Іран передає Франції бортові самописці збитого літака МАУ

 

Розшифровка бортових самописців зі збитого над Тегераном пасажирського літака МАУ почнеться у Франції в липні.

Про це в п’ятницю, 26 червня, повідомило Бюро з розслідування і аналізу безпеки цивільної авіації Франції.

“Аварія Boeing 737 UR-PSR Міжнародних Авіаліній України. Іран запросив технічну допомогу BEA в CVR & FDR (розшифровці даних мовного самописця і цифрового самописця параметрів польоту – ред.) (Ремонтні операції і завантаження даних)/технічні роботи планується почати 20 липня у BEA”, – йдеться в повідомленні.

У бюро зазначили, що розслідування з питань безпеки проводиться Іраном.

“Щойно на Раді ІКАО представники Ірану погодились передати у Францію для розшифровки бортові самописці літака Українських авіаліній рейсу PS752. Це стало можливим завдяки послідовному тиску українського Уряду і їхніх колег з інших країн”, – написав заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін у фейсбуці.

Він додав, що оскільки у березні Іран вже давав схожу обіцянку, то українська сторона ставиться до сьогоднішньої заяви зі стриманим оптимізмом.

“Для нас від початку було принципово важливим знайти спосіб, який гарантуватиме міжнародне визнання результатів експертизи і слідства в цілому (згадайте досвід МН17 – Нідерланди тоді передали бортові самописці на розшифровку британцям, щоб уникнути будь-яких сумнівів в своїй неупередженості). Тому фахове розшифрування чорних скриньок, яке може зробити Франція, за участі найкращих експертів з України та інших країн, – необхідний крок до завершення технічного розслідування збиття українського літака в небі над Тегераном відповідно до вимог Чиказької конвенції”, – зазначив він.

Нагадаємо, нещодавно Іран повідомив про шістьох затриманих у справі про збитий борт МАУ.

Як інформувала “Новинарня“, в передмісті Тегерані вранці 8 січня зазнав катастрофи пасажирський “Боїнг-737” рейсу PS752 авіакомпанії МАУ. Він упав невдовзі після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

“Міжнародні авіалінії України” та Мінінфраструктури оприлюднили імена 176 жертв аварії із семи країн. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу), а найбільше – іранців (82 особи) та канадців (62). Також на борту було 10 громадян Швеції, 4 – Афганістану, 3 – Німеччини і 3 – Великої Британії.

Інцидент стався після того, як уночі Іран обстріляв американські військові бази в сусідньому Іраці після ліквідації американцями іранського генерала Сулеймані.

Влада Ірану одразу назвала імовірною причиною катастрофи технічну несправність Boeing 737-800, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. У свою чергу МАУ відкидали можливість помилки пілотів і називає мінімальною ймовірність технічної несправності літака.

Уряд України із 9 січня закрив вітчизняним авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком.

Рада нацбезпеки і оборони України висунула версію про збиття українського “Боїнга” ракетою ЗРК “Тор”.

Американські ЗМІ з посиланням на розвідку, а слідом за ними прем’єр-міністри Канади, Великої Британії, Австралії та президент США заявили, що рейс PS752 був збитий іранською ракетою ЗРК “Тор” російського виробництва. Було оприлюднено відповідне відео.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде називав інформацію про збиття літака ракетою “нелогічними чутками”.

Однак 11 січня керівництво Ірану визнало, що літак рейсу PS752 був збитий іранською ракетою на тлі військового протистояння зі США, але “ненавмисно” і “через людську помилку”.
Командувачі Корпусу вартових Ісламської революції вибачилися за помилку.

14 січня Верховна Рада України ухвалила заяву щодо відповідальності Ірану за збиття літака МАУ.

19 січня тіла загиблих у катастрофі українців привезли до Борисполя.

Читайте також:
Канадці зібрали 3,3 млн доларів для родичів жертв катастрофи рейсу МАУ PS752

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна