Голова ОБСЄ Лайчак підтримав “план Штайнмайєра” для Донбасу

 

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак вважає, що Україні варто використати так званий “план Штайнмайєра” для виконання мінських домовленостей і врегулювання на Донбасі.

Про це Лайчак сказав у суботу, 14 вересня, на форумі YES у Києві, передає “Європейська правда”.

“У нас є принцип, як читати Мінськ – це план Штайнмайєра, і я вважаю, що це гарний ґрунт [для виконання Мінських домовленостей]”, – пояснив очільник ОБСЄ.

При цьому дипломат наголосив: “Це не та точка, де можна говорити про поступки України, адже Україна – це жертва агресії”.

За його словами, з приходом президента Зеленського з’явилася “політична воля” для розв’язання проблем.

“У нас є план – це мінські угоди. У нас є інструменти – це нормандський формат і трек Кута Волкера. Чого нам досі не вистачало, то це політичної волі. Ми бачили, що сторони показують одна на одну та звинувачують одна одну в нульовому прогресі. Тепер, із приходом президента Зеленського, є і це”, – пояснив Лайчак, маючи на увазі політичну волю.

Дипломат навів приклади кроків України та Росії назустріч одна одній – розведення сил у Станиці Луганській та обмін полоненими.

Також голова МЗС Словаччини наголосив, що спроби переглянути Мінськ зашкодять можливості примирення на Донбасі.

“Це буде шкодити всьому процесу, якщо ми почнемо ставити питання чи то Мінські домовленості, чи то нормандський формат”, – заявив Лайчак, закликавши сторони не розглядати такий варіант.

Читайте також:
Пристайко: з Росією – потепління і болісні компроміси, готується обмін всіх на всіх

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна