Резолюція ПАРЄ може дозволити російським депутатам обійти персональні санкції ЄС

 

Резолюція, за яку в понеділок, 24 червня, голосуватимуть у Страсбурзі на пленарній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, не лише відкриє шлях до повернення в ПАРЄ російської делегації, а й дозволить деяким російським депутатам обійти санкції ЄС.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на допис литовського депутата Емануеліса Зінгеріса у “Фейсбуці“.

“Виявилося, що 4 з 18 членів нової російської делегації (Ігор Лебедєв, Леонід Калашников, Світлана Сергеєва та Леонід Слуцький) підпадають під персональні санкції ЄС щодо агресії Росії проти України – заборона на вʼїзд до ЄС (не стосується міжнародних організацій). Очевидно, що Росія намагається використовувати ПАРЄ, щоб обійти ці персональні санкції ЄС”, – написав Зінгеріс.

Він нагадав, що Росія не виконала жодної резолюції ПАРЄ щодо ситуації в Україні, не дотримується Мінських угод і продовжує агресивну поведінку щодо України.

Зінгеріс додав, що українських моряків, захоплених у Керченській протоці, продовжують утримувати у в’язниці. В Донецьку і Луганську відбувається незаконна “паспортизація”, коли російські паспорти видають жителям Східної України за спрощеною процедурою.

Читайте також:
У ЄС готують рішення про невизнання російських паспортів для українців, – ЗМІ

“Тому дуже важливо, щоб члени ПАРЄ залишалися принциповими і не підтримували резолюцію, яка дозволила б російській делегації повернутися до ПАРЄ. В іншому випадку це не тільки підірве авторитет цієї організації, а й стане для Росії додатковим аргументом вимагати скасування санкцій ЄС”, – зазначив депутат.

Як писала “Новинарня“, регламентний комітет ПАРЄ нещодавно схвалив резолюцію, яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій стосовно делегацій. Цей крок може призвести до повернення російської делегації у ПАРЄ.

Асамблея розгляне затверджений комітетом проєкт резолюції 24 червня.

В Росії вже заявили про намір повернутися до роботи в ПАРЄ вже 25 червня, якщо цю резолюцію буде ухвалено.

Читайте також:
Росія запланувала повернення до ПАРЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна