Греція намагається не впустити з Туреччини тисячі сирійських мігрантів

 

Після того як Туреччина відкрила свій кордон з ЄС для біженців, Греція намагається завадити їхньому потраплянню на свою територію.

Про це інформує DW.

Загалом грецька сторона запобігла чотирьом тисячам нелегальних перетинів кордону, повідомив після кризового засідання уряду країни його речник Стеліос Пецас.

У буферній зоні між двома кордонами в пункті пропуску Кастаніс опинилися близько 500 людей. За даними грецького уряду, з турецького боку біля пункту пропуску зібралися ще три тисячі мігрантів.

Грецькі правоохоронці затримали 66 осіб, які прорвалися на територію країни. Вони змушені були застосувати сльозогінний газ проти мігрантів, які жбурляли в них каміння.

Через ситуацію, що склалася, очільник грецького МЗС Нікос Дендіас попросив скликати спеціальне засідання міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. Зустріч запланована на 5 березня у Загребі.

Як писала “Новинарня“, 29 лютого президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про те, що його країна відкриває кордон із Євросоюзом для біженців. Турецький президент наголосив, що “ЄС має дотримуватися своїх обіцянок”, і повідомив, що на ранок 29 лютого турецький кордон із країнами Євросоюзу перетнули вже 18 тисяч біженців, а до кінця дня їхня кількість може сягнути 30 тисяч.

Ця промова Ердогана стала першою з моменту ескалації ситуації в сирійській провінції Ідліб, де 27 лютого в результаті удару з повітря сирійської авіації та сил РФ загинули щонайменше 33 турецьких військових.

Як відомо, нині в Туреччині перебувають близько 3,5 мільйона біженців, з яких більшість – переважно вихідці з сусідніх Сирії та Іраку, а також інших країн Близького Сходу й Північної Африки.

У березні 2016 року між Туреччиною та ЄС було укладено угоду, згідно з якою Анкара отримує щорічно допомогу для забезпечення потреб біженців, розташованих на турецькій території, але не пропускає їх далі в Європу.

У жовтні 2019 року Туреччина почала військову операцію на півночі Сирії, що утворити буферну зону проти потрапляння до країни нових арабських біженців.

Читайте також:
Удари РФ у Сирії: МЗС та Міноборони України виступили із заявами, підтримавши Туреччину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна