Справа “Укроборонпрому”: Гладковський відсторонений, у Порошенка кажуть, що все й так розслідується

 

Перший заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Олег Гладковський просить тимчасово призупинити його повноваження на посаді. Також звернувся до правоохоронних органів, аби ті перевірили факти, оприлюднені в журналістському розслідуванні Bihus.Info, про незаконні оборудки під час закупівель в армії, а також першого заступника секретаря РНБО.

Про це йдеться в заяві Гладковского, переданій агентству “Інтерфакс-Україна” у вівторок, 26 лютого.

“Щоб запобігти будь-яким інсинуаціям, особисто звертаюся і до головної військової прокуратури, і до НАБУ із заявою якомога швидше перевірити все, що викладено в “розслідуванні”, та дати відповіді і мені, і всьому суспільству. На час перевірки правоохоронними органами цього питання звертаюся із проханням призупинити мої повноваження як першого заступника секретаря РНБО та голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва й експортного контролю. Відповідні заяви подаю негайно”, – сказано в повідомленні.

Гладковський відкинув обвинувачення, викладені в розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”, і заявив, що воно, “як і більшість матеріалів такого жанру, посилається виключно на анонімні джерела, містить компіляцію загальновідомих фактів і брудних фейків”, і “це не надає сюжету правдоподібності”.

“Загалом категорично відкидаю всі ті обвинувачення, які прозвучали в так званому розслідуванні. Але, оскільки воно викликало чималий суспільний резонанс, ми всі зацікавлені в тому, щоб розставити крапки над “i”. Щоб захистити репутацію людей, які в надзвичайно критичній ситуації 2014-2015 років вирішували нагальні, життєво, критично необхідні проблеми з відновлення боєздатності армії”, – сказав Гладковський.

За його словами, правоохоронні органи розслідують, зокрема і за зверненнями Радбезу, численні сигнали про корупцію та інші фінансові порушення в оборонному секторі.

“Їх ніхто і ніколи не ховав у ящик… Там, де є реальні факти, їх варто якомога швидше доводити і передавати до суду”, – наголошує перший заступник секретаря РНБО.

Водночас Олег Гладковський вважає, що правоохоронці мають вивчати не лише дії “тих, хто відновлював армію, але і тих, хто її руйнував” до 2014 року.

“Йдеться про необґрунтоване скорочення ЗСУ, розкрадання армійських земель, розпродаж за безцінь зброї і військової техніки, по суті – про знищення боєздатності армії напередодні російської агресії. Імена героїв, причетних до цього, відомі. Це і колишній міністр оборони і голова парламентського оборонного комітету Анатолій Гриценк як один із головних торгашів армією. Це і колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка підписувала відповідні урядові постанови. Саме вони і привели до такого критичного стану, коли нам у 2014 році випало шукати нестандартні шляхи для забезпечення армії зброєю та справною технікою. Історія все розставить на свої місця”, – резюмував Олег Гладковський.

Президент підтримав відсторонення

Президент Петро Порошенко вимагає від правоохоронців провести термінову перевірку інформації, викладеної в програмі “Наші гроші”, а також підтримує тимчасове відсторонення Олега Гладковського від посади першого заступника секретаря РНБОУ.

Пр це написав прес-секретар глави держави Святослав Цеголко у “Фейсбуці”.

“Президент України підтримав відсторонення Олега Гладковського від виконання обов’язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування.
Петро Порошенко вимагає від правоохоронних органів проведення термінової перевірки інформації, викладеної в журналістській програмі “Наші гроші”, для спростування або підтвердження оприлюдненого”, – зазначив речник президента 26 лютого.

Чиї це справи

Радник президента і міністра оборони Юрій Бірюков заявив, що оприлюднені в програмі “Наші гроші з Денисом Бігусом” дані фігурують у кількох кримінальних провадженнях військової прокуратури та НАБУ.

Він назвав номери цих справ та дати їх початку:

  • 42015110330000094, ВП, 24 листопада 2015 року
  • 42015110350001275, ВП, 31 грудня 2015 року
  • 42016110350000102, ВП 1 квітня 2016 року
  • 42017000000000463, ВП, 17 лютого 2017 року
  • 52016000000000063, НАБУ, 02 березня 2016 року
  • 42016060360000121, ВП 30 червня 2016 року

“Тобто п’ять справ прокуратури і одна НАБУ. Історія стара, історія відома, історія в розслідуваннях і судах. Ось абсолютно конкретно по ТОВ «Оптимумспецдеталь» та інших із цієї орбіти”, – написав Бірюков у “Фейсбуці”.

“Чому це раптом стало “журналістським розслідуванням”? Ну, тобто отримати злив з органів прокуратури (ймовірно) або ФСБ (ймовірно) – це тепер “журналістське розслідування”? Нове, з пилу, з жару? Раніше це все не було відомо? Просто з кінця листопада 2015 року це було таємницею? Чому зараз?” – зазначив Бірюков.

Він також нагадав, що один із фігурантів афер Андрій Рогоза вже притягувався до відповідальності.

Реакція НАБУ

Підприємства, про які йдеться в розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” про зловживання під час закупівель для ЗСУ, вже є об’єктами розслідувань Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомляється на сторінці НАБУ в соцмережі “Фейсбук” у вівторок, 26 лютого.

“Детективи НАБУ проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні Лесі Іванової, і нададуть їй належну оцінку. Зазначимо, що підприємства, про які йдеться в матеріалі, вже є об’єктами розслідувань НАБУ. Загалом детективи розслідують корупцію на майже 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в рамках декількох десятків кримінальних проваджень”, – йдеться в повідомленні Бюро.

У НАБУ зазначили, що розслідування щодо одного з таких підприємств – Львівського бронетанкового заводу – завершено, із липня 2018 року відповідну справу слухають у суді.

У Бюро також наголошують, що розслідування корупційних схем в оборонній сфері “складні та мають свою специфіку”. Зокрема, закупівлі товарів здійснюються за закритими процедурами, без конкурентних торгів, за відсутності чітко встановленої процедури визначення ціни закупівлі та переможця. Також частина документів, зокрема тих, які можуть бути доказами, мають гриф секретності; ринок товарів військового та подвійного призначення відсутній, що ускладнює проведення товарознавчої експертизи та визначення їхньої ринкової ціни; з’ясування обставин вчинення злочину вимагає отримання інформації з-за кордону, що триває від півроку і більше.

Реакція “Укроборонпрому”

У держконцерні “Укроборонпром” зазначають, що журналісти програми “Наші гроші” здійснили маніпуляцію даними, і “довільне використання” такої інформації має отримати юридичну оцінку.

“У ДК “Укроборонпром” вважають некоректним оцінювати зміст інформації, оприлюдненої програмою “Наші гроші”. Адже журналісти не вказали джерел її отримання і здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних. (…)
Підкреслюємо, що журналісти програми “Наші гроші”, які маніпулятивно використали закриту інформацію з кримінальних розслідувань, мають звертатися по її перевірку до першоджерел. Вважаємо, що факти довільного використання інформації, що має відношення до питань національної безпеки, мають отримати належну юридичну оцінку компетентних органів”, – йдеться в коментарі “Укроборонпрому”.

 

Як повідомляла “Новинарня“, 25 лютого команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн. грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Петрові Порошенку.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму.

Бігус пообіцяв наступну частину розслідування щодо Гладковського-старшого.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна