Опір коронавірусу для “чайників”: що треба знати, щоб не панікувати

 

Коли в грудні 2019 року в китайському місті Ухань виявили новий, досі невідомий штам коронавірусу, навряд чи ми могли передбачити, що через два місяці ця хвороба виведе на перші рядки в новинах світових інформагенцій… Україну.

А саме так сталося 20 лютого, коли в день шостих роковин кривавих подій на Майдані міжнародна преса згадувала про нашу державу зовсім не в контексті нашої Революції гідності та війни з Росією. В цей день головною темою репортажів з України стала «війна» місцевих мешканців проти власних співвітчизників, яких евакуювали з Уханя й привезли на 14-денну обсервацію в санаторії в Нових Санжарах.

Можна довго дискутувати, хто винен і що з нами сталося за ці шість років після Майдану, який був унікальним прикладом єдання і взаємодопомоги. Хай там як, зрозуміло одне: довідкових матеріалів про новий коронавірус бракує, а невідомість породжує паніку.

Тож «Новинарня» вирішила зібрати відповіді на головні запитання про коронавірус: що це таке, як від нього уберегтися, чи варто аж так сильно його боятися та чи загрожують евакуйовані Новим Санжарам.

Що таке коронавірус?

Коронавірус

Коронавіруси — це велика родина вірусів, особливістю яких є те, що вони є заразними як для тварин, так і для людей, і можуть передаватися від тварини до людини.

Свою назву коронавіруси отримали завдяки «короні» з шиповидних відростків, яка прикрашає оболонку віруса.

Коронавіруси викликають цілу низку подібних за симптомами, але різних за тяжкістю захворювань – від «звичайної застуди» до значно складніших за наслідками респіраторних синдромів, які можуть призвести до пневмонії, ниркової недостатності й навіть смерті.

Зокрема, саме один із короновірусів, мутувавши, спричинив епідемію смертельно небезпечної пневмонії SARS у 2002 році.

Звідки взявся коронавірус COVID-19?

Новий коронавірус, який отримав назву 2019-nCoV (або COVID-19) вперше було виявлено в грудні 2019 року після спалаху захворювання в китайському місті Ухань, провінція Хубей.

Спершу аналіз його генетичного коду спочатку показав, що людям вірус передався від кажанів, хоча були й інші версії – наприклад, передача від змії. Втім, згодом вірусологи цей варіант відкинули.

Натомість як імовірних поширювачів вірусу тепер розглядають і панголінів, луску яких широко використовують в китайській традиційній медицині.

Панголін. Фото: GETTY IMAGES

За однією з версій, коронавірус кажана може поєднуватися з коронавірусом панголінів, утворюючи штам, який інфікує людей.

Вважається, що перші випадки захворювання на новий коронавірус були спричинені контактом із тваринами на місцевому ринку Уханя, де продають м’ясо найрізноманітніших звірів, рептилій та птахів – з метою споживання його в їжу, звісно.

Після спалаху епідемії ринок закрили, проте надалі вірус почав поширюватися вже від людини до людини.

Наскільки небезпечний цей коронавірус? Він смертельний?

З огляду на паніку, яка часто супроводжує нові й невідомі раніше людству хвороби, багато хто міркує за принципом: «якщо я захворію на коронавірус – я помру!»

Насправді в більшості тих, хто захворів, хвороба нічим не відрізняється від звичної застуди: нежить, біль у горлі, кашель, підвищення температури.

За даними ВООЗ, понад 80% пацієнтів, у яких діагностовано коронавірус-2019, переносять захворювання в легкій формі.

Приблизно в 14% випадків перебіг захворювання складніший і призводить до ускладень дихання та пневмонії.

І лише близько 5% пацієнтів мають критичні захворювання: дихальну недостатність, септичний шок, поліорганну недостатність.

У групу ризику входять передусім люди похилого віку та ті, хто страждає на серйозні хронічні захворювання – серцево-судинні, діабет, астму тощо.

При цьому нинішній коронавірус характерний тим, що діти хворіють значно рідше, ніж дорослі, і переносять захворювання набагато легше.

Проте навіть для тих, хто належить до групи підвищеного ризику, вірус не є стовідсотково смертельним.

Смертність від коронавірусу COVID-19 становить лише 2% від усіх, хто захворів.

Для порівняння: за даними ВООЗ, рівень смертності від лихоманки Ебола – 40%, від близькосхідного респіраторного синдрому MERS – 35%, SARS – 10%, дифтерії – 5% (а серед дітей дошкільного віку цей показник становить аж 20%).

А грип, до щорічних епідемій якого ми вже давно звикли, є смертельним для 6% (!) тих, хто на нього захворів.

До речі, з початку поточного епідеміологічного сезону в Україні від грипу померло вже 38 людей.

Читайте також:
Число людей, що вилікувалися від коронавірусу,
більш як у чотири рази перевищило число померлих

Як можна заразитися коронавірусом?

Найбільше ризикують заразитися коронавірусом ті, хто перебуває в близькому контакті з хворим. Вірус може потрапити на слизові оболонки носа або очей через руки чи інші предмети – наприклад, хустинку або рукавиці, якими недавно користувалася інфікована людина.

Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання.

Проте це стосується лише тих випадків, коли ви справді контактуєте близько, на відстані одного-двох метрів (тісним контактом вважається відстань менше 1 м, проте деякі вірусологи для певності розширюють це коло до 2 м).

Якщо хворий перебуває на відстані 10 метрів, не кажучи вже про варіант «за парканом у санаторії, який стоїть за 500 метрів від моєї вулиці» – заразитися від нього неможливо.

Більше того – у Китаї навіть близькі родичі інфікованих людей, які мешкали разом з ними, в багатьох випадках уникали захворювання завдяки тому, що ретельно дезінфікували всі поверхні в домі та предмети спільного вжитку.

На речах вірус живе від кількох хвилин до кількох годин.

З цієї причини не варто боятися посилок з Китаю.

Чи можна заразитися через каналізацію?

Після одного з випадків зараження у Гонконзі, коли в житловому комплексі захворіла 62-річна жінка, яка нібито не спілкувалася з іншими зараженими, фахівці розглядають можливість зараження через каналізацію. Адже через квартиру цієї пацієнтки проходив той самий каналізаційний стояк, що й через квартиру чоловіка, якого раніше госпіталізували з коронавірусом.

Проте на 100% такий шлях передачі поки що не підтверджено.

При цьому китайські і американські дослідники підтвердили, що COVID-19 поширюється через фекалії, тому близько контактувати з такими виділеннями хворих справді не варто.

Перехожі в Шанхаї, Китай. Фото: Reuters

Що робити, щоб не заразитися?

  • Мийте руки

Оскільки вакцини від COVID-19 ще не існує, і в доступності для широкого загалу вона з’явиться не раніше, ніж через рік-півтора, головним засобом профілактики від коронавірусу є ретельне миття рук.

Ретельне миття – означає з милом і не менше, ніж 20 секунд.

Миття рук після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету має стати обов’язковою процедурою! Яка, до речі, допоможе убезпечитися не лише від корона-, а й від інших вірусів та бактеріальних інфекцій.

Зрозуміло, що часто просто немає можливості мити руки щоразу після того, як ви торкнулися поручня в громадському транспорті чи дверної ручки в магазині або іншому закладі (а таким чином також можна підхопити вірус – якщо, скажімо, за ту саму ручку щойно бралася хвора людина, яка за мить до того закрила рукою рот при кашлі).

Тож головне – до того, як (ретельно!) помили руки, не торкайтеся брудними руками слизових оболонок: очей, носа, рота.

Також можна обробляти руки антисептиком, у якому міститься не менше 60% спирту або 2% хлоргексидину.

  • Уникайте скупчення людей
  • Не контактуйте з дикими чи невідомими вам тваринами в регіонах, де оголошено епідемію або існує високий ризик зараження
  • Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.

Читайте також:
Україна отримала тест-системи для виявлення коронавірусу

Закохані в Пекіні, січень-2020. Фото: Getty Images

Чи треба використовувати захисну маску?

Захисну маску обов’язково повинні надівати люди, які вже захворіли й мають респіраторні симптоми – кашель, нежить. При цьому маска обов’язково має покривати ніс і рот та щільно прилягати з боків. Змінювати маску треба щонайменше раз на чотири години.

Здоровій людині медична маска убезпечитися від захворювання навряд чи допоможе. До того ж віруси – і передусім це стосується нового коронавірусу – передаються через контакт зі слизовими оболонками, якими є також і очі. А отже, без спеціальних окулярів маска вас не захистить.

Скільки людей захворіло на коронавірус?

Станом на 18:00 п’ятниці, 21 лютого, в усьому світі зареєстровано 77 238 лабораторно підтверджених випадків COVID-19.

З них летальних2 250.

Більшість випадків захворювання на коронавірус зареєстровано в Китаї – 75 891.

Із них 18 264 людини вже одужали, а 2 236 людей – померли.

В усіх країнах решти світу на вірус COVID-19 захворіло 1346 людей (з них 634 – на круїзному лайнері Diamond Princess), померли – 46 людей.

У Європі випадки захворювання наразі зареєстровано: в Німеччині (16 людей захворіло), Франції (12), Італії (9), Великій Британії (9, з них 8 одужало), Іспанії (2, обоє вже вилікувалися), Швеції (1), Фінляндії (1) та Бельгії (1, уже одужав).

Також 2 людини захворіли (і вже одужали) в Росії.

Летальний випадок у Європі зареєстрований лише один: у Франції від вірусу COVID-19 помер 80-річний турист із Китаю.

В Україні станом на 21 лютого жодного випадку захворювання на коронавірус не зафіксовано.

Двоє українців, які захворіли на круїзному лайнері Diamond Princess, були госпіталізовані в Японії й уже одужали.

Круїзний лайнер Diamond Princess Фото: Reuters

Що відбувається з людьми, яких евакуювали в Україну з Уханя?

Усі пасажири, члени екіпажу та супроводжуючі особи, які прилетіли в Україну 20 лютого рейсом з китайського Уханя, почуваються добре, жодних симптомів гострих респіраторних інфекцій не мають.

Серед евакуйованих – 45 українців, зокрема сім’я з 8-річним сином, молода пара та 20-річні студенти. Разом із ними прилетіли 27 іноземців, які після 14-денної обсервації повернуться до своїх країн.

Попри протести місцевого населення, всіх евакуйованих, а також екіпаж літака, який їх привіз, разом з іншими супроводжуючими особами спеціальним транспортом ДСНС України доправили до медичного центру Національної гвардії України «Нові Санжари» в Полтавській області, де вони впродовж двох тижнів перебуватимуть на обсервації.

Це не карантин, а лише нагляд. Так само робили зі своїми евакуйованими інші країни Європи.

Чому вони не на карантині?

Тому що ніхто з них не хворий і не потребує лікування та перебування в інфекційному ізоляторі чи відділенні лікарні.

Читайте також:
Переселенці з Донецька привезли їжу евакуйованим у Нові Санжари, – ЗМІ

Що таке обсервація?

Обсервація – це перебування під посиленим медичним спостереженням у спеціально відведеному місці, щоб у разі появи будь-яких симптомів хвороби фахівці їх одразу виявили й госпіталізували пацієнта.

Обсервація триватиме 14 днів, бо від 7 до максимум 14 днів триває інкубаційний період захворювання коронавірусом 2019-nCoV.

Встановлено, що протягом цього періоду хвора людина є заразною, навіть якщо іще не має відповідних симптомів.

Як евакуйовані, так і персонал забезпечені спеціальними засобами індивідуального захисту. Вони їдять з одноразового посуду, який проходить усі необхідні засоби дезінфекції перед тим, як бути утилізованим.

Як обіцяють у МОЗ, усі відходи життєдіяльності людей, які проходять обсервацію, будуть утилізовані в спеціальний спосіб і не потраплять у загальну каналізацію.
Самі каналізаційні стоки в обов’язковому порядку будуть знезаражені.

Персонал, який раніше працював у санаторії «Нові Санжари», звідти вивезли, тож ніхто з них із розміщеними в обсервації не контактуватиме.

Після обсервації всі люди, які не матимуть симптомів захворювання, повернуться додому.

Якщо ж у когось такі симптоми виявлять, то термін перебування всіх інших евакуйованих людей на обсервації автоматично буде продовжено ще на 14 днів з моменту ізоляції пацієнта, у якого виявлено підозру на вірус.

Читайте також:
“Тест на людяність”: Остальцев нагодує евакуйованих у Нових Санжарах піцою Veterano

Фото: пресслужба МВС

підготувала: Леся Волошка
за матеріалами Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна