“Культивуючи величність арійської раси”: прокуратура перенесла свій “мем” ще з підозр 2015 року

 

Формулювання із текстів підозр фігурантам “справи Шеремета”, що стало інтернет-мемом (“захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси…”), вперше було застосоване прокуратурою ще 2015 року в процесі над Вітою Заверухою, обвинуваченою в нападі на АЗС у Києві.

Як передає “Новинарня“, відповідну інформацію оприлюднив адвокат Дмитро Біловчук.

З обвинувального акту [Віти Заверухи] 2015 року. Ctrl+C Ctrl+V”, – написав він у фейсбуці, опублікувавши скріншот із прокурорського документа чотирирічної давнини:

Як відомо, майже такі самі формулювання подані поліцією і прокуратурою як мотиви вчинення злочину (вбивства журналіста Павла Шеремета) в тексті підозри сержанту ССО ЗСУ, музиканту Андрію Антоненку “Ріффмастеру”, лікарю-кардіохірургу, волонтерці Юлії Кузьменко “Лисі” та військовій медсестрі Яні Дугарь.

Досудовим слідством встановлено, що Антоненко, захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи велич арійської раси, прагнучи зробити свої погляди об’єктом уваги громадськості, перебуваючи на території проведення АТО, з числа волонтерів та осіб, які пройшли військову підготовку в складі добровольчих батальйонів та мають навики поводження з вогнепальною зброєю і вибуховими речовинами, вирішив створити організовану групу, щоб в її складі скоїти вбивство журналіста і радіоведучого Шеремета Павла Григоровича”, – йдеться у фрагменті, що є спільним для підозр Антоненку, Кузьменко й Дугарь.

Після того, як текст підозри був оприлюднений, в українському сегменті мережі Facebook став активно поширюватись флешмоб, у якому користувачі згадують дивне формулювання підозри Ріффу, Лисі та Дугарь і таким чином демонструють абсурдність цієї цитати: люди описують свої повсякденні дії, додаючи до цього: “захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси…”

Журналістка Ольга Худецька порівняла склад груп слідчих і прокурорів зі “справи Заверухи” і “справи Шеремета” та виявила збіги.

“У обох справах дослівно повторюється вже знаменита фабула про захоплення ультранаціоналізмом і культивування арійської величі. І дійсно. Обвинувальний акт по Заверусі підписав прокурор Петро Петрович Фіцай. Він же є в групі прокурорів у справі Шеремета. Також співпадає щонайменше один зі слідчих в обох справах – Катинський Олексій Ярославович”, – зазначила Худецька в соцмережі.

Читайте також:
Справа Шеремета: підозрювана Кузьменко написала листа матері загиблого

Як інформувала “Новинарня“, в ніч на 4 травня 2015 року молоді люди в масках, погрожуючи зброєю, скоїли розбійний напад на автозаправну станцію в Деснянському районі Києва. Зловмисники поранили співробітника АЗС і забрали з каси близько 800 грн. Під час переслідування автомобіля, на якому зникли нападники, були вбиті двоє і поранено троє правоохоронців. Один із нападників загинув, двом вдалося втекти, але згодом вони були затримані.

На сайті МВС було оприлюднено відео, на якому один із затриманих заявив, що вони приїхали у столицю з метою влаштувати теракт; в тому числі він назвав ім’я Віти Заверухи (позивний “Вітамінка”, учасниця АТО, екс-боєць батальйону “Айдар”, відома ультраправими поглядами).
Натомість захист стверджує, що під час подій на АЗС Заверуха не перебувала в Києві.

У січні 2017 року Заверуху випустили з СІЗО під заставу.

Як повідомляла “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції заявили, що підозрюють у підриві авто з білорусько-російським журналістом Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячого лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.
Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”
Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.
Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці, незважаючи на заяви про їхні алібі та відсутність доказів причетності до злочину.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

Читайте також:
Справа Шеремета: адвокату підозрюваних відкрили матеріали досудового розслідування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна