Після Пашинського Портнов обіцяє арешт Порошенку, “ЄС” реагує

 

Колишній заступник голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов, який, за його словами, стоїть за підозрою та безальтернативним арештом екснардепа Сергія Пашинського, пообіцяв таку саму долю експрезиденту Петру Порошенку.

“Петре Порошенко, сподіваюся, Вам зрозуміло сьогоднішнє рішення суду по Пашинському. Ми будемо продовжувати формувати навколо Вас кримінальну повістку і пояснювати людям структуру кожного Вашого злочину. Ми будемо робити все, щоб у влади не залишилося іншого виходу і Ви стали наступним клієнтом слідчого ізолятора”, – написав Портнов у телеграмі 7 жовтня.

Такий допис він зробив невдовзі після рішення Печерського райсуду про безальтернативний арешт Пашинського у справі про стрілянину 2016 року.

Раніше, 4 жовтня, Портнов визнав, що він “абсолютно офіційно стоїть за підозрою” Пашинському. За словами юриста, це його адвокати “подають клопотання, скарги, заяви і майже три роки ведуть щодо нього судові процеси”.

“Анонсування” рішення Печерського суду щодо взяття під варту колишнього народного депутата Сергія Пашинського від поплічника Януковича Андрія Портнова прямо вказують на його політичну вмотивованість – про це йдеться в заяві партії “Європейська солідарність”, оприлюдненій 8 жовтня.

“Це свідчить, що воно (рішення суду) не має нічого спільного з європейськими підходами до правосуддя, а є, натомість, спробою впровадити «російський стиль» в українській політиці”, – заявили в партії Порошенка.

“ЄС” засудила “політично вмотивоване рішення влади” та вимагає від неї “професійної патріотичної позиції у захисті національних інтересів, а не дешевих шоу, які нищать шанси України на європейське майбутнє”.

У партії зазначили, що утримання під вартою за “побутову справу” Пашинського, який не переховувався від правосуддя, є очевидно надмірним заходом, не має належної мотивації, суперечить Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

“Європейська солідарність” вважає, що “влада стала на помилковий шлях, прикриваючи провали у зовнішній політиці «серіалом з посадками», попередньо анонсованих і зрежисованих поплічниками Януковича”.

Читайте також:
ДБР допитує звільнених моряків у справі за заявою Портнова, – адвокат

Як інформувала “Новинарня“, 4 жовтня 2019 року слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишньому народному депутату України Сергію Пашинському (“Народний фронт”) у заподіянні громадянину тяжкого тілесного ушкодження.

Як було встановлено досудовим розслідуванням, 31 грудня 2016 року на території Київської області відбувся словесний конфлікт між народним депутатом та громадянином. Під час нього депутат дістав власну зареєстровану вогнепальну зброю (пістолет марки “Glock 19”) та вистрілив чоловіку в ліву ногу. Як наслідок, громадянин отримав тілесні ушкодження у вигляді вогнепального осколкового перелому стегнової кістки лівої ноги.
Згідно з висновком судово-медичної експертизи, завдані тілесні ушкодження є тяжкими.

Нагадаємо, у Васильківському районі під Києвом за кілька годин до Нового року в 2016-му стався інцидент між тодішнім нардепом  від “Народного фронту”, головою Комітету ВР з питань оборони й нацбезпеки Пашинським та мешканцем Васильківщини Хімікусом, в результаті якого Пашинський зі свого пістолета прострелив чоловікові ногу.

За версією депутата, він застосував зброю лише після того, як зробив попереджувальний постріл вгору, а другий постріл здійснив уже після удару пляшкою, якого йому по голові завдав Хімікус.

Натомість постраждалий В’ячеслав Хімікус стверджує, що Сергій Пашинський стріляв без попередження, цілився не в ногу, тож чоловік мусив захищатись.

Обидва сходяться на тому, що Пашинський зі зброєю сам вийшов зі свого авто до Хімікуса.

Наприкінці липня 2017 року Генпрокуратура закрила справу про стрілянину за участю Пашинського, заявляючи, що не виявила в його діях складу злочину.

Читайте також:
Чоловік, у якого стріляв нардеп Сергій Пашинський, отримав підозру у хуліганстві

Як інформувала “Новинарня“, 19 травня 2019 року колишній заступник глави адміністрації президента Януковича, юрист Андрій Портнов, який після Євромайдану виїхав до Росії, а згодом — до Австрії, повернувся в Україну після перемоги Володимира Зеленського на виборах.
Він близький до олігарха Ігоря Коломойського і голови адміністрації Зеленського Андрія Богдана.

За заявами Портнова відкрито щонайменше вісім проваджень щодо дій президента Петра Порошенка, зокрема справу стосовно продажу “Кузня на Рибальському” Сергію Тігіпку, наступ ЗС України на Донбасі 2014 року, рейд суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року, купівлю каналу “Прямий”, вивезення до Молдови корумпованого судді Миколи Чауса, фальсифікації документів про формування парламентської коаліції 2016 року.
Портнов не приховує, що мститься Порошенку і постмайданній владі та хоче провести щодо них люстрацію.

Юристи Петра Порошенка називали згадані позови політичними переслідуваннями з боку Портнова, передвиборчим тиском, “юридичним тролінгом” і завідомо неправдивими повідомленнями.
Голову ДБР Романа Трубу, який відкриває провадження, у Порошенка назвали “інструментом в руках поплічника Віктора Януковича” Портнова.

Петро Порошенко приходив на допит у ДБР за викликом 25 липня, після чого поруч з Бюро сталася сутичка, спричинена опонентами експрездента.

Як стало відомо, ДБР уже розслідує “захоплення влади” Порошенком, Гройсманом і Парубієм.

Нагадаємо, головне управління СБУ в АР Крим з лютого 2018 року розслідувало справу щодо причетності Портнова до окупації Криму у 2014 році. Але через рік суд визнав це “недостовірною інформацію”.
У серпні 2019 року Портнов показав документи, які свідчать, що Служба безпеки України закрила кримінальну справу, в якій він звинувачувався у державній зраді.

Читайте також:
“Спілкуємося з Telegram-каналом Портнова”: Порошенко приїхав на допит у ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна