“Винен? Так садіть!” Луценко розповів про деталі розслідування у “справі Гладковського”

 

Колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський навряд чи знав про махінації з поставками комплектуючих для потреб “Укроборонпрому”, однак президент Петро Порошенко прийняв правильне рішення щодо чиновника, усунувши його від посади.

Про це розповів генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв’ю виданню “Цензор“.

“Я не ставлю президента до відома про матеріали слідства. Після оприлюдненої Бігусом інформації президент, повернувшись із якоїсь там чергової передвиборної поїздки, запросив керівництво Ради нацбезпеки, мене та інших людей для обговорення цього, тепер уже політичного скандалу. Ключове питання було одне: чи це реальні дані в програмі? Я і вам, і йому сказав одне й те саме. Відповісти точно на це питання я можу тільки після експертизи КНДІСЕ. Але за моїми матеріалами ми бачимо, що Гладковський-молодший точно був у контакті з Рогозою та Жуковим”.

Відповідаючи на запитання, чи міг сам Петро Порошенко бути причетним до дій Гладковського, Луценко повідомив, що на його думку, не то що глава держави, а навіть сам Гладковський-старший не має відношення до оборудок сина і його компаньйонів.

“У мене сталося стійке враження, що навіть Гладковський-старший про це не знав. Це моє суто суб’єктивне враження від спілкування з ним. Тому я думаю, що президент прийняв дуже правильне рішення – він дав моральну і політичну оцінку. А юридичну оцінку має  дати НАБУ. Якщо буде доведено, що і Гладковський-молодший, і Гладковський-старший якимось чином причетні до ймовірних корупції та злочинів, то, очевидно, це стане фактом. У нас в країні всі під законом ходять.
Моя особиста точка зору – президент про це не знав, бачив його реакцію. Це для нього серйозний політичний удар і, на мій погляд, він зробив так, як зробив би будь-який керівник у будь-якій нормальній країні. Він фігуранта цього скандалу спочатку усунув за його заявою – до речі, Гладковський також зробив правильний крок – написав заяву про відсторонення. Президент провів нараду з тими, хто має об’єктивну інформацію слідства, і прийняв абсолютно правильне політичне рішення про відставку Гладковського. Одночасно він закликав САП і НАБУ дати об’єктивну оцінку дій цього посадовця “, – розповів керівник ГПУ.

Луценко також нагадав, що Порошенко закликав антикорупційні органи, САП і НАБУ, дати об’єктивну оцінку діям цієї посадової особи.

“Ми коли зустрілися після фільму, президент сказав: “Винен? Так садіть!” – розповів генпрокурор. Він уточнив, що садить не президент, а суд за обвинуваченням уповноваженого антикорупційного органу.

“Саме для таких випадків свого часу Порошенко і ініціював створення НАБУ і САП”, – резюмував Луценко.

Про сам факт скандалу він розповів: у 2016 році, розслідуючи одну з сотень справ щодо “Укроборонпрому”, військова прокуратура вийшла на фірму “Оптимумспецдеталь”. Реальним власником є ​​Андрій Рогоза, а документальний власник – його представник.

За словами Юрія Луценка, “Оптимумспецдеталь” – не фіктивна, а реальна фірма із серйозним офісом. У той же час, супутня фірма “Ренал” – це інструментальний цех “із діючими верстатами і працівниками, з випробувальними стендами та всім, що необхідно для інструментального виробництва”.

“Як тепер мені зрозуміло, історія цієї фірми практично показує ту проблему, яка є в” Укроборонпрому “. А власне: пан Рогоза, який має можливість доставляти потрібні українській армії деталі і вузли з країни-агресора, не міг пробитися з поставками на підприємство “Укроборонпром”. На жаль, скажу відверто, що в кожного заводу є свої “улюблені” фірми. Як, на жаль, у нас по всій країні це водиться. І навіть на конкурсах мінімальна ціна не означає перемоги. Тому, я так думаю, Рогоза знайшов свого знайомого, і він це підтверджує, що він із ним знайомий, – Віталія Жукова. У якого є однокурсник по Київському інституту міжнародних відносин – Гладковський-молодший. І Рогоза сподівався, що тепер він буде використовувати таке прізвище для того, щоб перемагати в тендерах”.

Луценко нагадав, що не будь-яка фірма може працювати на “Укроборонпром” – їй потрібен допуск на поставки.

“Раніше цей допуск давав сам концерн через свою службу безпеки. Не СБУ, а служба безпеки концерну. І, наприклад, у 2014 році таких фірм-постачальників було 500. У 2015-му – 3700, у 2016-му – 4300. А в 2017-му – 5700. Нарешті, “Укроборонпром” видав наказ у 2018 році, яким передав відповідальність за перевірку доброчесності цих фірм униз, на підприємства. Що, на мій погляд, неправильно”, – підкреслив Луценко.

Генпрокурор повідомив, що у слідства є листування Рогози й Жукова, з якого очевидна обізнаність і Жукова, і Гладковського на тому, що робить Рогоза.

“З точки зору людської логіки все зрозуміло: вони співучасники. З точки зору юридичної ми повинні: а) довести справжність цього листування і б) отримати хоч якісь інші докази, тому що просто листування не є підставою для суду. Саме цим і займається військова прокуратура”, – зазначив глава ГПУ.

“Ми передали телефони на експертизу до уповноваженого для цього органу (Київський інститут судових експертиз). У разі підтвердження справжності я не виключаю, що можуть бути інші підозри, крім Рогози”, – сказав Юрій Луценко.

Читайте також:
Президент ініціював міжнародний аудит концерну “Укроборонпром”

Як повідомляла “Новинарня“, 25 лютого команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн. грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (колишнє прізвище Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Порошенку.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму. Він попросив тимчасово призупинити його повноваження на посаді, і за рішенням Порошенка Гладковський був тимчасово відсторонений.

Бігус пообіцяв наступні частини розслідування щодо Гладковського-старшого.

4 березня президент Порошенко заявив, що підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони та керівника Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Опоненти кандидата в президенти Порошенка використали розслідування Бігуса для публічного ініціювання процедури імпічменту та вуличних акцій проти чинного президента.

Читайте також:
НАБУ почало розслідування щодо розкрадань в оборонній сфері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна