Загострення на Близькому Сході: Ердоган відкрив кордон до ЄС для біженців

 

Президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про те, що його країна відкриває кордон із Євросоюзом для біженців.

Про це Ердоган заявив під час промови в Стамбулі в суботу, 29 лютого, після атак на турецьких військових у Сирії.

“Ми не зачинятимемо ворота [до Європи] для біженців”, – сказав Ердоган, якого цитує “Німецька хвиля“.

Турецький президент додав, що “ЄС має дотримуватися своїх обіцянок”.

За його словами, на ранок 29 лютого турецький кордон із країнами Євросоюзу перетнули вже 18 тисяч біженців, а до кінця дня їхня кількість може сягнути 30 тисяч.

Ця промова Ердогана стала першою з моменту ескалації ситуації в сирійській провінції Ідліб, де 27 лютого в результаті удару з повітря сирійської авіації та сил РФ загинули щонайменше 33 турецькі військові.

Тим часом в уряді Греції повідомили про блокування грецькими прикордонниками кількох тисяч мігрантів на турецько-грецькому кордоні. За даними Афін, мігранти намагалися нелегально перетнути турецько-грецький кордон. “Ми попередили близько чотирьох тисяч спроб нелегального перетину кордону нашої країни”, – наголосили в Афінах.

Як відомо, нині в Туреччині перебувають близько 3,5 мільйона біженців, з яких більшість – переважно вихідці з сусідніх Сирії та Іраку, а також інших країн Близького Сходу й Північної Африки.
У березні 2016 року між Туреччиною та ЄС було укладено угоду, згідно з якою Анкара отримує щорічно допомогу для забезпечення потреб біженців, розташованих на турецькій території, але не пропускає їх далі в Європу.

У жовтні 2019 року Туреччина почала військову операцію на півночі Сирії, що утворити буферну зону проти потрапляння до країни нових арабських біженців.

Читайте також:
Удари РФ у Сирії: МЗС та Міноборони України виступили із заявами, підтримавши Туреччину

Як інформувала “Новинарня“, внаслідок атаки сил режиму Башара Асада та ймовірно Росії в сирійській провінції Ідліб 27 лютого загинули щонайменше 33 військовослужбовців збройних сил Туреччини. Це найбільші одночасні втрати Туреччини за всі 9 років війни у Сирії.
Після цього президент Туреччини Реджеп Ердоган скликав засідання ради безпеки країни. Було завдано удари у відповідь по військах Асада.
США висловили підтримку Туреччині, чиї військові на північному заході Сирії зазнають атак армії режиму Асада за підтримки російської авіації.
Анкара апелює про підтримку до НАТО і ЄС.

Читайте також:
Удари РФ по турецьких військах у Сирії: Анкара видала різку заяву, скликає НАТО і пропускає біженців

Туреччина прозвітувала про знищення в Сирії понад 50 асадитів і важкої зброї. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна