Кабмін прийняв рішення про перехід “Приватбанку” в повну державну власність. ОНОВЛЕНО

 

Кабінет Міністрів на засіданні в неділю, 18 грудня, ухвалив рішення про перехід ПАТ “Приватбанк” у повну державну власність. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на Урядовий портал.

Зазначається, що Кабмін “розглянув питання забезпечення стабільності у фінансовій системі країни. Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки та оборони України, уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ “Приватбанк” у стовідсоткову державну власність”.

Передбачено, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ “Приватбанк” – найбільшого банку України – та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів.

Ці дії відбуваються у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки, вказують у прес-службі Кабміну.

“Голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка брала участь в засіданні уряду, та міністр фінансів Олександр Данилюк поінформували членів КМУ про те, що приватні акціонери Приватбанку звернулися до уряду з пропозицією, аби держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником”, – зазначено в повідомлені.

Перехідний період починається з 19 грудня. Держава забезпечить плавний перехід, стабільну роботу цієї установи у звичному для її клієнтів режимі.

ОНОВЛЕНО. Агенції “Українські новини” стало відомо, що Кабінет Міністрів вирішив випустити облігації внутрішньої державної позики на 150 млрд. гривень для докапіталізації “Приватбанку”. Про це “УН” повідомило інформоване джерело.

За його словами, ввечері 18 грудня Рада нацбезпеки і оборони за участю членів Кабміну схвалила націоналізацію “Приватбанку”. Потім члени уряду ухвалили відповідну постанову Кабміну.

Згідно з рішенням уряду, держава на 100% стає власником банку, а для докапіталізації будуть випущені 30-річні облігації внутрішньої держпозики на 150 млрд. гривень.
Терміни випуску і обсяги траншів джерело не уточнило.

Папери буде викуповувати НБУ, а отримані кошти буде спрямовано в капітал “Приватбанку”.

НБУ також введе тимчасову адміністрацію банку. За словами джерела, її повинен очолити колишній міністр фінансів Олександр Шлапак.

Також джерело повідомило, що в п’ятницю ввечері відбулася зустріч президента Петра Порошенка з акціонерами “Приватбанку” (Коломойським і Боголюбовим), на якій останні погодилися на націоналізацію фінустанови.

“Акціонери визнали проблеми банку і звернулися до уряду з проханням про перехід банку в державну власність. Також, власники обв’язалися компенсувати державі втрати протягом 6 місяців, і реструктуризувати портфель”, – повідомило джерело агентства.

Зазначається, що в уряді рішення 18 грудня вважають таким, яке врятувало як Приватбанк, так і всю банківську систему.

У понеділок, 19 грудня, о 8:30 ранку, про деталі ухвалених рішень Данилюк і Гонтерєва поінформують на спільній прес-конференції.

Також заяви з цього приводу зроблять президент Петро Порошенко і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Нагадаємо, 16 грудня стало відомо, що Кабмін зробив великий крок до націоналізації “Приватбанку“.

“Приватбанк” заснований у 1992 році. Станом на 31 березня 2016 року його найбільшими акціонерами є Ігор Коломойський (пряма участь – 41,6572%, опосередкована – 8,3244%) та Геннадій Боголюбов (пряма участь – 33,2525%, опосередкована – 8,3244%).

Згідно з даними Нацбанку, на 1 липня 2016 року за розміром загальних активів (268,85 млрд. гривень) банк був найбільшим серед 108 банків, що діяли в країні.

При цьому ЗМІ пишуть про величезні проблеми з кредитним портфелем і рекапіталізацією “Привату”. Кредитний портфель банку становить більше 180 млрд. грн. Тоді як “дірка” – близько 100 млрд. грн.

Читайте також:
ПриватБанк пообіцяв iPhone 7 всім Путінам, які змінять прізвище

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна