Після візиту Ердогана Зеленський доручив СБУ розібратися з ґюленівськими школами

 

Президент України Володимир Зеленський доручив керівництву Служби безпеки України  зайнятися діяльністю навчальних закладів, пов’язаних з організацією опозиційного проповідника Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара звинувачує у спробі перевороту 2016 року.

Як повідомляє “Новинарня“, про це президент заявив на пресконференції з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом у Києві в понеділок, 3 лютого.

“Ми сьогодні довгий час говорили на цю тему, говорили дуже детально. Я знаю, що це питання уже було на порядку денному між Україною і Туреччиною”, – цитує Зеленського “Європейська правда”.

Він наголосив, що це питання багато років не вирішувалося.

“Сьогодні я отримав дуже детальні речі і факти від президента Ердогана, є різні прізвища. Всю цю інформацію я вже передав керівнику СБУ, який повинен цим питанням займатися”, – сказав президент.

Як відомо, Анкара пов’язує вчителів, які працюють у школах “гюленістів”, з релігійним проповідником Фетхуллахом Ґюленом, якого вважає відповідальним за спробу військового перевороту в Туреччині у липні 2016 року.

У 2018 року Анкара вимагала від Києва екстрадиції п’ятьох турецьких вчителів, нібито пов’язаних з Фетхуллахом Ґюленом.

Хто такий Ґюлен
Фетхуллах Ґюлен – 78-річний турецький богослов і проповідник. Він живе у вигнанні в Сполучених Штатах, де йому було надано притулок.

Колись він був союзником Ердогана і допоміг релігійній консервативній партії справедливості і розвитку турецького президента прийти до влади.

Рух Ґюлена було оголошено в Туреччині терористичною організацією, Україна видала Туреччині кількох прихильників Ґюлена.

Як інформувала “Новинарня“, у понеділок, 3 лютого, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган перебував із офіційним візитом в Україні.
Зокрема, він заявив, що Туреччина допоможе збудувати житло для кримських татар у Херсонській області.

Читайте також:
ЗСУ отримають близько $36 млн від Туреччини: є угода

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна