Ердоган оголосив про початок військової операції Туреччини в Сирії

доповнено

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив про початок воєнної операції турецьких військ на території Сирії.

Про це він заявив надвечір у середу, 9 жовтня, передає урядова інформагенція “Анадолу”.

Ердоган повідомив, що операція ЗС Туреччини під назвою “Джерело миру” буде “антитерористичною” та спрямовуватиметься проти “Ісламської держави” та курдських організацій PKK й YPG (Робітнича партія Курдистану й “Загони народної самооборони” (Анкара вважає їх терористичними).

Президент зазначив, що мета операції – зруйнувати зону, підконтрольну терористам, біля південних кордонів Туреччини, забезпечити мир і стабільність у Сирії.

Завдяки операції “Джерело миру” в Сирії буде створена “зона безпеки”, куди повернуться сирійські біженці, сказав Ердоган.

Він побажав успіхів турецьким військовослужбовцям і бійцям сирійської опозиції, які беруть участь в операції в Сирії.

Раніше цього ж дня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара проведе на півночі Сирії операцію відповідно до своїх законних правами, які ґрунтуються на нормах міжнародного права, Статуту ООН та резолюціях Ради безпеки.

За словами міністра, основна мета збройних сил Туреччини – знищення терористів на схід від річки Євфрат, що внесе важливий вклад в забезпечення цілісності Сирії.

Планована антитерористична операція в районах Сирії на схід від річки Євфрат дозволить ліквідувати загрозу прикордонним провінціям Туреччини і дасть можливість мільйонам сирійських біженців добровільно та безпечно повернутися на батьківщину, передає “Анадолу”.

Урядова турецька агенція наголошує, що наразі “бойовики сирійського крила РКК за підтримки США контролюють ділянку кордону з Туреччиною довжиною 480 кілометрів”.

ДОПОВНЕНО. На тлі заяви Ердогана кілька великих вибухів струснули місто Рас-ель-Айн на північному сході Сирії, поблизу з турецьким кордоном.

Як повідомив Reuters, із будинків в Рас-ель-Айні, утримуваному “Сирійськими демократичними силами” (SDF), піднявся дим.

У SDF заявили, що турецькі військові літаки завдали удару по їхньому регіону на північному сході, викликавши “величезну паніку серед людей”.

Переглянути зображення у Твіттері
Курдські сили YPG, проти яких виступила Туреччина, належать до SDF.

Заяви президента Туреччини пролунали після озвучених ініціатив президента США Дональда Трампа вивести з Сирії американські війська, припинивши допомогу курдським загонам. Проти таких намірів Трампа виступив Конгрес.

Читайте також:
Війська Туреччини увійшли на територію Сирії, – Bloomberg

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна