Бойовики визнали, що утримують журналіста Асєєва, – Геращенко

 

Бойовики ОРДО визнали, що утримують українського журналіста Станіслава Асєєва, який писав для ЗМІ під псевдонімом Васін.

Про це повідомила сьогодні, 31 липня, у “Фейсбуці” представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко.

При цьому, за її словами, бойовики підтверджують утримання тільки 71 громадянина України, хоча в СБУ є дані щонайменше про 137 заручників.

“Закінчилася скайп-конференція мінської гуманітарної підгрупи, в якій також взяли участь український обмудсмен Валерія Лутковська й експерти СБУ. На жаль, за ці два тижні збільшився список заручників, в першу чергу за рахунок цивільних, яких хапають просто за українську позицію і звинувачують у «диверсіях» і «шпигунстві».
На сьогодні, як вже інформувала СБУ, ми вимагаємо звільнити з ОРДЛО 137 українців. Вони ж підтверджують утримання тільки 71 (сьогодні офіційно підтвердили утримання в тюрмі Донецька журналіста Станіслава Асєєва)”, – написала Геращенко.

Вона також зазначила, що українські представники в гуманітарній підгрупі “звернули увагу” координатора ОБСЄ Тоні Фріша на заяви Спецпредставника ОБСЄ з питань свободи слова з вимогою негайного звільнення Асєєва і закликали російських представників сприяти визволенню журналіста.

“Також ми ще раз заявили чітку українську позицію, що вимагаємо не лише звільнення всіх незаконно утримуваних в ОРДЛО українців, але й звільнення всіх політв’язнів Кремля, в тому числі й кримських татар“, – додала Геращенко.

Наступне засідання ТКГ в Мінську призначено на 2 серпня. За словами Геращенко, на ньому українська сторона “ще раз наполягатиме на негайному звільненні незаконно утримуваних”, а також “вимагатиме від РФ і ОБСЄ реакціх на факти катування заручників і приховування інформації про їх утримання”.

Представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ також повідомила, що представники ОРЛО активно заперечували проти участі в скайп-конференції Уповноваженої ВР з прав людини Валерії Лутковської, “вимагаючи ноту МЗС”.

“Абсурд, але цей ганебний спектакль було розіграно, аби уникнути відповіді щодо катувань Людмили Сурженко, долю якої обговорювали минулого засідання. Й тоді представники ОРЛО відверто брехали, що нічого не знають про її утримання, а в цей час пані Людмилу катували”, – зазначила Геращенко.

За  її словами, під час скайп-конференції українські представники “жорстко поставили питання катувань пані Сурженко й інших заручників і звернули на це особливу увагу координатора ОБСЄ. Але так і не отримали відповіді“.

Як інформувала “Новинарня“, український журналіст Станіслав Асєєв, відомий під псевдонімом Васін, проживав на тимчасово непідконтрольній Україні території Донецької області. 2 червня він перестав виходити на зв’язок.

У дописах для українських видань і в соцмрежах Асєєв-Васін об’єктивно висвітлював становище в ОРДЛО та критикував дії бойовиків.
Українські переговорники в рамках ТКГ в Мінську порушували питання про місце перебування Стаса Асєєва, однак представники ОРДЛО заявляли, що їм нічого не відомо з цього приводу.
5 липня міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликала бойовиків “ДНР” розкрити місцезнаходження Асєєва.
14 липня так звана “поліція ДНР” оголосила Асєєва в розшук.
16 липня екс-нардеп Єгор Фірсов повідомив, що бойовики визнали затримання журналіста і звинувачують у шпигунстві.

Читайте також:

Мінська група: ОРДЛО включило в списки на обмін росіянина Агєєва. І виключило 20 кримінальників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна