Польська журналістка присвятила своєю премію бранцю “ДНР” Станіславу Асєєву

 

Польська репортерка Моніка Андрушевська, яка багато працює на Сході України, присвятила свою журналістську нагороду Станіславу Асєєву – українському журналісту і блогеру, незаконно ув’язненому бойовиками “ДНР”.

Моніка Андрушевська отримала нагороду Спілки польських журналістів, засновану агенцією PAP за публікації про проблеми та події у світі.
Нагорода була присуджена за репортаж для “Тигодніка Повшехного” “Бери тіло, поки дають“, де описані історії українських матерів, які розшукують своїх синів, що пропали на війні.

Під час урочистого зібрання, що відбулось в середу 20 березня, нагороду від імені Андрушевської отримала директор каналу “Белсат” Агнєшка Ромашевська-Гузи.

Вона прочитала короткий лист лауреатки до журналістів.

Моніка Андрушевська подякувала всім редакціям, з якими співпрацює: “Тигодніку Повшехному”, PAP і телебаченню “Белсат”. Журналістка нагадала, що вона перш за все займається українськими полоненими й тими, хто пропав на Донбасі. Репортерка розказала історію українського журналіста з Макіївки Станіслава Асєєва, звинуваченого сепаратистами у шпіонажі – вже півтора року він перебуває у неофіційному ув’язненні.

“Залишаючись у “Донецькій народній республіці”, я вирішив, що не буду уникати війни, перебуваючи в підвалах і бомбосховищах. Максимальне розуміння цих подій можливе лише через досвід того, що відбувається за стіною”, – написав 7 березня 2015 року в тексті “Розстріляний як ворог ДНР” донецький журналіст Станіслав Асєєв.

У репортажі, опублікованому на сторінках українського видання ”Тиждень”, Асєєв описав ситуацію, коли, прогулюючись по Донецьку, мимоволі став свідком розстрілу сепаратистами молодого хлопця.

Це теж свого роду маніфест, яким, на мій погляд, повинен керуватися кожен журналіст, – заявила Моніка Андрушевська. – Асєєв розумів небезпеку, проте він вважав, що його журналістський обов’язок — лишитися в місті, котре з весни 2014 року було включене до так званих “народних республік”, окупованих сепаратистами, яких підтримує Росія. Понад два роки він під псевдонімом розповідав про повсякденність жителів Донецька.

У кінці травня 2017 року Асєєва було заарештовано і визнано українським шпигуном. Його репортажі кваліфікуються як докази співпраці з українською розвідкою. З того часу журналіст перебуває в нелегальному ув’язненні. Немає ніякого контакту із зовнішнім світом — до нього заборонений доступ представників міжнародних організацій. Однак з подивом я помітила, що в польських ЗМІ відсутня інформація про Асєєва.

Я хотіла б використати цю можливість, щоб звернутися до журналістів, присутніх у залі, пишіть, пишімо про драму, яка відбувається так близько від нашої країни”, – написала репортерка.

Моніка Андрушевська нагадала, що на Донбасі все ще ув’язнено не менше 120 українських полонених-військовослужбовців і мирних жителів.

“Треба кричати про те, що насправді їх може бути навіть вдвічі більше, тому що сепаратисти не надають списки затриманих ними людей. Давайте не будемо забувати про те, що більше сотні українських сімей досі не знайшли тіла своїх зниклих близьких, оскільки частина з них, швидше за все, була вбита в полоні”, – наголосила вона.

Моніка Андрушевська (нар. 1992) від часу Революції Гідності безперервно розповідає про ситуацію в Україні, зокрема з територій, що постраждали від російської агресії. З листопада 2014 року співпрацює з “Тигодником Повшехним”, для якого пише репортажі з лінії фронту. Також співпрацює з Польською агенцією пресовою і ТВ “Белсат”, для якого підготувала цикл “Нащадки поляків гинуть за Україну”.

Читайте також:
Бойовики “ДНР” вибили із заручника Асєєва зізнання у шпигунстві

Як повідомляла “Новинарня“, донецький журналіст і блогер Станіслав Асєєв (1.10.1989 р.н.), який писав до київських ЗМІ під псевдонімом Станіслав Васін, зник на початку червня 2017 року на окупованій території.
Пізніше з’ясувалося, що він затриманий бойовиками “ДНР” та обвинувачений у шпигунстві.
Асєєв сподівався на звільнення через обмін, однак бойовики не включили його до списків для обміну, що відбувся 27 грудня.

На початку липня стало відомо, що Стас оголосив голодування.

Згодом російський пропагандистський телеканал зняв відео, на якому зламаний Асєєв визнає, нібито він шпигував на Головне управління розвідки України.

Книга Станіслава Асєєва (Васіна) отримала спеціальну відзнаку на 25-му Форумі видавців у Львові (BookForum) у вересні 2018 року.

Читайте також:
У Конгресі США закликали “ДНР” звільнити журналіста Асєєва:
“ситуація стає жахливою”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна