Під час вивезення Цемаха з ОРДО втратив ногу розвідник 74 орб, – ЗМІ

 

Українські журналісти дізналися ім’я другого військовослужбовця, який дістав поранення під час спецоперації з вивезення з окупованого Сніжного Володимира Цемаха. Це солдат 74-го окремого розвідувального батальйону ЗСУ, 47-річний житель Києва Дмитро Гержан із позивним “Тритон».

Як повідомляє “Новинарня“, про це у вівторок, 10 вересня, інформують журналісти “Радіо Свобода”.

Операцію, в ході якої загинув сержант 74 орб Олександр Колодяжний з позивним “Кол”, розвідник пригадує стримано. Каже, що саме Колодяжний напередодні розповів йому, що в районі Донецька вони спільно зі спецслужбами будуть забирати “подарунок”, яким, власне, і виявився Цемах.

“Ми йшли за визначеним маршрутом, але натрапили на мінне поле. Саша йшов першим, хоча й прощупував все щупами, але все одно “зірвав” ПМН (протипіхотну міну нажимної дії – “Н”.). Я побіг, щоб допомогти йому, і сам підірвався. Одразу після поранення я знаходився у свідомості – пам’ятаю навіть, як побачив свою відірвану стопу. Мене евакуювали у Курахове, Сашу – теж. Він був важкий, але якийсь час також був при свідомості”, – розповідає боєць.

Дмитро Гержан каже, що не вважає себе героєм, хоча на війну пішов добровольцем ще у 2014 році.

“У мобілізації мені тоді відмовили – у військкоматі сказали, що загубили мою особисту справу. Але це не зупинило мене – я одразу ж пішов добровольцем у 5-й батальйон ДУК ПС”.

У добровольчому підрозділі військовий пройшов багато найгарячіших точок війни, а контракт з 74 розвідувальним батальйоном солдат підписав майже рік тому.

Зараз “Тритон” проходить реабілітацію: вже має протез і звикає до нової металевої ноги.

Як інформувала “Новинарня“, під час спеціальної операції з вивезення Цемаха з ОРДО загинув сержант 74-го розвідувального батальйону, відомий розвідник АТО/ООС Олександр Колодяжний “Кол”. Підрозділ розвідки прикривав роботу співробітників Служби безпеки України.

Помер 11 липня в Головному військовому госпіталі в Києві після важкого поранення внаслідок підриву на міні під час виконання бойового завдання в районі міста Мар’їнка 27 червня.

Читайте також:
“Подвійний фонд”. Росіяни, шпигуни й сепари, яких Україна віддала на обмін: ФОТО, ІСТОРІЇ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна