Волкер про “план Штайнмайєра”: Не варто заступати за червоні лінії

 

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер вважає, що для втілення “плану Штайнмайєра” щодо врегулювання на Донбасі потрібне забезпечення на окупованій частині Донбасу “прозорого та безпечного середовища”, а без цього не варто перетинати “червоні лінії”.

Про це Волкер сказав у суботу, 14 вересня, на форумі YES у Києві, передає “Європейська правда”.

“Ми всі прагнемо реалізації Мінських домовленостей, але є червоні лінії, за які ми не маємо заступати. Зокрема, це збереження територіальної цілісності України та безпека для всіх її громадян, незалежно від їх національності, мови та віросповідання”, – заявив представник США.

“Коли ми говоримо про “формулу Штайнмайєра”, ми маємо на увазі, що повернення контролю за регіоном українській владі відбудеться відразу після проведення там місцевих виборів. Але чесні вибори можуть пройти у прозорому та безпечному середовищі. А для цього нам потрібне політичне врегулювання. На жаль, поки Росія не показала політичної волі до таких змін”, – заявив Волкер.

Спецпредставник Сполучених Штатів також висловив надію, що курс президента Зеленського дає підстави для розблокування цього процесу.

“Шанс на прогрес є. І українська влада демонструє готовність до реалізації цих кроків. Але ми ще маємо побачити, чи буде готова до цих кроків Росія”, – додав американський дипломат.

Також він зазначив, що не бачить потреби у зміні мінських домовленостей, оскільки “в Мінську є все необхідне”.

“Проблема не в Мінську. Проблема в тому, що Росія не визнає свої зобов’язання і не виконує їх. Натомість Росія каже, що її там немає і що Україна має говорити із так званими республіками і це зробить подальші переговори практично неможливими”, – наголосив представник США.

Читайте також:
Пристайко: з Росією – потепління і болісні компроміси, готується обмін всіх на всіх

Голова ОБСЄ Лайчак підтримав “план Штайнмайєра” для Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна