Під час вивезення Цемаха з ОРДО загинув визначний розвідник 74 орб Колодяжний

 

Під час спеціальної операції з виведення бойовика “ДНР” Володимира Цемаха з окупованого міста Сніжне на Донеччині (ОРДО) на контрольовану українською владою територію загинув сержант 74-го розвідувального батальйону, відомий розвідник АТО/ООС Олександр Колодяжний “Кол”. 

Про це в п’ятницю, 6 вересня, повідомили “Новинарні” два різні джерела в силових органах та Збройних силах України.

Фактичні дата й місце поранення, отриманого Колодяжним під час операції, збігаються з тим, про що кажуть наші джерела в силових структурах.

Сержант Олександр Колодяжний помер 11 липня в Головному військовому госпіталі в Києві після важкого поранення внаслідок підриву на міні під час виконання бойового завдання в районі міста Мар’їнка 27 червня.

Колишній “начальник ППО” Слов’янської бригади “армії ДНР”, причетний до збиття “Боїнга” MH17 Володимир Цемах, як відомо, був вивезений українськими спецслужбами з окупованої території ОРДО 27-28 червня через лінію розмежування в непритомному стані – його нібито оглушили ударом по голові, накачали психотропними речовинами і вивезли з ОРДО в районі КПВВ “Мар’їнка” за підробленими документами.

Підрозділ розвідки, як з’ясувалося, прикривав роботу співробітників Служби безпеки України.

Ще один розвідник 74 орб ЗСУ під час цієї операції отримав поранення.

Нагадаємо, сьогодні ж речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила “Новинарні“, що під час спеціальної операції з виведення бойовика Цемаха з ОРДО на контрольовану українською владою територію жоден співробітник Служби безпеки України не загинув і не був поранений.

“Я поки можу сказати лише те, що протягом липня-серпня жодний співробітник СБУ не загинув і не був поранений”, – сказала речниця української спецслужби.

Але вона не надала інформації про можливі втрати під час операції з Цемахом інших силових структур.

Напередодні раніше ветеран ЗСУ, колишній розвідник АТО, армійський волонтер фонду “Повернись живим” Андрій Римарук у Facebook заявив, що захоплення Цемаха обійшлося дорогою ціною українським силовикам.

“Захоплення Цемаха було кращою операцією спецслужб. Один розвідник віддав своє життя, ще один важке поранення, щоб ця сволота опинилась в наших руках”, – написав Римарук.

“Це кращий провал теперішньої влади”, – додав він, коментуючи інформацію про звільнення Цемаха судом для обміну в Росію. 

Хто такий “Кол”

Олександр Колодяжний. Фото: Цензор

Колодяжний Олександр Леонідович, позивний “Кол” народився 1 січня 1974 року в Дніпрі. Строкову службу проходив у десантних військах. Надалі працював у Дніпрі, був торговим представником.

Був мобілізований під час третьої хвилі у липні 2014 році як доброволець, на фронті — з вересня 2014-го. Учасник оборони Донецького аеропорту (дві ротації, у жовтні та листопаді 2014 року), боїв в Авдіївській промзоні, в районі Маріуполя.

У ДАПі, ризикуючи собою, Кол підніс український прапор над старим терміналом.

Також Олександр був і серед перших бійців, які брали під контроль Авдіївську промку.

За свої мужні вчинки він отримав високе звання “Народного героя України” у 2017 році. 

Журналіст Юрій Бутусов називає Колодяжного “одним з кращих розвідників Збройних сил України” та писав, що поранення розвідник отримав при виконанні особливо важливого бойового завдання.

“Остання бойова операція, в якій він взяв участь, стала успішною, але тепер цей успіх затьмарений трагедією”, – зазначав Бутусов.

У воїна залишилися мати й дорослий син.

Як інформувала “Новинарня“, апеляційний суд міста Києва у четвер, 5 вересня, звільнив з-під арешту колишнього “начальника ППО” Слов’янської бригади армії самопроголошеної “Донецької народної республіки” Володимира Цемаха – важливого свідка у справі катастрофи літака Malaysia Airlines рейсу МН17 на Донбасі в липні 2014 року.
Його готують на обмін до Росії.

У червні-липні 2019 року Служба безпеки України захопила на Донбасі російського бойовика – колишнього начальника протиповітряної оборони так званої слов’янської бригади “ДНР” Володимира Цемаха. Відставника вивезли з окупованої території (із міста Сніжне) 27-28 червня через лінію розмежування в результаті спецоперації, у непритомному стані – його нібито оглушили ударом по голові, накачали психотропними речовинами і вивезли з ОРДО через КПВВ “Мар’їнка” за підробленими документами під виглядом паралізованого пенсіонера. Офіційно Цемах був затриманий уже на підконтрольній Україні території.

У Києві Цемах був арештований на два місяці. 30 липня Апеляційний суд відмовився відпускати його з-під варти.  3 вересня арешт був продовжений.

“ДНР” включила в список на обмін свого колишнього “командира ППО”.

За даними журналістів, Росія затягує обмін полоненими, і провокує інформаційну хвилю, щоби підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну.

Водночас голова Міжнародної слідчої групи і головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке закликав українську владу не допустити передачі бойовика “ДНР” Володимира Цемаха Росії у рамках взаємного звільнення двома країнами утримуваних осіб. Адже цього громадянина України в голландській прокуратурі вважаютьпідозрюваним у справі про знищення “Боїнга” рейсу MH17, він може володіти важливою інформацією та надати свідчення проти Росії.

Хто такий Цемах

Володимир Цемах в суді. Фото: Радіо Свобода

Володимир Борисович Цемах, або ж “Борисич” – ветеран війни в Афганістані. Більш відомий він тим, що 2014 року брав участь у бойових діях проти України у складі незаконних збройних формувань. У липні він обіймав у бойовиків посаду начальника ППО 1-го Слов’янського корпусу армії “ДНР”. Трохи раніше був командиром роти ППО, разом з Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) воював у Слов’янську та в інших окупованих районах.

Цемах (варіант – Цьомах) в “армії” сепаратистів він був “підполковником”.

На сайті “Миротворець” вказано, що Цемах “брав активну участь в бойових діях влітку-восени 2014 року, очолював підрозділ протиповітряної оборони у складі зенітних установок ЗУ-23, сформований у Сніжному.

У березні 2015 року Цемах був звільнений з “армії ДНР” і направлений на облік до “військового комісаріату” бойовиків у Донецьку. У березні 2017-го призначений “заступником командира батальйону військової частини 08819”, але незабаром достроково звільнений у запас за віком.

За даними ЗМІ, після цього він влаштувався працювати в школу фізруком.

В українському держреєстрі підприємств і організацій Цемах досі значиться як голова ОСББ “Балабаєва-12” у Сніжному.

Разом із ним в окупованому місті живуть дружина Ірина й дочка.

На YouTube-каналі раменського (Підмосков’я) відділення російської партії “Родина” журналісти проекту “Радіо Свобода” “Настоящее время” виявили багато відеороликів за участю Володимира Цемаха.

Зокрема, він описує, як 7 серпня 2014 року його підлеглі розбили колону української армії.

У своїх відеоінтерв’ю Цемах згадує і про збитий “Боїнг”. В інтерв’ю 2015 року він переказує популярну того часу на російських федеральних телеканалах версію, згідно з якою бойовики із “ЗУшками” цілилися по військових українських літаках Су-25. Один нібито збили, а другий український штурмовик збив цивільний малайзійський “Боїнг”. Цю версію спростували міжнародні слідчі.

“Я ЦЬОГО ПАЦАНА ВИТЯГАВ, Я ЦЕЙ “***” ХОВАВ”, – РОЗПОВІВ ЦЕМАХ ПРО ЗБИТИЙ 17 ЛИПНЯ 2014 РОКУ МАЛАЙЗІЙСЬКИЙ “БОЇНГ-777” РЕЙСУ MH17.

Одне слово в цій цитаті автори відео запікали. Але якщо читати по губах, то видно, що слово односкладове з “у” посередині – можна припустити, що йдеться про “Бук” – зенітно-ракетний комплекс 9К37. За версією міжнародної слідчої групи, саме з російського “Бука” 17 липня 2014 року був збитий “Боїнг”, загинули всі 298 людей на борту.

Вважається, що Володимир Цемах – цінний свідок. Як офіцер найманий окупаційної армії він може підтвердити причетність цієї армії до знищення пасажирського літака.

Він зазначив, що Володимир Цемах – колишній командир окремої роти протиповітряної оборони у Сніжному, сформованої 7 червня 2014 року. Це був перший окремий підрозділ ППО окупаційних військ, який підпорядковувався терористу Ігорю Гіркіну, і брав участь спільно із його загоном у боях з українськими військами на кордоні.

Цемах був знайомий із командирами найманців, які воювали у районі Сніжного. Він знав, хто саме організовував атаки на українські літаки в прикордонному районі, тож міг би довести участь Гіркіна та інших російських військових у бойових діях на території України.

За даними Бутусова, ймовірно, саме рота Цемаха влітку 2014-го року спільно із російськими військами атакувала українські літаки й вертольоти.

У нагороду за службу в жовтні 2014 року їх зарахували до складу 1-ї мотострілецької бригади 1 АК на Донбасі, Цемах отримав звання підполковник та обійняв посаду заступника командира бригади з ППО.

Зараз Росія та ОРДЛО активно намагаються применшити значення Цемаха, адже його свідчення в міжнародних судах можуть призвести до тяжких наслідків і для Путіна, і для РФ.

Крім свідчень у справі про знищення “Боїнга”, яка саме передається в нідерландський суд, Володимир Цемах має бути відповідачем за обвинуваченнями у вбивствах українських військовослужбовців.

Читайте також:
“Хотілося б з ним поговорити”: Нідерланди відреагували на звільнення Цемаха

У вже згаданих відеоінтерв’ю 2015 року “Борісич” розповідає, як його підрозділ брав участь у бою на 43-му блокпосту під селом Степанівка біля Сніжного 6 серпня 2014 року.

Того дня загін бойовиків під командуванням Цемаха відкрив вогонь по колоні 30-ї механізованої бригади ЗСУ з 23-мм установки ЗУ-23.

Для мобілізованих “тридцятки” це був несподіваний напад і перший вогневий контакт.

У бою (чи, точніше, після розстрілу) загинули четверо українських бійців із Житомирської області.

Сам Володимир Цемах розповідає, що їхній підрозділ зупинив український “прорив” у складі танка, БМП і БТРа однією “ЗУшкою”, і Сергію Солов’ю, який вів вогонь по колоні ЗС України, треба “дати героя”. Цемах помилково називає датою бою 7 серпня.

Як відомо, того дня 40-річний сержант Володимир Степанюк о 10.30 зателефонував своєму другу Олександру Яскулі, сказав, що він поранений, а поруч на дорозі лежить поранений 42-річний Юрій Чечет, і він збирається йому допомогти.

О 13.46 ІЗ ТЕЛЕФОНУ ВОЛОДИМИРА ПОДЗВОНИЛИ ЙОГО МАМІ НАДІЇ ВАСИЛІВНІ, НЕЗНАЙОМИЙ ГРУБИЙ ГОЛОС СКАЗАВ: “ВАШ СИН ЗАГИНУВ. НЕ ЛІЗЬТЕ ДО НАС. ЦЕ “ДНР”.

Поранених Степанюка та Чечета сепаратисти Цемаха вочевидь добили на місці бою. Також у бою загинули 29-річний Сергій Півоварчук і 23-річний Іван Ломачук.

Тіла чотирьох українських воїнів згодом знайшли та евакуювали волонтери місії “Евакуація-200”, останки були спотворені.

Четверо загиблих мобілізованих були посмертно нагороджені орденами “За мужність” III ступеня.

Читайте також:
Справа Цемаха: як українські спецслужби привезли через лінію фронту важливого бойовика “ДНР” і що він знає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна