ПАРЄ: Асамблея повернула Росію без обмежень, сім країн влаштували демарш

 

Парламентська асамблея Ради Європи в середу, 26 червня, ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації Росії без жодних обмежень, попри порушення РФ принципів Ради Європи.

Після дебатів депутати ПАРЄ переважною більшістю відхилили всі поправки, запропоновані представниками України, Грузії, Британії, Латвії й низки інших держав, та затвердили резолюцію в цілому.

“За” проголосували 116 депутатів, проти – 52, утрималися – 15, передає “Європейська правда”.

Голосування за країнами

Підтримали переважною більшістю делегатів: Вірменія (4 – за), Австрія (5 – за), Азербайджан (6 – за), Швейцарія (3 – за, 1 – проти), Кіпр (2 – за), Німеччина (8 – за, 2 – проти), Іспанія (5 – за, 1 – утримався), Фінляндія (5 – за), Франція (14 – за), Угорщина (4 – за), Ірландія (3 – за, 1 – утримався), Ісландія (2 – за), Італія (15 – за), Люксембург (3 – за), Мальта (1 – за), Норвегія (5 – за), Португалія (2 – за), Сербія (6 – за), Сан-Марино (2 – за), Туреччина (7 – за).

Переважно утрималися або рівність “за”/”проти”: Андорра (1 – за, 1 – утримався), Бельгія (4 – утрималися, 2 – за), Болгарія (1 – за, 4 – утрималися), Данія (1 – за, 1 – проти), Хорватія (3 – утрималися, 1 – за, 1 – проти), Ліхтенштейн (1 – за, 1 – проти), Нідерланди (3 – за, 3 – проти), Швеція (3 – за, 3 – проти).

Переважно чи повністю проти: Албанія (2 – проти), Естонія (3 – проти), Грузія (3 – проти), Литва (3 – проти), Латвія (2 – проти), Польща (9 – проти, 1 – утримався), Румунія (2 – проти), Словенія (1 – проти), Словаччина (1 – проти), Україна (10 – проти), Велика Британія (13 – проти, 2 – за).

Відповідно до цього рішення, повноваження делегації РФ підтверджені без обмежень, хоча документ визнав численні порушення принципів Ради Європи з боку Кремля та російського парламенту.

Документ обмежився “закликом” виконати попередні резолюції ПАРЄ, винісши окремо лише п’ять вимог:

  • відпустити 24 українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки;
  • невідкладно сплатити заборговані внески до бюджету Ради Європи;
  • безумовно співпрацювати зі слідством щодо збиття авіалайнера MH17;
  • докласти зусиль, щоби зупинити переслідування ЛГБТ у Росії, особливо в Чечні, та покарати тих, хто порушував права цих людей раніше;
  • співпрацювати зі світовою спільнотою у розслідуванні вбивства Бориса Немцова.

Пропозиції України розширити цей список згадками про нові порушення РФ у Криму та на Донбасі були відхилені.

Єдине, чого домоглася Україна – розгляду персонального складу делегації Росії.

На наступній сесії ПАРЄ можливе повторне оскарження повноважень російської делегації в разі, якщо Венеціанська комісія підтвердить, що члени делегації Держдуми були незаконно обрані в окупованому РФ Криму.

Однак наразі ці делегати мають змогу працювати в ПАРЄ.

Демарш семи держав

Представники семи держав-членів Ради Європи в ПАРЄ оголосили заяву про спільні дії на знак протесту проти безумовного повернення російської делегації.

Відозву, підписану представниками України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії, зачитав голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв.

“Безумовне відновлення прав російської делегації без виконання жодної з численних вимог Асамблеї суперечить основним цінностям Ради Європи та її статуту. Цей крок посилає дуже неправильний сигнал країні, яка вдалася до збройної агресії, до отруєнь, яка не дотримується прав своїх громадян і прагне дестабілізувати демократії в Європі”, – йдеться у документі, оголошеному після завершення дебатів.

“Майбутнє Ради Європи перебуває під загрозою в цілому, оскільки Рада Європи втрачає довіру людей, яких вона захищає”, – заявив Ар’єв.

Сім країн оголосили про спільні дії у ПАРЄ за “безпрецедентної кризи довіри” до Ради Європи, яка виникла цього тижня.

“Ми повертаємося додому, щоб проконсультуватися з нашими парламентами та урядами про спільні дії в Асамблеї на наступних сесіях”, – йдеться в документі.

“Ми бажаємо удачі новообраному генеральному секретарю і сподіваємося, що він знайде спосіб вирішення цієї безпрецедентної кризи довіри, яка була створена на цьому тижні”, – зазначено в заяві.

Українська делегація: тепер ПАРЄ відповідальна за агресію Росії

Українські депутати – члени делегації в ПАРЄ вважають, що їхні колеги, які підтримали зняття санкційних обмежень з РФ, відтепер поділяють відповідальність за подальшу агресію Кремля.

Кілька депутатів, що виступали під час дебатів щодо повноважень росіян, порівняли політику західноєвропейських держав щодо Путіна із їхньою політикою щодо Гітлера, передає зі Страсбурга”Європравда”.

“Коли Гітлер захопив Австрію, ви говорили про діалог. Коли Гітлер захоплював Францію, ви і далі говорили про діалог. Всі ті, хто голосував [за зняття з РФ санкційного тиску] вчора вночі, і ті, хто проголосує [за підтвердження повноважень делегації РФ] сьогодні, візьмуть часткову відповідальність за ті смерті, які вже були, і ті, які ще будуть. А вони, на жаль, точно будуть”, – заявив Леонід Ємець (“Народний фронт”).

Марія Іонова (Блок Порошенка) розповіла депутатам про звірячі злочини на Сході України, вчинені російськими солдатами, як-то зґвалтування на КПП. “Якщо ми повернемо Росію, то станемо посібниками цих злочинів”, – заявила вона.

Водночас, представники РФ публічно відмовилися від виконання будь-яких умов ПАРЄ.

Доповідач від Британії: ПАРЄ пожертвувала принципами заради російських грошей

Доповідач за резолюцією про підтвердження повноважень російської делегації Роджер Гейл (Британія) вважає, що ПАРЄ пожертвувала принципами організації на користь російських грошей.

Представляючи резолюцію, Гейл, який є головою Моніторингового комітету ПАРЄ, наголосив, що профільний комітет змінив підготовлену ним резолюцію до непізнаваності, оскільки прибрав з неї положення про накладання обмежень на делегацію росіян.

“Я вважаю, що у нас є зобов’язання перед сім’ями людей, які втратили життя у літаку (MH17), перед сім’ями моряків, а також перед багатьма іншими людьми”, – заявив він.

По завершенню дебатів він знову взяв слово, попередивши, що делегати ПАРЄ, безумовно підтвердивши повноваження делегації РФ, “продали” власні принципи на користь російських грошей.

“Дехто із тих, хто є у цій кімнаті, вважають, що гроші нам потрібні більше, ніж принципи”, – заявив доповідач.

“Я можу дивитися у дзеркало вранці. Але я не знаю, як багато з тих, хто голосував інакше (на користь РФ – “Н”), можуть дивитися у дзеркало так само”, – звернувся Гейл до колег.

* * *

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Рада Європи відмовляється від власних принципів.

“Сумно, що Рада Європи відмовляється від власних принципів з захисту прав людини”, – написав Волкер у своєму мікроблозі Twitter.

* * *

“Ми не учні в школі щоби робити якісь домашні завдання. Будь-які поправки, що позбавляють нашу делегацію будь-яких прав, для нас неприйнятні”, – заявив віце-спікер Держдуми, керівник делегації РФ в ПАРЄ Петро Толстой.

Читайте також:
“Буде друга спроба”. ПАРЄ протягує в президію підсанкційного росіянина Слуцького

Як інформувала “Новинарня“, в ніч на вівторок, 25 червня, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, в якій запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу без виконання будь-яких вимог.

На знак протесту проти рішення про знищення санкційного механізму проти РФ українська делегація вирішила призупинити роботу в ПАРЄ та вийшла із сесійної зали.

Свої заяви з приводу рішення ПАРЄ оголосили Петро Порошенко та Володимир Зеленський.

Читайте також:
“Вони і після цього нас повчатимуть?” Реакція соцмереж на прощення ПАРЄ Росії

“Смерть далеко від Європи, поки між ними стоїть український солдат. А в нас є тільки ми”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна