12 військових і 64 цивільних: повний список звільнених під час обміну українців

 

У результаті обміну утримуваними особами на Батьківщину повернулися 12 українських військовослужбовців (троє з яких перебували в місцях позбавлення волі на території ОРДЛО з 2015 року) та 64 цивільних (17 з яких утримували з 2015–2016 років).

Про це повідомляє Служба безпеки України, яка оприлюднила повний список звільнених українців.

“Обмін – підтвердження того, наскільки важливим для президента України є захист кожного українця, який опинився в скрутних обставинах через російську агресію”, – прокоментував голова СБУ Іван Баканов.

За його словами, “в таких питаннях не буває ідеальних конфігурацій – це завжди спроба витиснути максимум із наявних можливостей”.

“Головне – нам вдалося досягнути результату”, – наголосив Баканов.

Як інформувала “Новинарня“, 29 грудня на КПВВ “Майорське” біля Горлівки відбувся обмін утримуваними особами з ОРДЛО.
Як повідомили в офісі президента, в результаті обміну сепаратистам було передано 120 людей, а українській стороні – 76.
Ще чотири особи, звільнені бойовиками, вирішили залишитися в ОРДЛО. На той бік відмолилися їхати понад 20 в’язнів.

Про такий обмін, що мав відбутись до кінця 2019 року, домовилися лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня (починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”).
Сам факт обміну узгодили учасники ТКГ під час відеоконференції 23 грудня.

Перед очікуваним обміном в Україні відбувалася “юридична чистка” ув’язнених – підозрюваних, обвинувачених та засуджених, так, щоб їх можна було віддати на вимогу влади РФ. Зокрема, суд випустив з-під варти проросійських бойовиків, що скоїли теракт у Харкові 22 лютого 2015 року з чотирма смертями – Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, п’ятьох “беркутів” – Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського, яких обґрунтовано обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року, та інших.

При цьому повідомлялося, що Росія не віддає на обмін кримських політв’язнів.

Як повідомляла “Новинарня“, попередній обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО відбувся 27 грудня 2017 року на тому ж КПВВ “Майорське” у форматі “74 на 306”.
Обмін полоненими між Україною і РФ відбувся 7 вересня 2019 року у форматі “35 на 35”.

Читайте також:
“Не ведіться на маніпуляції: цим обміном нас спеціально розділили”, – Мазур

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна