У Раді ухвалили постанову про повернення України до роботи в ПАРЄ

 

Верховна Рада проголосувала за постанову про участь української делегації в січневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи.

Як передає “Новинарня“, про це у четвер, 16 січня, заявила глава делегації Єлизавета Ясько у фейсбуці.

“Ми їдемо до Страсбурга, щоб боротися за Україну. Дякую всім, хто підтримав парламентську дипломатію”, – написала Ясько.

Рішення підтримали 348 депутатів – фракція “Слуга народу” в повному складі, “Батьківщина” в повному складі, більшість депутатів ОПЗЖ і “Голосу”. Із фракції “Європейська солідарність” проголосували 9 депутатів.

Як писала “Новинарня“, в ніч на 25 червня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, в якій запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу без виконання будь-яких вимог.

Протестуючи проти рішення про знищення санкційного механізму проти РФ українська делегація вирішила призупинити роботу в ПАРЄ та вийшла із сесійної зали.

Свої заяви щодо рішення ПАРЄ оголосили Петро Порошенко та Володимир Зеленський.

26 червня ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації Росії без жодних обмежень, попри порушення РФ принципів Ради Європи.
Сім національних делегацій, включаючи українську, оголосили демарш через повернення Росії до ПАРЄ.

Тоді представник штабу Зеленського, голова партії “Слуга народу” Дмитро Разумков розкритикував демарш української делегації в ПАРЄ.

23 вересня 2019 року українська делегація офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ.

Пізніше керівництво Ради офіційно не представило в секретаріат ПАРЄ списку нової делегації для затвердження її повноважень – на знак протесту проти повернення делегації РФ в асамблею.

Осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи пройшла 30 вересня – 4 жовтня у Страсбурзі.

30 вересня президентка Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Моріс Паск’є висловила жаль з приводу відсутності на осінній сесії постійної делегації парламенту України.

Декілька національних делегацій на знак підтримки України бойкотували певні офіційні заходів під час цієї сесії.

Зараз делегація РФ бере участь в роботі ПАРЄ без будь-яких обмежень. У грудні Венеціанська комісія розглянула прохання регламентного комітету ПАРЄ роз’яснити статус депутатів Держдуми РФ, обраних з урахуванням голосів громадян анексованого Криму.

Ця комісія визнала, що ПАРЄ не зобов’язана відмовляти у визнанні повноважень депутатів з держави-члена РЄ, яка анексувала частину іншої держави.

Найближча сесія ПАРЄ розпочнеться 27 січня в Страсбурзі.

Читайте також:
Росіяни планують розгорнути “історичну війну” з Польщею у ПАРЄ

У парламенті Естонії закликали Раду Європи тиснути на РФ через Донбас

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна