Справа Гладковського: НАБУ перевіряла телефон 8 місяців, у суд принесли протокол розмови з МОУ

 

Вищий антикорупційний суд у суботу, 19 жовтня, продовжив обирати запобіжний захід для колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Колишньому високопосадовцю інкримінують зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, з метою отримання неправомірної вигоди юридичною особою, бенефіціаром якої детективи вважають Гладковського.

Прокурор САП Юрій Олефір просить заарештувати Гладковського або обрати запобіжний захід у вигляді застави в сумі 100 млн грн із зобов’язанням, в тому числі, носити електронний браслет.

Два депутати від “Європейської солідарності” – Максим Саврасов і Ростислав Павленко, а також блогер Андрій Серебрянський, запропонували взяти Гладковського на поруки.

Як пише “Судовий репортер”, у суд принесли протокол розмови, який нібито свідчить, що Гладковський у справі МАЗів впливав на міністра оборони через його заступника.

14.02.2017 на засіданні Кабінету Міністрів прийнято постанову про оборонне замовлення на 2018-2019 рр. Мінекономрозвитку, Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ і Нацгвардії було доручено доопрацювати постанову в частині положень, які передбачають закупівлю за державні кошти автомобілів МАЗ або їх аналогів у разі, коли рівень локалізації аналога (виробництво, походження складових) не менше 60%.

24.02.2017 Міністерство оборони склало лист за підписом Степана Полторака, яким запропоновано постанову Кабміну щодо локалізації виробництва вантажного транспорту залишити без змін.

Станом на березень 2017 автомобілі МАЗ 6317 (“Богдан 6317”) мали ступінь локалізації лише 26,4%. Таким чином, їх закупівля в рамках державного оборонного замовлення була неможливою.

За даними слідства, 6.03.2017 Гладковський у ході телефонної розмови з міністром Полтораком обговорював це питання, але вони не дійшли згоди. Наступного дня близько у розмові з заступником міністра оборони Ігорем Павловським Олег Гладковський схилив його до зміни раніше затверджених умов щодо локалізації і забезпечення поставок машин, які виробляє ПАТ «Автомобільна компанія “Богдан Моторс”». На підтвердження цього є протокол негласних слідчих розшукових дій.

Після вказаної розмови з Павловським лист міністра оборони відкликали.

Автомобілі у “Богдан Моторс” начебто придбали за завищеними цінами, і збитки держави оцінюють у 10,6 млн грн, але прокурор уточнив, що сума не є остаточною, оскільки слідство ще триває.

У матеріалах на підтвердження цього епізоду є протоколи НСРД щодо згаданих вище телефонних розмов, копії контрактів та інших документів, протоколи допитів свідків Богомолець, Корчинської, Лазор, Філатова.

Також Гладковський підозрюється у недекларуванні доходів дружини від оренди нерухомості у центрі столиці. Йдеться про 54 тис. дол. за 2016 рік, 63 тис. дол. за 2017 рік та 47,5 тис. дол. за 2018 рік. На підтвердження цього є копії договорів і показання людей, як орендували приміщення.

У суді підозрюваний експосадовець повідомив, що передав свої акції в управління.

“Ніколи не був кінцевим бенефіціаром «Богдан Моторс»… Акціонерами є група компаній, до яких я не маю відношення… Після кризи 2008 року “Богдан Моторс” була закредитована і власниками є банки… І німецький банк, і “Укрексімбанк”, – сказав колишній посадовець.

“Розмови, які мені інкримінуються з міністром оборони чи з представниками інших відомств… Я постійно спілкувався. З початком війни у 2014 році потрібно було вирішити багато питань… Я лобіював інтереси підприємств “Укроборонпрому” і приватних підприємств, проводив багато нарад щодо виробництва саме КрАЗів, бо це є базова машина у нас. Після початку війни ми втратили можливість співпрацювати з РФ, а на озброєнні була велика кількість російської техніки, було прийняте рішення про пошук заміни… На сьогодні зборщиками МАЗів є декілька підприємств… Щодо збитків. До ціноутворення я не маю відношення… Але, як прописує це Міністерство оборони, є попередня ціна, а потім вираховується остаточна… Якщо подивиться неупереджений експерт, то ціна була найнижча, тому було прийнято рішення про поставки цих автомобілів… В документах вказано, хто приймав рішення. Жодного впливу на це не було”, – сказав на суді Гладковський.

Ексчиновник підкреслив, що статки зароблені ним до походу на державну службу.

“Щодо декларування. Я був на допиті рік тому. Так сталося, що ці гроші ми не отримали. Людина, якій довірили здачу цього житла, отримала частину грошей. Там є всі ці пояснення. Чорним по білому написано, як було. Нема жодних прихованих грошей… Ця людина… Я не знав, що там є якась платня”, – додав він.

Як пише “СР”, є свідчення особи, яка за довіреністю уклала договір оренди квартири, що отримані гроші ні Гладковському, ні його дружині вона не передала.

Перед засіданням ВАКС адвокат Руслан Волинець розповів журналістам, що Національне антикорупційне бюро досліджувало телефон Гладковського протягом восьми місяців. Захисник назвав поведінку детективів “знущанням”.

“Не треба вісім місяців, щоб досліджувати, є там щось чи ні”, – сказав адвокат, якого цитує LB.ua.

Захист Гладковського вкотре повторив, що вважає справу політично мотивованою.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 жовтня ексзаступника секретаря РНБО, колишнього ділового компаньйона Петра Порошенка Олега Гладковського затримали співробітники НАБУ біля ресторану поблизу Бориспільської траси після того, як він нібито намагався залишити територію України через аеропорт “Бориспіль.
У Національному антикорупційному бюро в коментарі ЗМІ зазначили, що Гладковський підозрюється у зловживанні службовим становищем.

Згодом з’ясувалося, що Гладковський затриманий у справі закупівлі для потреб оборонної сфери автомобілів МАЗ, які перебрендувалися і проходили “викруткову збірку” на автомобілі “Богдан”. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі екснардеп Сергій Лещенко. За його даними (вочевидь із джерел НАБУ), така техніка поставлялася для потреб оборони без проведення тендеру.

Водночас син, Ігор Гладковський, розповів, що батька затримали не у справі про розкрадання в оборонці, а через картину “Обличчя війни”, яку він придбав (портрет Володимира Путіна, виконаний із гільз – доказ агресії РФ) і не вніс у декларацію.

Корпорація “Богдан”, якою керує Гладковський, заявила, що в ході слідства він уже багато разів виїздив за межі України у справах бізнесу й повертався.

За інформацією “Богдана”, після затримання Ігор Гладковський оголосив голодування на знак протесту.

Запобіжний захід у Вищому антикорсуді Гладковському почали обирати 18 жовтня.

Читайте також:
“Щоб швидко і сподобалося людям”:
Зеленський проводив наради, щоб швидше влаштувати посадки “на вимогу вулиці”

Як повідомляла “Новинарня“, 25 лютого команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн. грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (колишнє прізвище Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Петру Порошенкові.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму. Він попросив тимчасово призупинити його повноваження на посаді, і за рішенням Порошенка Гладковський був тимчасово відсторонений.
Тодішній президент закликав антикорупційні органи неупереджено розслідувати факти опублікованих корупційних скандалів в оборонному секторі.

Водночас у підозрі, оголошеній Гладковському 18 жовтня, не згадуються моменти з розслідування Бігуса.

Читайте також:
“Винен? Так садіть!” Луценко розповів про деталі розслідування у “справі Гладковського”

У корпорації “Богдан” прокоментували затримання Гладковського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.