Удари РФ по турецьких військах у Сирії: Анкара видала різку заяву, скликає НАТО і пропускає біженців

 

Ударів по позиціях турецьких військових в Ідлібі було завдано попри координацію дій з російською стороною, якій Анкара заздалегідь вказала місця дислокації частин Збройних сил Туреччини.

Про це в п’ятницю, 28 лютого, заявило Міністерство оборони Туреччини, про що повідомляє турецьке державне агентство Anadolu.

Як відомо, у ніч на п’ятницю щонайменше 33 турецькі військові загинули в сирійській провінції Ідліб унаслідок авіаударів з боку армії президента Сирії Башара Асада та російських військ.

“У момент повітряного удару по позиціях турецьких військових в Ідлібі в цьому секторі не перебували жодні збройні угруповання опозиції”, – заявило оборонне відомство Туреччини.

Як зазначив міністр оборони ТР Хулусі Акар, удари по позиціях турецьких військових в Ідлібі тривали попри попередження Анкари, й атак завдавали навіть по військових машинах швидкої допомоги.

За словами глави оборонного відомства, у відповідь на повітряний наліт сирійців і росіян ЗС Туреччини в Ідлібі завдали масованих артилерійських і повітряних (за допомогою ударних БПЛА) ударів по більш ніж 200 об’єктах сил режиму Асада.

За даними Міноборони Туреччини, відтак турецька армія знищила:

  • 5 вертольотів;
  • 23 танки;
  • 23 гармати і САУ;
  • зенітно-ракетний комплекс SA-17;
  • зенітний ракетно-гарматний комплекс SA-22;
  • також “нейтралізовано” 309 прихильників Башара Асада.

“На тлі дипломатичних і політичних зусиль з врегулювання сирійського конфлікту, турецькі військові зазнали підлого нападу, на який піде найжорсткіша відповідь”, – заявив спікер парламенту Туреччини Мустафа Шентоп.

Як відомо, повітряний удар відбувся після того, як російська делегація провела два дні в Анкарі для переговорів із турецькими посадовими особами щодо ситуації в Ідлібі.

Що кажуть у Кремлі

Росія спробувала спростувати свою причетність до загибелі більш ніж 30 турецьких солдатів після авіаудару в Сирії.

Міноборони РФ оприлюднило заяву, у якій стверджується: турецькі підрозділи, які потрапили під обстріл, перебували “поруч із районами бойових дій терористів”, проте нібито не повідомили про це російській стороні.

Російське військове відомство також стверджує, що інцидент стався в районі населеного пункту Бехун,а Росія 27 лютого нібито не застосовувала там бойову авіацію.

Аналогічні заяви озвучив і глава МЗС РФ Сергій Лавров. За його словами, передані Туреччиною Росії координати по Ідлібу нібито не містили даних про турецьких військових, які стали жертвою удару.

Від імені Москви Лавров висловив співчуття Анкарі у зв’язку із загибеллю військових.

Крім того, глава МЗС РФ повідомив, що президенти РФ Володимир Путін та Туреччини Реджеп Ердоган провели телефонну розмову.

Пресслужба Кремля уточнила, що першим подзвонив турецький президент.

“Виражено серйозну стурбованість ескалацією напруженості в Ідлібі […]. Акцентовано важливість підвищення ефективності координації по каналах міністерств оборони Росії та Туреччини”, — повідомляє Кремль про дзвінок Ердогана Путіну.

Реакція Туреччини

Попри запевнення Москви, реакція Анкари на загибель турецьких військових виявилася жорсткою: Туреччина погрожує Росії економічною, політичною та військовою помстою за втручання в Сирії.

Через загострення в Сирії 28 лютого терміново збирається Північноатлантична рада НАТО, скликана Анкарою.

“Відповідно до статті 4 договору, будь-який союзник може подати запит про консультації, коли, на його думку, існує загроза його територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці”, – мовиться у повідомленні пресслужби НАТО.

Як пише “НВ”, влада Туреччини також пішла на безпрецедентний крок, сподіваючись збільшити міжнародний резонанс обстрілу в Сирії: в Анкарі вирішили не стримувати потоки біженців із Сирії на їхньому шляху в Європу, як це було досі.

Відтак Туреччина відкриває шлях біженцям морем і суходолом. Працівникам берегової охорони та прикордонної служби наказано не чинити перешкод мігрантам при перетині кордону, зокрема біженцям із Сирії, Афганістану та Ірану.

Як інформувала “Новинарня“, 27 лютого внаслідок атаки сил режиму Башара Асада, яких підтримує Росія, в сирійській провінції Ідліб загинули щонайменше 33 військовослужбовців збройних сил Туреччини.
Це найбільші одночасні втрати Туреччини за всі 9 років війни у Сирії.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган скликав засідання Ради безпеки країни, де було вирішено завдати удари у відповідь із повітря й землі по військах Асада.

США висловили підтримку Туреччині, чиї військові в Сирії зазнають атак армії Асада за підтримки російської авіації.

Читайте також:
Сирія випадково збила російський військовий літак із 14 людьми на борту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна