Пристайко: з Росією – потепління і болісні компроміси, готується обмін всіх на всіх

 

На тлі “потепління” у відносинах з РФ Київ розраховує провести наступний обмін утримуваними особами з Росією вже “найближчим часом” і йде на “болісні компроміси”.
Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в ефірі телеканалу “Інтер” ввечері в п’ятницю, 13 вересня.

“Ви бачите, як ми рухались цього разу — усього 9 місяців. Саме тому президент [Володимир Зеленський] пішов на болісні компроміси, про які всі знають. Ми працюємо над цим питанням, та зрушення повинні відбутись найближчим часом”, – сказав глава МЗС на запитання про наступне звільнення полонених в ефірі “Подробиць тижня” на “Інтері”.

За словами Пристайка, йдеться про формат обміну “всіх на всіх”.

“Ця паралельна робота проходить щодо звільнення всіх на всіх. Це був завжди складний процес, тому що «всіх на всіх» передбачає, що ми знаємо списки, ми погоджуємося на ці списки… Спеціальні групи людей працюють кожен божий день – і вночі, і вдень для того, щоб узгодити і зрушити з місця цей дуже складний, знову-таки, ментально несправедливий процес. Але ми плануємо звільнити найближчим часом наших хлопців”, – наголосив міністр.

Він визнав, що у відносинах України та Росії спостерігається “певне потепління і відлига”.

«Ми зараз шукаємо компроміс, як відновити мир. Вочевидь це не входить в інтереси Росії. Саме для цього і придуманий мінський формат, домовленості. На скільки Росія зараз готова домовлятися – є певне потепління, відлига. І Зеленський намагається це використати”, – сказав на “Інтері” Пристайко, якого цитує “Радіо Свобода”.

Він додав, що президент Зеленський “не збирається чекати наступні п’ять років, поки будуть помирати військові”.

При цьому міністр Пристайко повторив свої слова, сказані того ж дня на форумі YES, про те що найкраще було б провести місцеві вибори на всій території України, включно з окупованою.

“У нас є тільки одна Україна, і на території всій України ми хотіли б, щоб вибори пройшли одночасно. За правилами, які прописані в українському законодавстві”, – заявив глава МЗС.

На запитання, чи планується обговорити місцеві вибори на окупованій території під час найближчої зустрічі президентів у “нормандському форматі”, Вадим Пристайко відповів: “Зустріч планувалась найближчим часом. Інформація, яка була в засобах масової інформації – підтверджується. Нашого президента цікавлять проблеми, пов’язані з безпекою, як зупинити бойові дії та про надання можливості тим людям переїхати в Україну”.

Водночас про так звану “формулу Штайнмайєра” він сказав: “Проблема виникла тому, що ми не проінформували суспільство. Не так багато людей бачили цю формулу Штайнмайєра, я бачив її. І вона доволі проста – ведеться мова про те, яким чином закон про особливий статус на цій території, яким чином вступає в дію. Більше там нічого немає, ніяких виведення військ”.

Читайте також:
Вибори в ОРДЛО відбудуться за українськими законами, – Зеленський

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна