Журналіст Асєєв зустрівся із Зеленським та передав йому списки полонених

 

Звільнений із полону бойовиків “ДНР” донецький журналіст Станіслав Асєєв (Васін) особисто передав президенту Зеленському списки полонених для майбутнього обміну.

Як повідомляє “Новинарня“, про це він розповів в інетрв’ю DT.UA.

“Розмова з президентом стосувалася в основному Донбасу. Але оскільки ми не обговорювали, які речі можна зробити публічними, можу розповісти тільки про деякі деталі”, – повідомив Асєєв.

Він уточнив, що президент вже отримав списки людей, які перебувають у в’язницях окупації.

“Ці списки – результати спільної роботи людей, які повернулися з полону. Ми звели до загального списку всі дані, які відомі. Це реальні люди, вони живі, ми їх бачили, і вони перебувають у різних місцях так званої “пенітенціарної системи” Донецька і Макіївки. Це було перше і найголовніше питання”, – зазначив Асєєв.

Водночас, Асєєв не оприлюднив кількість людей, що потрапили в списки полонених.

“Кількість людей я все-таки зараз озвучувати не буду тому, що це явно не всі люди, які там знаходяться. Але ми всі в різний час сиділи в різних місцях і бачили різних людей. Тому звели все, що у нас було”, – уточнив журналіст.

За словами Асєєва, “сьогодні у тих людей, які впливають на процеси обміну, є обережна надія, що в найближчому майбутньому відбудеться наступний обмін”.

У списки потрапили цивільні, яких звинувачують у тероризмі, шпигунстві та екстремізмі.

“Оскільки ми перетиналися в основному з чоловіками, жінки сидять в окремих камерах, то переважна більшість у списках — чоловіки”, – уточнив Асєєв.

За його словами, у попередніх обмінних списках були люди, які безпосередньо брали участь у тому, що відбувалося в донецькій в’язниці, відомій під назвою “Ізоляція”.

“Такі люди були і в попередніх обмінах і в цьому, і вони всі ще на свободі”, – зазначив він.

У свою чергу, журналіст назвав позитивним той момент, “що, за словами президента, СБУ вже працює за ним”.

“Також президент сказав, що, можливо, щоб такі помилки не повторювалися, такі люди, як я, перед обміном повинні переглядати списки. І навіть візуально відсіювати тих, хто співпрацював з окупаційною адміністрацією, або через свої особисті садистські схильності брав участь у знущаннях і тортурах. Насправді, відстежити, хто потрапляє в обмін, дуже складно. І тут грає роль величезна кількість чинників. І коригувати такі списки дійсно можливо тільки на фінальному етапі”, – додав Асєєв.

Також він поділився враженням від зустрічі з Володимиром Зеленським.

“В цілому, я побачив перед собою абсолютно втомлену і щиру людину… Людська участь завжди підтримує. Але президент настільки безпосередня людина, що він буквально запропонував мені гроші чи не з гаманця“, – додав Асєєв.

Зазначається, що колишній бранець “ДНР” кошти не взяв.

Читайте також:
#FreeAseyev: у Києві відбувся День солідарності з українським в’язнем “ДНР” Стасом Асєєвим

Як повідомляла “Новинарня“, 22 жовтня 2019 року бойовики терористичної організації “ДНР” засудили українського журналіста Станіслава Асєєва з Донецька до 15 років ув’язнення.

Стас Асєєв, який писав до київських ЗМІ з Донецька під псевдонімом “Станіслав Васін”, зник на початку червня 2017 року на окупованій території. Пізніше з’ясувалося, що він затриманий бойовиками “ДНР” та обвинувачений у шпигунстві.

Асєєв сподівався на звільнення, однак бойовики не включили його до списків для обміну, що  відбувся 27 грудня 2017 року.

На початку липня 2018 року стало відомо, що Стас оголосив голодування.

Згодом російський пропагандистський телеканал зняв відео, на якому зламаний Асєєв (під тиском) визнає, нібито він шпигував на Головне управління розвідки України.

Книга Станіслава Асєєва (Васіна) отримала спеціальну відзнаку на 25-му Форумі видавців у Львові (BookForum) у вересні 2018 року.

У березні 2019 року польська репортерка Моніка Андрушевська, яка багато працює на Сході України, присвятила свою журналістську нагороду Станіславу.

1 жовтня 2019 року на Філіппінах Міжнародний ПЕН-Конгрес підтримав Асєєва з нагоди його 30-річчя.

У жовтні 2019 року правозахисники зазначали, що здоров’я журналіста погіршується – без меддопомоги він поступово втрачає зір; також загострюються хвороби, які були в нього з дитинства.

Асєєва звільнили в рамках обміну полоненими між Україною й ОРДЛО 29 грудня 2019 року.

Читайте також:
Стас Асєєв особисто зняв банер #FreeAseyev із балкона редакції “Тижня” в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна