Уряд зробив великий крок до націоналізації Приватбанку

 

Кабінет міністрів України змінив процедуру націоналізації банків, що може непрямо свідчити про намір націоналізувати проблемний “Приватбанк”.

Відповідні поправки Кабмін вніс до постанови №632 від 19 листопада 2014 року “Про затвердження Порядку придбання акцій банків в обмін на облігації внутрішньої державної позики” новою постановою №960 від 16 грудня.

Відтепер для того щоб держава націоналізувала банк, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб не обов’язково розмивати капітал попередніх приватних акціонерів до однієї гривні, повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Економічну правду”.

Раніше це ж видання писало, що найближчим часом може бути націоналізований найбільший комерційний банк країни – “Приватбанк”. При цьому недружнього поглинання банку не передбачається.

За інформацією “ЕП”, раніше не було згоди прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на націоналізацію “Привату”. Виходячи з рішення Кабміну 16 грудня, швидше за все, Гройсман погодився на націоналізацію.
Також це рішення говорить про те, що один з нинішніх акціонерів “Приватбанку” зможе зберегти істотну участь у банку, тобто частку акцій вище 10%.

Як відомо, раніше у “Приватбанку” заявили, що розмови про націоналізацію – атака на банк.

Чутки про ймовірну націоналізацію “Приватбанку” ходять по ринку вже давно, але останнім часом вони активізувалися. При цьому в банку кожен раз називали такі розмови фейком.

Раніше голова НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що до кінця року буде рішення щодо “Приватбанку”.

“Приватбанк” заснований у 1992 році. Станом на 31 березня 2016 року його найбільшими акціонерами є Ігор Коломойський (пряма участь – 41,6572%, опосередкована – 8,3244%) та Геннадій Боголюбов (пряма участь – 33,2525%, опосередкована – 8,3244%).

Згідно з даними Нацбанку, на 1 липня 2016 року за розміром загальних активів (268,85 млрд. гривень) банк був найбільшим серед 108 банків, що діяли в країні.

При цьому ЗМІ пишуть про величезні проблеми з кредитним портфелем і рекапіталізацією “Привату”. Кредитний портфель банку становить більше 180 млрд. грн. А “дірка” – близько 100 млрд. грн.

Читайте також:
ПриватБанк пообіцяв iPhone 7 всім Путінам, які змінять прізвище

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна