Авіакатастрофа МАУ: Іран пропонує Україні меморандум про взаєморозуміння

 

Уряд Ірану скерував у Міністерство закордонних справ України проєкт меморандуму про взаєморозуміння, який зобов’язує Україну і сім’ї загиблих відмовитися від права подавати в суд у справі про авіакатастрофу літака МАУ в Тегерані.

Про це у вівторок, 14 квітня, повідомляє Radio Farda.

Згідно з меморандумом, Київ і сім’ї жертв авіакатастрофи повинні визнати, що причиною катастрофи стала “людська помилка”.

“У зазначеному документі також передбачається, що Україна і сім’ї загиблих не повинні переслідувати Іран в кримінальному та судовому порядку в обмін на виплату компенсації Іраном і видачу бортового вмісту відеореєстратора після їх аналізу”, – йдеться в повідомленні.

У Міністерстві закордонних справ України поки що не відповіли на цей запит.

Читайте також:
“Виконали роботу добре”: військових, що збили “Боїнг” МАУ, не арештують, – іранський депутат

Як інформувала “Новинарня“, у Тегерані вранці 8 січня після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” рейсу PS752 авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

“Міжнародні авіалінії України” та Мінінфраструктури оприлюднили імена 176 жертв аварії із семи країн. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу), а найбільше – іранців (82 особи) та канадців (62). Також на борту було 10 громадян Швеції, 4 – Афганістану, 3 – Німеччини і 3 – Великої Британії.

Інцидент стався на тлі того, як Іран обстріляв американські військові бази в сусідньому Іраці після ліквідації американцями іранського генерала Сулеймані.

Влада Ірану одразу назвала імовірною причиною катастрофи технічну несправність Boeing 737-800, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. У свою чергу МАУ відкидали можливість помилки пілотів і називає мінімальною ймовірність технічної несправності літака.

Уряд України із 9 січня закрив вітчизняним авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком.

Рада нацбезпеки і оборони України висунула версію про збиття українського “Боїнга” ракетою ЗРК “Тор”.

Американські ЗМІ з посиланням на розвідку, а слідом за ними прем’єр-міністри Канади, Великої Британії, Австралії та президент США заявили, що рейс PS752 був збитий іранською ракетою ЗРК “Тор” російського виробництва. Було оприлюднено відповідне відео.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде назвав інформацію про збиття ракетою літака Boeing 737- 800 української авіакомпанії МАУ “нелогічними чутками”.

10 cічня президент України Володимир Зеленський публічно закликав уряди США, Канади та Великої Британії надати дані та докази, які стосуються катастрофи літака МАУ рейсу PS752 в Ірані, у розпорядження комісії з розслідування причин.

11 січня керівництво Ірану визнало, що літак МАУ був збитий іранською ракетою на тлі військового протистояння зі США, але “ненавмисно” і “через людську помилку”. Командувачі Корпусу вартових Ісламської революції вибачилися за помилку.

14 січня Верховна Рада ухвалила заяву щодо відповідальності Ірану за збиття літака МАУ.

19 січня тіла загиблих у катастрофі українців привезли до Борисполя.

Читайте також:
В України є три закриті версії збиття літака МАУ в Ірані, – секретар РНБО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна