У Страсбурзі стартує осіння сесія ПАРЄ: їде Сенцов та неофіційна “слуга народу”

 

У Страсбурзі 30 вересня – 4 жовтня проходитиме осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи.

Як повідомляє “Новинарня“, за програмою засідання також заплановані урочистості з відзначення 70-річчя Ради Європи.

Новоутворена у Верховній Раді України 9-го скликання постійна делегація в ПАРЄ не подаватиме заявки на затвердження своїх повноважень, а відтак, не братиме участь в осінній сесії у відповідь на безумовне повернення російської делегації до Асамблеї.

За даними “Укріноформу”, у вівторок, 1 жовтня, до ПАРЄ звернеться та відповість на запитання президент Франції Еммануель Макрон. За інформацією секретаріату Асамблеї, французькому лідеру вже попередньо поставлено 89 запитань від делегатів.

У цей же день Макрон візьме участь в урочистостях з нагоди 70-ї річниці Ради Європи, що пройдуть на найвищому національному і міжнародному рівні у Страсбурзькій опері. На церемонію запрошені близько 1200 високих гостей. Не виключається, що деякі національні делегації бойкотуватимуть участь в церемонії у відповідь на присутність в ПАРЄ російської делегації.

У вівторок у форматі окремої події також відбудеться обмін думками із президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером.

У середу, 2 жовтня, до Асамблеї вперше звернеться нова генеральний секретар РЄ Марія Пейчинович-Бурич. Вона також проведе першу пресконференцію для журналістів.

У цей же день делегати обиратимуть віцепрезидента ПАРЄ за квотою російської делегації.

Упродовж цього тижня у Страсбурзі перебуватиме український режисер, колишній російський політв’язень Олег Сенцов. Він зустрінеться з громадськістю у Постійному представництві України при Раді Європи, а також візьме участь у події в ПАРЄ з проблематики руйнування авторитарними режимами механізму захисту прав людини.

За основним проєктом порядку денного сесії, Асамблея розгляне питання захисту добровільних анонімних інформаторів, спільних стандартів інституту омбудсменів, захисту жертв тероризму, а також єврейської культурної спадщини. Окрім цього, буде оголошено лауреата цьогорічної правозахисної премії ПАРЄ ім. Вацлава Гавела.

За програмою засідань, ПАРЄ обговорить функціонування демократичних інститутів у Молдові постмоніторинговий діалог з Північною Македонією та внесок Банку розвитку Ради Європи в утвердження інклюзивних суспільств.

Делегати також проведуть дебати з проблематики трудової міграції у Східній Європі, а також насильства у сфері акушерства і гінекології.

Разом з тим, голова української делегації Парламентської асамблеї Ради Європи, народний депутат від “Слуги народу” Єлизавета Ясько збирається їхати на сесію асамблеї як гість. В інтерв’ю виданню LB.ua вона розповіла, що їде до французького Страсбурга з “неофіційним візитом”.

“[Їду] як голова делегації, але ж у мене немає статусу та повноважень. Тобто як гість. У мене заплановано багато зустрічей, потрібно зі всіма познайомитися, усе вивчити”, – сказала Ясько.

Вона зазначила, що, зокрема, планує зустрічатися з державним секретарем МЗС Франції з питань Європи Амелі де Моншален.

“З французькою стороною кілька зустрічей буде, подивимося. Я хочу охопити максимально, щоб зібрати інформацію і зрозуміти всю картину. Мені потрібно в цьому розбиратися”, – заявила Ясько.

Як інформувала “Новинарня“, 23 вересня українська делегація офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ.

Читайте також:
“ОПЗЖ” на осінню сесію ПАРЄ відправляють свого представника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна