Кандидатка у президенти Білорусі Тіхановська виїхала в Литву і записала звернення. ВІДЕО

доповнено

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тіхановська прибула до Литви.

Про це у вівторок, 11 серпня, повідомив литовський міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс у твіттері.

“Світлана Тіхановська в безпеці. Вона в Литві”, – написав дипломат.

Згодом Тіхановська записала звернення після виїзду з Білорусі.

На відео під назвою “Я поїхала до дітей | Світлана Тіхановська” на ютуб-каналі “Страна для жизни” її чоловіка й незареєстрованого кандидата в президенти Сергія Тіхановського вона зізнається, мовляв, “думала, що вся ця кампанія мене дуже сильно загартувала й дала мені стільки сил, що я витримаю все”.

“Але, напевно, я так і залишилася тією слабкою жінкою, якою була спочатку. Я ухвалила дуже складне для себе рішення. Його я ухвалила абсолютно самостійно. Ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій жодним чином на нього не могли повпливати. Я знаю, що багато мене зрозуміють, багато засудять, багато зненавидять. Не дай Боже опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я”, – сказала Тіхановська.

Вона закликала людей берегти себе, адже “жодне життя не вартує того, що зараз відбувається”.

“Діти – це найважливіше, що є в нашому житті”, – підсумувала кандидатка у президенти Білорусі.

Світлана Тіхановська не виходила на зв’язок кілька годин після подачі в білоруський Центрвиборчком скарги з вимогою повторного підрахунку голосів у понеділок, 10 серпня.

Як повідомила її прессекретар Ганна Красуліна, Тіхановська перебувала в ЦВК з адвокатом Максимом Знаком близько трьох годин. Він не знає, про що кандидатка говорила з представниками влади, адже перебував у іншій кімнаті.

Потім Тіхановська поїхала в невідомому напрямку, штаб майже до опівночі не міг з нею зв’язатися.

Довірена особа Тіхановської Ольга Ковалькова заявила, що білоруська влада вивезла її з країни.

“У Світлани не було вибору. Важливо, що вона на волі й жива. Вони поїхали разом із Марією Мороз (начальник штабу, – “Н”). Однак у заручниках продовжує перебувати частина команди Світлани”, – заявила вона, пише Tut.by.

За словами Ковалькової, зараз у штабу Тихановської є ​​два завдання: захистити перемогу на виборах і зупинити кровопролиття.

“Наразі ситуація критична, як би нам усім не було тяжко, нам потрібно відмовитися від насильства, ми маємо захищати нашу перемогу легальними, ненасильницькими способами. Ми закликаємо всі демократичні сили й прихильників змін об’єднуватися, сьогодні ми будемо проводити екстрені консультації й домовлятися про спільні дії”, – додала вона.

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією.
Після першого вечора протестів в МВС РБ заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів.

Тоді з’явилася інформація про першого загиблого з боку демонстрантів (чи то через збиття автозаком, чи внаслідок побиття). Але згодом стало відомо, що Євген Заічкін живий.

За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів.

Того ж дня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціюють загальнонаціональний страйк.

Увечері 10 серпня протестні акції відновилися. У Мінську противники Лукашенка збиралися великими групами біля станцій метро. Їх жорстоко била й затримувала міліція.
Силовики застосовують світлошумові гранати. З боку протестувальників – десятки поранених і також зафіксовано перше використання “коктейлю Молотова” та спрямованих салютних установок. Учасники протесту будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ Білорусі, ввечері 10 серпня у Мінську загинув учасник акції протесту. Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі учасників післявиборчого протесту проти фальсифікації виборів президента, що супроводжується вуличними сутичками.

Читайте також:
“Не быць скотам”: чи переростуть народні протести в Білорусі у справжню революцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна