“Приватбанк” заявив на суді у США, що його ексвласники Коломойський і Боголюбов відмили майже $800 млн

 

Представники “Приватбанку”, який був націоналізований 2016 року, заявили в американському суді, що його колишні власники відмили у США майже 800 мільйонів доларів.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Перевіривши додаткові банківські документи, банк 21 липня подав до суду в штаті Делавер змінений позов проти Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. У ньому стверджується, що обидва відмили 660 мільйонів доларів через групу американських компаній Optima і ще 100 мільйонів доларів через інші американські компанії.

Банк вимагає від колишніх власників відшкодування на суму в сотні мільйонів доларів.

Зазначається, що свій первинний позов “Приватбанк” подав до суду в Делавері у травні 2019 року. Тоді колишніх власників звинувачували у відмиванні в Штатах 623 мільйонів доларів. Справа й далі перебуває в процесі розгляду.

У новому документі “Приватбанк”, зокрема, стверджує, що Коломойський і Боголюбов у 2008–2010 роках відмили ще 86 мільйонів доларів, крім суми первинного позову, вивівши ці кошти на два офшорні рахунки одного з підрозділів московського інвестиційного банку “Ренесанс-капітал”.

Як стверджується в позові, обидва ексвласники скупили у США активи на суми в сотні мільйонів доларів, зокрема нерухомість і сталеливарні компанії, завдяки фіктивним позикам, які “Приватбанк” видавав різноманітним компаніям, контрольованим самими ж олігархами. Далі, стверджує банк, ці кошти відмивалися у США через заплутану схему оборудок.

Національний банк України звинувачує Коломойського і Боголюбова в тому, що вони використовували “Приватбанк” як свою особисту скарбничку, і стверджує, що понад 90% позик, виданих банком за часів перебування в їхній власності, пішло пов’язаним із ними ж особам і структурам.

У грудні 2016 року держава націоналізувала “Приватбанк” через побоювання, що цей найбільший комерційний банк у країні може збанкрутувати через нестачу капіталу на суму в 5,5 мільярдів доларів.

Західні посадовці й фінансові інституції закликають Україну домогтися повернення хоча б частини з мільярдів доларів, які держава витратила на порятунок банку від наслідків дій його ексвласників. Обидва олігархи заперечують усі звинувачення, називають націоналізацію банку політично мотивованою і позиваються в судах за повернення банку під свій контроль.

Читайте також:
Шевченко: НБУ не змінить позицію в питанні Приватбанку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна