“Держава програє репутаційно”, – міністр ветеранів Коляда підтримала фігурантів “справи Шеремета”

 

Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда виступила на підтримку презумпції невинуватості військових, ветеранів та волонтерів, обвинувачених у вбивстві журналіста Павла Шеремета, та пообіцяла їм підтримку відомства.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в заяві Коляди, оприлюдненій у суботу, 14 грудня.

Міністр, яка служила в Міноборони та штабі АТО, заявила, що всіх обвинувачених – Владислава та Інну Грищенко, Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко, Яну Дугарь – знає особисто.

“Всі вони – визнані авторитети у ветеранському та волонтерському русі. Перебіг справи, обвинувачення – все це дуже болить особисто мені”, – написала Коляда.

При цьому вона оприлюднила офіційну позицію Мінветеранів:

Перше.
Публічність процесу. З одного боку вважаю це великим плюсом, оскільки всі зацікавлені сторони мають змогу слідкувати за перебігом і давати свою оцінку, вживати відповідних дій.

Друге.
Оскільки всі з обвинувачених є беззаперечними авторитетами у ветеранському і волонтерському русі, відділяти справу від образу усього руху вже не вийде.

Чим би не закінчилась ця справа – програє держава, насамперед репутаційно.

Третє.
Хочу нагадати про принципи верховенства права та презумпцію невинуватості. Ступінь вини кожного з обвинувачених визначить тільки суд.

Четверте.
Мінветеранів буде виконувати свої прямі функції по відношенню до бенефіціарів. Ми готові надати весь спектр правової допомоги, не даючи при цьому оцінку справи по суті.

П’яте і головне.
З огляду на чутливість теми, суспільну значимість фігури самого Павла Шеремета, а також фігур обвинувачених, рівень доказової бази має бути абсолютно ПЕРЕКОНЛИВИМ. Для всіх. У разі, якщо виникатимуть найменші сумніви у адекватності звинувачень, репутаційні ризики держави будуть збільшені у рази.

І останнє.
Звертаюся до всіх – чиновників, правоохоронців, журналістів, ветеранів, волонтерів. Ми всі хочемо жити у правовій держави, із сильними інституціями громадянського суспільства.
Навіть не прошу, вимагаю – слідкуйте за формулюваннями, вивіряйте кожне слово, коли даєте оцінку людям та діям. Є правові рамки, а є ще морально-етичні”.

Оксана Коляда наголосила: “Вбивство Павла Шеремета має бути розслідуваним. Але так, щоби ні у кого в державі не виникало сумніві щодо доказової бази”.

“Образ ветерана і волонтера – це образ героя і захисника. І він ніяк не може бути поєднаним з образом вбивці”, – резюмувала Оксана Коляда.

Читайте також:
Перший заст. глави Мінвету Антон Колумбет: Ветеран – це військовослужбовець, який тимчасово перебуває вдома. ІНТЕРВ’Ю

“Тому що ультранаціоналісти”: слідство назвало організатора вбивства Шеремета

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячого лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.
Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…” Керівник клубу ССО.

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер.
Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.
На сторінці Кузьменко у Facebook вказано, що з 2003 року вона працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ – керує відділенням рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії.
Юлія Кузьменко під час Революції гідності стала волонтером ініціативи “Євромайдан-SOS”. У 2016 році отримала від президента нагороду “За гуманітарну участь в АТО”, також має волонтерську премію “Євромайдан SOS-2016”.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

Адвокат Влад Добош наголошував на згоді Кузьменко пройти поліграф.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

Читайте також:
Погано написана і дурно зіграна вистава, – суддя про брифінг МВС щодо справи Шеремета

Аваков розповів про зачіпку в розслідуванні вбивства Шеремета, “покровителя” і міну в Антоненка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.