Як протидіяти коронавірусу в Україні: поради від Уляни Супрун

 

Ексвиконувачка обов’язків міністерки охорони здоров’я України Уляна Супрун після першого лабораторно підтвердженого випадку коронавірусу в Україні закликала зберігати спокій, частіше мити руки, інформацію отримувати лише з перевірених джерел.

Ці та низку інших порад Супрун опублікувала у фейсбуці у вівторок, 3 березня.

Зокрема, Супрун закликала читати та поширювати інформацію лише з перевірених джерел:

  • МОЗ;
  • Центр громадського здоров’я України;
  • Всесвітня організації охорони здоров’я;
  • Центри з контролю та профілактики захворювань в США.

Також Супрун радить:

  • Часто і ретельно мийте руки водою і милом. Щонайменше 20-30 секунд.
  • Якщо немає можливості помити руки з водою і милом, варто використовувати спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину. Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук, обробляти руки треба щонайменше 30 секунд і особливу увагу приділити нігтям (тут накопичується найбільше бруду). http://bit.ly/2VDdSVg За першої ж нагоди помийте руки милом і водою.
  • Не торкайтеся брудними руками очей, носа чи рота.
  • Уникайте тісного контакту з хворими людьми та натовпу.

На випадок, якщо у людини з’явилися симптоми гострої респіраторної інфекції, аби запобігти зараженню інших, Супрун радить:

  • Залишайтеся вдома, якщо захворіли.
  • Уникайте тісного контакту з іншими людьми.
  • Прикривайте рот і ніс серветкою під час кашлю і чхання, а опісля ретельно мийте руки.
  • Регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні.
  • Будьте на зв’язку зі своїм сімейним лікарем

Нагадаємо, сьогодні в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії.

Читайте також:
Опір коронавірусу для “чайників”: що треба знати, щоб не панікувати

Станом на ранок 3 березня 2020 року, повідомляють в українському МОЗ, у світі зареєстровано 90937 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них  3117 – летальні. Одужали вже 48017 осіб.

Статистика від Інституту Гопкінса щодо Італії: 2036 інфікованих (найбільше в Європі), 52 померлих, 149 осіб одужали.

Як інформувала “Новинарня“, в Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Згодом стало відомо, що вірус не настільки небезпечний, як вважалося спочатку, і виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають. Так, уже виліковуються двоє українців із персоналу круїзного лайнера Diamond Princess, у яких раніше діагностували зараження вірусом COVID-19.
Натомість на лайнері захворіли ще двоє громадян України.

Однак вакцину проти цього виду вірусу ще не винайшли.

Уранці 20 лютого літак із громадянами України та інших країн, евакуйованими з китайського Уханя, приземлився у аеропорту “Бориспіль” на дозаправку. З Києва він вирушив у Харків.
Усі ці люди не є хворими на коронавірус і не мають жодних симптомів вірусного захворювання. Їх було вирішено доправити на територію медичного центру Національної гвардії України “Нові Санжари” в Полтавській області. Там вони протягом 14 днів перебуватимуть в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю та безпеки.
Місцеві мешканці організували протести проти розміщення евакуйованих з Уханя в Нових Санжарах. Зокрема, протестувальники перекрили міст через річку Ворскла, а коли автобуси з евакуйованими співвітчизниками все ж проїхали, закидали їх камінням.
Поліція відзвітувала про затримання 24 осіб. Чотирьом із них обрали запобіжні заходи, підозри оголошено шістьом особам (станом на 26 лютого).

Станом на 26 лютого в людей на обсервації в Нових Санжарах коронавірусу не виявлено.

Читайте також:
“Український тиждень” в Європарламенті перенесли через коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна