Волкер: Не треба перебільшувати значення Цемаха у справі MH17

 

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер вважає перебільшеним значення підозрюваного у збитті “Боїнга” рейсу МН17 Володимира Цемаха, якого передали Росії в рамках обміну полоненими.

Про це він сказав в інтерв’ю журналісту програми “ТСН. Тиждень” каналу “1+1” Андрію Цаплієнку на полях форуму YES.

“Не думаю, що ми б дізналися щось нове від підозрюваного в атаці на МН17, крім того, що ми вже знаємо. Тому, не думаю, що ціна була настільки високою, як про це говорять”, – сказав Волкер.

“Водночас важливо звільнити полонених з Росії. Дуже важливо. Тому, вважаю, обидві країни зробили крок вперед, і, я сподіваюся тепер, щоб надати подальший імпульс, треба провести ще обміни”, – додав дипломат.

На запитання, чи є шанс ще одного обміну до кінця року, Волкер відповів, що це залежить від обставин.

За його словами, має бути пропозиція обміняти “всіх на всіх”, але можуть бути проблеми з визначенням, оскільки Росія поширює своє трактування полонених на тих, хто затриманий під час конфлікту, і на тих, хто заарештований з різних причин в інших місцях.

Курт Волкер зазначив, що бажання обміну є в України. І якщо Росія продемонструє таке ж бажання, то його можливо буде провести.

Як інформувала “Новинарня“, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.
В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.

На вимогу Кремля Київ у числі 35-ти віддав низку громадян України, серед них – Володимир Цемах, колишній командир підрозділу ППО в “армії ДНР”. Він є підозрюваним та важливим свідком у справі про збиття російськими військовими малайзійського “Боїнга” на Донбасі в липні 2014 року.
У червні 2019 року українські спецслужби під час спецоперації перевезли його з ОРДО на підконтрольну Україні територію. При цьому один розвідник загинув, один – втратив ногу.

Читайте також:
Волкер про “план Штайнмайєра”: Не варто заступати за червоні лінії

Цемах повертається з Москви “додому” в ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.