Росія затягує обмін, бо хоче отримати фігуранта справи MH-17 Цемаха, – ЗМІ

 

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор”

(FB)

Росія затягує обмін полоненими, і провокує інформаційну хвилю, щоб підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну.

Справа в тому, що Путін вимагає видачі на обмін Володимира Цемаха – командира роти найманців в 2014-му в Сніжному, який є одним з підозрюваних в розслідуванні загибелі “Боїнгу МН-17”.

26 червня Цемаха викрали українські спецслужби зі Сніжного. З величезним ризиком для життя викрали, в ході складної операції провезли через блокпости і кордони російських спецслужб, тому що Цемах є важливим свідок розслідування, який раніше в інтерв’ю заявляв, що причетний до знищення літака. Цемах є однією з найголовніших цілей прокуратури Нідерландів.

Саме бажання забрати Цемаха і зірвати розслідування змусило Путіна піти на переговори про звільнення полонених. Росія всіма силами хоче зірвати судовий процес по “Боїнгу”, який почнеться в Нідерландах в 2020-му році.

Суду потрібні не тільки висновки експертів, а й свідки. І Цемах може заговорити, якщо буде вивезений в Нідерланди і отримає гарантії притулку. Його видача в Нідерланди носить для слідчих принциповий характер, саме тому він так важливий для Росії, щоб нанести удар по розслідуванню та перекласти відповідальність на Україну.

Йдуть багаторівневі переговори, вони вимагають тривалого часу, участь бере кілька центрів впливу. Таке не буває швидким. Не в наших інтересах зараз піднімати інформаційну хвилю.

Ціна питання дуже висока.

Читайте також:
СБУ: обміну полоненими сьогодні може не відбутися

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна