЗСУ

 

“Донецька народна республіка” повідомила про смерть одного окупанта внаслідок спрацьовування вибухового пристрою, який скинули з ударного безпілотного літального апарату Збройні сили України.

Про це в четвер, 29 жовтня, повідомили в пресслужбі “народної міліції ЛНР”, передає інформагентство окупантів “ДАН”.

Зазначається, що інцидент стався поблизу населеного пункту Набережне.

“Безпілотник був запущений в напрямку району, де знаходилися співробітники “МНС ДНР”, які проводили роботи з розмінування 82-мм мін, які не розірвалися та були випущені напередодні з позицій 53-ої бригади”, – йдеться в повідомленні.

Окупанти пишуть, що під час прольоту над позиціями “ДНР” проросійські гібридні сили підбили  український ударний БПЛА зі стрілецької зброї.

“Однак під час падіння безпілотник встиг скинути вибуховий пристрій на позиції. При спрацьовуванні скинутого боєприпасу загинув захисник нашої республіки”, – інформують окупанти.

У “ДНР” наголосили, що це – їхній перший військовослужбовець, котрий “загинув у результаті військової агресії України за період після введення додаткових заходів контролю перемир’я”.

Читайте також:
Біля окупованого села на Донеччині росіяни встановили 225 протитанкових мін, – ОБСЄ

Порушення “перемир’я” окупантами не були масштабними, – начГенштабу

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року. Воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне облаштування позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо.
Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Протягом серпня, у час дії “перемир’я”, командування відзначило відсутність бойових втрат (загиблих) з боку українських військ. При цьому було зафіксовано 55 випадків, коли окупанти відкривали вогонь – у штабі здебільшого називали це “провокативними пострілами”.
Також протягом періоду “перемир’я” штаб ООС неодноразово фіксував інженерне облаштування позицій противника (копання окопів) у бік фронту.

У вересня внаслідок бойових дій загинули п’ять українських воїнів (із них унаслідок обстрілів – один, Тарас Кубійович), зафіксовано щонайменше 60 обстрілів.

Після загибелі Кубійовича командування ОС дало “ще одну можливість так званим “ДНР” та “ЛНР” виконати вимоги” укладеної ТКГ домовленості про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню”.

Президент Зеленський неодноразово заявляв, що “режим тиші” на Донбасі триває.

Читайте також:
“Інколи буває страшно від цієї тиші. Ми до неї не звикли”. Як у фронтовій Жованці вчаться жити без обстрілів і вперше за шість років перекривають дахи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна