На Філіппінах Міжнародний ПЕН-Конгрес підтримав українського журналіста Асєєва, якого утримують бойовики “ДНР”

 

У Манілі на Філіппінах 1 жовтня розпочався 85-й Міжнародний ПЕН-Конгрес

Як повідомляє “Новинарня“, про це у вівторок, 1 жовтня, пише Радіо Свобода.

Зазначається, що перед відкриттям асамблеї президентка Міжнародного ПЕН Дженніфер Клемент розповіла делегатам, що сьогодні виповнюється 30 років українському письменнику, журналісту, члену Українського ПЕН Станіславу Асєєву, якого незаконно утримують бойовики “ДНР”. Клемент закликала делегатів бути солідарними зі Станіславом і долучитися до флешмобу на його підтримку.

Станіслав Асєєв перебуває в ув’язненні підконтрольного Росії угруповання “ДНР”, за різними даними, з травня або червня 2017 року. Спершу він просто зник, два тижні про нього нічого не було відомо. Пізніше угруповання визнало його затримання й звинуватило у шпигунстві на користь України.

“ПЕН” – це абревіатура, утворена від англійських слів “poets”, “playwrights”, “essayists” та “novelists” — “поети”, “драматурги”, “есеїсти” та “романісти”. На ПЕН-Конгресі збираються керівники та члени інших національних ПЕН-центрів, щоби переобрати міжнародне керівництво та ухвалити правозахисні резолюції ПЕН.

Як повідомляла “Новинарня“, донецький журналіст і блогер Станіслав Асєєв (1.10.1989 р.н.), який писав до київських ЗМІ під псевдонімом Станіслав Васін, зник на початку червня 2017 року на окупованій території.
Пізніше з’ясувалося, що він затриманий бойовиками “ДНР” та обвинувачений у шпигунстві.
Асєєв сподівався на звільнення через обмін, однак бойовики не включили його до списків для обміну, що відбувся 27 грудня.

На початку липня стало відомо, що Стас оголосив голодування.

Згодом російський пропагандистський телеканал зняв відео, на якому зламаний Асєєв визнає, нібито він шпигував на Головне управління розвідки України.

Книга Станіслава Асєєва (Васіна) отримала спеціальну відзнаку на 25-му Форумі видавців у Львові (BookForum) у вересні 2018 року.

Читайте також:
У Конгресі США закликали “ДНР” звільнити журналіста Асєєва:
“ситуація стає жахливою”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна