“Буде друга спроба”. ПАРЄ протягує в президію підсанкційного росіянина Слуцького

 

Голова комітету Держдуми РФ у міжнародних справах Леонід Слуцький не був обраний на посаду віцепрезидента Парламентської асамблеї Ради Європи після повернення Росії до ПАРЄ.

Як повідомляє “Європейська правда“, голосування за Слуцького (закрите, бюлетенями) відбулося у вівторок, 25 червня. Він перебуває під санкціями ЄС, і його кандидатура розглядалася окремо.

Результати голосування оголосили сьогодні, 26 червня.

Для голосування делегати взяли 198 бюлетенів. “За” проголосував 101 делегат, тоді як для обрання необхідна абсолютна більшість голосів від зареєстрованих – 158.

Сьогодні відбудеться друга спроба обрати Слуцького, цього разу під час голосування достатньо простої більшості.

У випадку повторного програшу Росії запропонують подати іншого кандидата.

Призначення на посаду віцепрезидента ПАРЄ відбувається за квотами, розподіленими між державами, і тому зазвичай здійснюється автоматично. Але, на вимогу голови делегації України в ПАРЄ Володимира Ар’єва, яку підтримали кількадесят депутатів, ця процедура була змінена.

Представниця української делегації Ірина Геращенко нагадала, що ця особа (Слуцький) перебуваж під санкціями ЄС та інших країн “за голосування про введення військ в Україну, анексію Криму, неодноразове відвідування окупованих територій”.

“Саме він організовував скандальну поїздку [тодішнього президента ПАРЄ Педро] Аграмунта в Сирію на російському військовому літаку, хизується своєю дружбою з Асадом.
А ще кілька журналісток в Москві публічно звинуватили його в харасменті. Для ПАРЄ , як і для більшості міжнародних організацій, проблема сексуальних домагань іноді звучить чутливіше і голосніше, ніж збройна агресія проти інших країн… Але тільки не у випадку з російськими покидьками, тут гроші не пахнуть.
Внесок РФ в до РЄ примушує всіх цих європейських фарисеїв закривати очі і на вбитих під час хімічних атак на сирійських дітей, й на утримуваних Кремлем військовополонених, й навіть на харасмент…”

За словами Геращенко, “буде ще один тур голосування, де потрібно 75 голосів. І підсанкційна особа усядеться в керівному кріслі Асамблеї”.

Як відомо, в лютому 2018 року в Росії спалахнув скандал навколо Леоніда Слуцького: три журналістки анонімно розповіли про домагання з його боку. Вони розповіли, що Слуцький “чіпляється до молоденьких дівчат-журналісток”. Через три дні про домагання Слуцького заявила і заступник головного редактора телеканалу RTVI.

Слуцький відкидав звинувачення на свою адресу. Через місяць комісія Держдуми РФ з етики виправдала його поведінку. Після цього провідні російські ЗМІ виступили з різкою критикою на адресу Держдуми і заявили про своє припинення співпраці з нижньою палатою парламенту РФ.
Спікер Держдуми В’ячеслав Володін заявив про позбавлення акредитації тих ЗМІ, які будуть бойкотувати нижню палату парламенту.

Як інформувала “Новинарня“, в ніч на вівторок, 25 червня, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, в якій запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу без виконання будь-яких вимог.

На знак протесту проти рішення про знищення санкційного механізму проти РФ українська делегація вирішила призупинити роботу в ПАРЄ та вийшла із сесійної зали.

Свої заяви з приводу рішення ПАРЄ оголосили Петро Порошенко та Володимир Зеленський.

Читайте також:
“Вони і після цього нас повчатимуть?” Реакція соцмереж на прощення ПАРЄ Росії

Резолюція ПАРЄ може дозволити російським депутатам обійти персональні санкції ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна