У сирійській провінції Ідліб під час авіаудару загинули щонайменше 33 турецьких військових

 

Унаслідок атаки сил режиму Башара Асада, яких підтримує Росія, в сирійській провінції Ідліб загинули щонайменше 33 військовослужбовців збройних сил Туреччини.

Про це у п’ятницю, 28 лютого, передає “Новинарня” з посиланням на турецьке агентство Anadolu.

Як заявив губернатор прикордонної з Сирією турецької провінції Хатай Рахмі Доган, ще 36 осіб отримали поранення. Загрози життю постраждалих в результаті удару немає.

Очільник департаменту комунікацій при апараті президента Туреччини Фахреттін Алтун повідомив, що у відповідь на удар в Ідлібі турецькі війська завдали наземні і повітряні удари по всіх відомих цілях сирійського режиму.

У зв’язку з цими подіями турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган провів нараду з безпеки, яка тривала близько двох годин.

Турецькі сили зазнали нападу з боку сирійських урядових військ, які активно підтримує Росія.

На сьогодні Стамбул запланував консультації з НАТО щодо ситуації, яка склалася.

Водночас міністр оборони Туреччини прибув на кордон з Сирією для координації дій турецьких військових в Ідлібі. Його супроводжують командувачі Сухопутними військами і військово-повітряних сил.

У міноборони РФ заявили, що не причетні до обстрілу турецьких військових. Натомість у відомстві запевняють, що Росія домоглася припинення обстрілу з боку армії Сирії після того, як були отримані дані про постраждалих турецьких військових, передає “Інтерфакс”.

У відомстві стверджують, що авіація повітряно-космічних сил Росії не обстрілювала район, де постраждали військові.

За даними Financial Times, під час консультацій з НАТО представники від Туреччини можуть обговорити ініціювання п’ятої статті Договору про колективну оборону, згідно з якою напад на одного члена НАТО розцінюється як напад на всіх.

За даними ЗМІ, на засіданні Радбезу в Анкарі Ердоган ухвалив рішення протягом наступних 72 годин відкрити для сирійських біженців всі кордони Туреччини з Європою. Наразі в Туреччині вже 4 млн біженців. Таки президент має намір змусити Європу натиснути на Москву і активно втрутитися в сирійський конфлікт.

За непідтвердженими даними, конфлікт загострився після того, як турецькі військові здійснили пуск ракети ПЗРК FIM-92 Stinger по Су-24 ВКЗ Росії 20 лютого. У відповідь на це ВКС Сирії або Росії знищили турецький пункт управління в провінції Ідліб.

Як інформувала “Новинарня“, війна в сирійській провінції Ідліб між урядовими військами Башара Асада, підтримуваними російською армією, і повстанцями, яких підтримує Туреччина в останні тижні розгорілася з новою силою. За місяць Туреччина перекинула в Ідліб близько 5000 військових та броньовану техніку, включаючи танки.

Читайте також:
Після візиту Ердогана Зеленський доручив СБУ розібратися з ґюленівськими школами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна