Данілов розповів, звідки взявся коронавірус в окупованій Горлівці

 

Коронавірус у окупованій Горлівці Донецької області з’явився від жінки, яка поверталася туди з Китаю через Москву.

Про це в п’ятницю, 13 березня, на брифінгу заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

“Дійсно, Служба зовнішньої розвідки й інші наші підрозділи мають інформацію про те, що на території окупованої частини Донецької і Луганської областей вже є зареєстровані випадки поширення коронавірусу. Більше того, ми розуміємо, звідки цей випадок взявся. На превеликий жаль, жінка, яка хвора, повернулася через Москву з Китаю. Їхала мікроавтобусом з Москви, і саме у такий спосіб це все там відбувалося (занесення коронавірусу — ред.)”, – сказав Данілов, якого цитує “Укрінформ”.

Окремо він додав, що наразі “для нас сьогодні найбільш складна країна — це Італія, і є бажання, щоб такою країною не стала Польща, де дуже багато наших громадян”.

Представники так званого “МОЗ ДНР” у коментарях російським ЗМІ заявили, що в ОРДО “немає жодного підтвердженого випадку коронавірусу”. Але зазначили, що на початку березня з підозрою на COVID-19 через підвищену температуру була госпіталізована жінка, яка прибула з Китаю. Вона перебуває під наглядом в інфекційному відділенні.

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про 12 випадків захворювання на коронавірус в окупованій Горлівці на Донеччині.

Читайте також:
В УЄФА вирішили перенести Євро-2020 на наступний рік, – L’Equipe

Як інформувала “Новинарня“, в Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Згодом стало відомо, що вірус не настільки небезпечний, як вважалося спочатку, і виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають. Однак вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.
Уже вилікувалися двоє українців із персоналу круїзного лайнера Diamond Princess, у яких раніше діагностували зараження вірусом COVID-19. Натомість захворіли ще двоє українських членів команди лайнера.

Приблизно у 80% заражених захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 1-2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності сягає 40%. Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на ранок 13 березня у світі зафіксовано понад 135,2 тисячі випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 4977 осіб померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – майже 70 тисяч людей.

Найбільше інфікованих у Китаї – 80942 (померли – 3180, в цій країні хвороба вже йде на спад). На другому місці поширенням вірусу Італія – понад 15,1 тис. інфікованих (щонайменше 1016 померли). В Ірані – понад 10 тис. інфікованих (429 померли), у Південній Кореї – 7869 (66 померлих).
В Іспанії вже 3864 уражених (90 смертей), у Німеччині – 3059 (6 померлих), у Франції – 2879 (61).
Перші смерті внаслідок COVID зафіксовано у сусідів України – в Польщі та Болгарії.

13 березня в Україні зафіксували першу смерть від коронавірусу: 71-річна жінка з Радомишля Житомирської області померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім – до Радомишля. Перші симптоми захворювання в неї з’явилися 3 березня.

Згідно з рішенням РНБО від 13 березня 2020 року Україна закриває на два тижні кордон для іноземних громадян.

Низка країн ЄС (Італія, Франція, Іспанія, Німеччина, Польща) запровадили жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – зі скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням багатьох підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами тощо.

В Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.

Іноземці, що подорожують в Ізраїль, можуть отримати дозвіл на в’їзд в країну виключно у разі можливості забезпечити своє перебування в домашньому карантині протягом двох тижнів.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною.
12 березня COVID-19 було підтверджено ще у двох українців – також у Чернівцях і в Радомишлі Житомирської області.

5 березня в Нових Санжарах на Полтавщині закінчилася двотижнева обсервація у евакуйованих, що 20 лютого прибули із Китаю через коронавірус.

Читайте також:
Поширення коронавірусу сталося внаслідок витоку з лабораторії в Ухані, – Данілов

Як протидіяти коронавірусу в Україні: поради від Уляни Супрун

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна